UEFA Avrupa Ligi – Play-Off Turu
25.08.2011
Alania Vladikavkaz 2 : 0 Beşiktaş
Pek çok spor yazarı Beşiktaş’ın turu garantilediğini yazıyordu. Bir önceki yazım hatırlanırsa, ben hep temkinli olmuş ve “Beşiktaş gruplara katılmayı kolaylaştırdı” yazmıştım. Zira, bu tür takımlar her zaman tehlikelidir. Uluslar arası turnuvalar bu tür takımların oyuncu ve teknik adamları için son derece önemlidir. Alınacak iyi bir sonuçla hem camialarına moral aşılayacak hem de kendilerine pazar yaratacaklardır. Bu maçtan sonra Alania oyuncularının bazılarının transfer teklifleri alacağından son derece eminim.
Yoğun yağış nedeniyle maç yaklaşık 1 saat 35 dakika geç başladı. Saha koşulları maç oynamaya çok elverişli değildi. Her iki takım da aynı sahada oynadığına göre bu bir mazaret olamaz. Ancak, bu tür saha koşulları ve bu tür takımlara karşı fizik gücü yüksek oyunculardan kurulu bir kadro ile maça başlamak önemlidir. Guti’nin, geçen haftaki performansı da dikkate alınarak, bu maçta ilk onbirde yer alması bence önemli bir hataydı. Guti’nin iyi form tutana kadar dinlendirilmesinde fayda var.
Genel olarak bakıldığında, Beşiktaş takımı iyi bir hazırlık geçirmemiş gözüküyor. Henüz futbolcular fizik olarak da mental olarak da lige hazır değiller. Rusya’ya gelirken bu maçı kafalarında kazandıkları belli. Bu yüzden de sahada gerçek performanslarını ortaya koyamadılar. Rus takımının kurduğu basit tuzaklara kolayca düştüler.
Neydi Rus takımının kurduğu tuzaklar?
Öncelikle, sert futbolla Beşiktaşlı oyuncuları yıldırmak, oyundan düşürmek ve pas yapmalarını engellemeyi amaçlamışlardı. Bunda da başarılı oldular. Beşiktaş orta sahası oyun kurmakta ve pozisyon yaratmakta zorlandı. Hatta, ciddi bir gol pozisyonu dahi yaratamadan 90 dakikayı tamamladılar. İkinci tuzaksa, Beşiktaşlı futbolcuları sinirlendirip, kart görmelerini sağlamaktı. Bunda da başarılı oldular. Kendileri için kart görmenin çok fazla önemi yoktu. Zira, gelecek sene Avrupa kupalarında tekrar oynama şansları oldukça düşük. Onbir kişilik Alania takımından 8 futbolcunun sarı kart görmesini önemsemediler. Ancak Beşiktaşlı oyuncuların altı tanesinin sarı kart görüp, bir tanesinin de kırmızı görmesi çok acemiceydi.
Romen hakem, futbolcular arasındaki her türlü tartışmada, haklı haksız ayırt etmeden, her iki tarafa da sarı kartını gösterme eğilimindeydi. Bu eğilimini de daha 7. dakikada Egemen’in rakibi ile girdiği pozisyonda gösterdi. Egemen, hakemin kararını beklemeden rakibinin üzerine yürüyünce kendisi de sarı kartı gördü. Hakemin bu tarzını gören Beşiktaşlı futbolcuların, tartışmaya girmeden hakemin karalarını beklemesi gerekirdi. Ancak tam tersini yaptılar. Hele ki, Toraman gibi tecrübeli ve kaptanlık pazu bandı takan bir oyuncunun ikinci sarı kartı görüp, takımını 10 kişi bırakmaması gerekirdi. Toraman’ın bu vurdum duymazlığı nerdeyse turun kaçmasına neden oluyordu. Demek ki tecrübe sadece uzun yıllar top oynamak değil, oynadığı sürece öğrenmekmiş.
Beşiktaş’ın kanatları çalışmıyor. Bu maçta da görüldüğü gibi, rakibi sadece göbekten delmeye çalışmak her zaman sonuç vermeyebiliyor. Kanattan bindirmeler olmadan sonuca gitmek zorlaşıyor. İlk maçtaki gollerden ikisi böyle bir kanat organizasyonundan gelmişti. Belki Simao ve Quaresma takıma katıldıktan sonra daha farklı bir futbol izleriz.
Tek tek oyuncuların performansı ile ilgili değerlendirme yapmak istemiyorum. Zira Rüştü dışında iyi oynadı diyebileceğimiz kimse yoktu. Rüştü, ikinci goldeki hatasına rağmen, Beşiktaş’ı ciddi bir hezimetten kurtardı. Rakip biraz şanslı olsa, 80. dakikadan sonra üçüncü hatta dördüncü golü bile bulabilirdi. Bu yüzden yazımın başlığında Valerenga faciasını hatırlatmak istedim.
Umarım gurup maçları başlayana kadar Beşiktaş umulan performansa erişir…
Alania Vladikavkaz:2 Beşiktaş:0
25.08.2011
MAÇ DETAYLARI
Stat: Spartak Cumhuriyet Stadı
Hakemler: Alexandru Dan Tudor, Cristian Constantin Nica, Aurel Onita, Radu Marian Petrescu (4. Hakem)
A. Vladikavkaz: Khomich, Aslan Dudiev (Dk. 19 Soslan Takazov), Semion Bulgaru, Georgi Gabulov, Arsen Khubulov (Dk. 49 Danilo Necho), Akes de Costa, Anton Grigoriev, Mikhail Bakaev, Zaurbek Pliev, Rodolfo Zelaya, Marat Bikmaev (Dk. 71 Roland Gigolaev)
Yedekler: David Gigolaev, Soslan Takazov, Soslan Dzhoev, Roland Gigolaev, Danilo Necho, Dmitri Grachev, Kosta Barbarouses
Teknik Direktör: Vladimir Gazzaev
Beşiktaş: Rüştü Reçber, İsmail Köybaşı, İbrahim Toraman, Tomas Sivok, Egemen Korkmaz, Veli Kavlak (Dk. 88 Ekrem Dağ), Manuel Fernandes, Guti (Dk. 62 Mehmet Aurelio), Fabian Ernst, Filip Holosko (Dk. 70 Mustafa Pektemek), Hugo Almeida
Yedekler: Cenk Gönen, Mustafa Pektemek, Roberto Hilbert, Mehmet Aurelio, Ekrem Dağ, Mehmet Akyüz, Tanju Kayhan
Antrenör: Carlos Carvalhal
Sarı Kartlar: Egemen Korkmaz (Dk. 7), Georgi Gabulov (Dk. 7), Aslan Dudiev (Dk. 11), Arsen Khubulov (Dk. 22), Zaurbek Pliev (Dk. 35), Manuel Fernandes (Dk. 35), Semion Bulgaru (Dk. 42), İsmail Köybaşı (Dk. 63), İbrahim Toraman (Dk. 69-87), Marat Bikmaev (Dk. 69), Roland Gigolaev (Dk. 87), Mustafa Pektemek (Dk. 89), Danilo Necho (Dk. 89), Rüştü Reçber (Dk.89)
Kırmızı Kartlar: İbrahim Toraman (Dk. 87)
Goller: Georgi Gabulov (Dk. 81), Danilo Necho (Dk. 88)