Yanıltıcı Sonuç

0
530

30.10.2011
Beşiktaş 3 : 1 Sivasspor

Fenerbahçe maçında hak ettiği sonucu son dakikalarda yitiren Beşiktaş’ın, Sivasspor karşısında da aynı performansı göstereceğini ve rahat bir galibiyet alacağını umuyorduk. Ama Beşiktaş, oynadığı her büyük maçtan sonra mutlaka bir konsantrasyon kaybı yaşıyor. Fenerbahçe maçında yıldızlaşan oyuncuların önemli bir kısmı bu maçta sadece yürüdüler. Bu arada Sivasspor’un hakkını da teslim etmek gerekir. Üstün fizik güce sahip oyuncularıyla Beşiktaş’ın oyun kurmasını, topu ileri taşımasını engellediler.

Carvalhal, Fenerbahçe karşında sahaya sürdüğü kadroda küçük bir değişiklik yaparak maça başladı; Aurelio yerine Necip’e ve Mustafa Pektemek yerine ise Almeida’ya ilk onbirde yer vermişti. Beşiktaş’ın ideal kadrosu artık oturmaya başladı. Defansta Egemen, Sivok, İsmail ve Hilbert, orta sahada ise Ernst ve Veli bu takımın değişmezleri arasına adlarını yazdırdılar. Simao ve Quaresma kötü de oynasalar kadroda yer buluyorlar. Almeida’nın da, sakat olmadığı sürece, vatandaşları gibi kadroda yeri hazır görünüyor. Necip ve Aurelio rotasyona göre değişerek forma bulurken Tanju, Mehmet Akyüz, Sidnei, Fernadez ve Guti henüz Carvalhal’den geçerli not alamamış durumdalar.

Maçın ilk on dakikasında takımlar birbirini tartmaya ve dengeli oynamaya çalıştılar. Her iki takım da cılız ve sonuç getirmeyen ataklarla birbirlerinin açıklarını aradılar. Maçın 12. dakikasında, soldan rakibin arkasına sarkan Veli ceza sahasına kadar topu sürdü ve penaltı noktasına doğru hareketlenen Almeida’ya topu ortaladı. Almeida iyi yükselmesine rağmen bu topa dokunamadı. Ama sağ kanattan hucuma destek veren Hilbert topla buluştu ve açısı dar olmasına rağmen topu ağlara yolladı. Beşiktaş bu kontra atağa çıkmadan önce, Hilbert kendi ceza sahası içinde savunma yapıyordu. Orta sahadan başlayan bu kontra atağa kendi ceza sahası içerisinden yaptığı koşu ile katılması ve Almeida’nın ıskaladığı topu gol yapması gerçekten alkışı hak eden bir çaba idi.

Bu golden iki dakika sonra, İsmail’in sol kanattan taşıdığı ve ortaladığı topa Veli ceza sahası içinde vurdu ancak top az farkla dışarı gitti. Yirmi ikinci dakikada da yine Veli, Hilbert’in kestiği ortaya çok güzel vurdu fakat bu kez de kaleci gole müsaade etmedi. Veli, orta sahada rakibe baskı yapıyor, top kazanıyor, topu oyuna iyi sokuyor, takımı hücuma çıkartıyor, gol pozisyonuna giriyor ama atamıyor. Gol vuruşlarında kesinlikle beceriksiz değil, sadece çok şansız. Ancak, ilerleyen haftalarda Veli’nin, şeytanın bacağını kıracağına ve gollerini sıralayacağına inanıyorum. Bence Veli, (Egemen’le birlikte) bu senenin en iyi transferlerinden biri.

Yirmi beşinci dakikadan sonra Beşiktaş, galip durumda olmanın rahatlığı ile kendi yarı alanına çekildi. Bunda, Sivasspor’un orta alanda yaptığı baskı ve topa daha çok sahip olması da rol oynadı. İlk yarının 38. dakikasında Sivasspor çok ciddi bir gol pozisyonu yakaladı; Grosicki sağ kanattan serbest vuruş kullandı. Ceza sahasına yapılan bu ortaya Mahmut Boz yükseldi, altı pas içinde kafayı vurdu ve top direkten geri geldi. Pozisyonun devamında Murat Akça sağ çaprazdan sert vurdu ama top direğin dibinden auta çıktı. Bu pozisyondan iki dakika sonra, Sivasspor bir kez daha gole çok yaklaştı. Erman’ın sağ kanattan ceza sahası içine yaptığı ortaya, Pedriel altıpas önünde bomboş pozisyonda kafayı vurdu ve top direğin dibinden auta çıktı. İlk yarı Beşiktaş’ın 1-0 üstünlüğü tamamlandı.

Beşiktaş ikinci yarıya İsmail – Tanju değişikliği ile başladı. Maça hasta olarak çıkan İsmail’in devre arasında ateşi 39,5’a yükselince acilen hastaneye kaldırılmış ve serum tedavisine başlanmış. İsmail’in hastalığına rağmen sahaya çıkması ve elinden geleni yapması gerçek bir fedakarlık örneğidir. Bir an önce iyileşmesini umuyorum.

İkinci yarının ilk tehlikeli atağını Beşiktaş, 50. dakikada Almeida ile yakaladı. Quaresma’nın sağ kanattan ceza sahası içine yaptığı ortada top savunmadan sekti ve kaleye yöneldi. Üst direten dönen topa Almeida yükseldi ve kafayı vurdu. Kaleci Borjan bu topu üstten kornere çeldi. Maçın 58. dakikasında Sivasspor’un kazandığı faul esnasında Beşiktaşlı futbolcular hakemle tartışmaya dalınca, Sivassporlu Kadir topu hızla oyuna soktu. Uzun bir pasla topu, sol kanattan hareketlenen Grosicki ile buluşturdu. Savunma arkasına sarkan Grosicki topu Cenk’in üstünden kaleye yollayarak beraberliği sağladı. Bu gol, bir takımının konsantrasyonun düşmesinin ne tür sonuçlara yol açacağını göstermek açısından futbol okullarında vaka çalışması olarak kullanılabilir.

Sivasspor beraberliği yakaladıktan sonra Beşiktaş’ın üzerine daha fazla gelmeye başladı. Deplasmanda olan takım sanki Beşiktaş idi. Orta saha hakimiyeti Sivasspor’a geçince Carvalhal, çok yorulan Veli’nin yerine 70. Dakikada Mustafa Pektemek’i oyuna aldı. Bu değişiklikle birlikte Beşiktaş yeniden orta sahada dengeyi sağladı ve rakibinin üzerine gitmeye başladı. Yetmiş altıncı dakikada kazanılan serbest vuruşta Simao, topu ceza sahasına ortaladı. O karambol esnasında Sivassporlu Mahmut Boz, ceza sahası içinde Egemen’i formasından çekerek düşürdüğü için, hakem Kuddusi Müftüoğlu penaltı noktasını işaret etti. Ayrıca Murat Boz ikinci Sarı Karttan Kırmızı Kart gördü. Penaltı atışını Simao kullandı. Kalecinin sağ tarafa hareketlendiğini görerek topu kalecinin sol tarafındaki köşeye yollayarak Beşiktaş’ı 2-1 öne geçirdi.

Bu penaltı golü aynı zamanda maçın da kırılma noktası oldu. Bu golden sonra Sivassporlu oyuncular oyundan tamamen koptular. Maçın sonlarına doğru Carvalhal, Almeida’yı çıkartıp, Holosko’yu oyuna soktu. Böylece hücum gücünü artırmayı hedefledi. Oyuna girdikten sonra Holosko iki net pozisyon yakaladı. Ancak bu pozisyonları gole dönüştüremedi. Maçın normal süresinde oyuna ağırlığını koyamayan Quaresma, uzatma dakikalarının sonunda sol kanattan ceza sahasına girdi ve sağ ayağının dışı ile ortasını yaptı. Hızla ceza sahasına giren Holosko şık bir kafa vuruşu ile Beşiktaş’ın üçüncü golünü attı.

Maç esnasında Quaresma’nın seyirci ile tartışmaya girmesi hoş değildi. Maç boyunca takım için mücadele etmeyen, kendi isteği doğrultusunda oynayan bir futbolcuya taraftar haklı olarak tepki gösterir. Futbolcunun ise bu tepkilere cevap verme hakkı yoktur. Sonuçta futbolcu aylığını tribündeki seyircinin bilet parasından kazanıyor.

Fenerbahçe maçındaki etkili seyirci bu maçta yerini yine “TRT çok sesli korosuna” bırakmıştı. Kapalı tribün seyircisi maç boyunca yeni bestelerinin deneme çalışmalarını yaptı.  Hazır laf seyirciden açılmışken BJK yönetimini de eleştirelim; Bilet fiyatlarının yüksekliğinden dolayı tribüne gelen seyirci sayısında önemli düşüş var. Tribünlerin önemli bir bölümü boştu. Taraftarlar da zaten yaptığı tezahüratlarla bu durumu protesto ettiler. Dinamo Kiev ile oynanacak maçta bilet fiyatları belirlenirken bu durumun göz önüne alınacağını umuyorum.

Türkiye’de futbol yorumcularına ve yazarlarına da bir çift sözüm var; Beşiktaş’ın kazandığı penaltıyı yorumlarken çifte standartlarını bir kez daha ortaya koydular. Egemen’in formasından çekilmesi kural olarak penaltı imiş ama Türkiye’de bu tür penaltılar verilmediği için bu penaltının da verilmemesi gerekiyormuş(!) Yahu, kurallara göre ceza sahasında çekilerek düşürülmenin cezası penaltı ise bu pozisyon da penaltının babasıdır. Bunu eveleyip, gevelemenin ne anlamı var. Aynı pozisyon Fenerbahçe için olsa hepiniz bir yerleriniz yırtılırcasına, koro halinde penaltı diye bağırırsınız. Yuh olsun sizlere!

 

30 Ekim 2011
MAÇIN AYRINTILARI

Stat: Fiyapı İnönü

Hakemler: Kuddusi Müftüoğlu Mustafa Emre Eyisoy, Serdar Akçer, Mustafa Öğretmenoğlu (4. Hakem)

Beşiktaş: Cenk Gönen, Egemen Korkmaz, Simao, Quaresma, İsmail (Dk. 46 Tanju), Sivok, Veli (Dk.70 Mustafa Pektemek), Hilbert, Necip, Ernst, Almeida (Dk. 82 Holosko)

Yedekler: Umut, Mustafa Pektemek, Mehmet Akyüz, Burak Kaplan, Holosko, Sidnei, Tanju

Antrenör: Carlos Carvalhal

Sivasspor: Milan Borjan, Mahmut Boz, Ziya Erdal, Navratil, Murat Akça, Kadir Bekmezci, Erman Kılıç (Dk. 61 Cerny), Grosicki ( Dk. 81 Rasmussen), Mehmet Nas ( Dk.74 Kıvanç), Pedriel Suarez, Eneramo

Yedekler: Atilla, Kerim Zengin, Rasmussen, Cerny, Cihan Yılmaz, Kağan, Kıvanç

Teknik Direktör: Rıza Çalımbay

Sarı Kartlar: Mahmut Boz (25. dakika), Erman ( 28. dakika), Kıvanç ( 75.dakika)

Kırmızı Kart: Mahmut Boz ( 76. dakika)

Goller: Hilbert (12. dakika), Grosicki ( 59. dakika), Simao ( 78.dakika penaltı), Holosko ( 94. dakika)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here