Değerli Bir Galibiyet Oldu

0
438

05.12.2011
Beşiktaş 2 : 1 Orduspor

Galatasaray maçında sahaya yabancı madde atılması sonucu Beşiktaş, PFDK’nın verdiği ceza gereği bu maçını Antalya’da oynadı. Trabzonspor ve Maccabi Tel-Aviv deplasmanlarından sonra bu maç Beşiktaş’ın 8 gün içinde oynadığı üçüncü maçtı. Ayrıca, bu maçtan hemen iki gün sonra ise Manisaspor ile deplasmanda oynanacak bir maçı daha var. Özetle, Beşiktaş 10 günde 4 maç oynuyor ve dördünü de deplasmanda oynuyor olacak. Bu önemli maçlarda, futbolcuların performanslarından ve göze hoş gelen futboldan ziyade alınacak sonuçlar önem kazanıyor. Nitekim Beşiktaş, şimdiye kadar oynadığı üç maçı da kazanarak önemli bir seri yakaladı. Manisaspor maçını da kazanırsa önemli bir virajı daha kazasız olarak geçmiş olur.

Carvalhal, Beşiktaş’a geldiğinden beri, öncelikle defans bloğunu oluşturmaya çalıştı. Sonunda İsmail-Egemen-Sivok-Hilbert dörtlüsünde karar kıldı. Sakatlık ya da kart cezalısı olmadığı sürece de bu bloğu bozmayacak gibi gözüküyor. Son üç, dört maçtır ise ideal orta sahasını oluşturmaya çalışıyor. Orta sahayı güçlü tutmanın önemini, geçte olsa, anlamış ki, Toraman, Ernst, Veli, Necip dörtlüsünden üçünü bu mevkide değişimli olarak kullanıyor. Bunların yanına bir de Fernandez’i monte edince, orta sahada baskı oluşturan, topa sahip olan ve topu ileri taşıyan bir orta saha gücü oluşuyor. Carvalhal’in bu oyunculardan da vazgeçmeyeceği görülüyor. Ancak, Simao iyileşip, takıma girdiğinde ise ne yapacağı meçhul. Çünkü, bu mevcut ekip içinde Quaresma’nın kafasına göre oynaması, defansa fazla yardımcı olmaması tolere edilebiliyor. Ancak, iki kişi birden bu tarz oynadığında orta sahanın savaşçı gücü düşüyor.

Gelelim maçı yorumuna;

Carvalhal’in maç kadrosunda defans bloğu, artık bu yeri garantilemiş oyunculardan oluşuyordu. Orta sahada ise Fernandez, Necip, Veli ve Ernst vardı. Quaresma kart cezalısı  olması nedeniyle kadro yoktu. Onun yerine Holosko sahaydı. İleri uçta ise Almeida görev yapıyordu. Maçtan önceki ortak kanı, Maccabi maçından yorgun dönen Beşiktaş’ın bu maçta zorlanabileceği yönünde idi. Ancak Beşiktaşlı futbolcular maça gayet enerjik başladılar. Orduspor hocası Metin Diyadin, Beşiktaş’ın son maçlarını iyi analiz etmiş olacak ki, orta sahasını güçlü tutup, Beşiktaş’ın oyun kurmasını ve topa hakim olmasını engellemeyi hedeflemişti. İlk yarıda bu amacına da ulaştı. İlk yarının önemli bir bölümü orta sahada oynandı.

İlk gol pozisyonunu Beşiktaş, daha maçın 7.dakikasında, Almeida ile yakaladı. Orta sahada aldığı topu, birkaç metre sürdükten sonra, uzak mesafeden kaleye yolladı. Kaleci bu şutu güçlükle kornere çeldi. Bu pozisyondan beş dakika sonra bu sefer gol pozisyonu yakalayan taraf Orduspor’du; Fatih’in ceza sahası önünden geriye çıkarttığı topa Hakan uzak mesafeden çok sert vurdu ve Cenk köşeye gitmekte olan topu uzanarak kornere çeldi. Bu iki pozisyondan sonra mücadele genellikle orta sahada geçti. Golün ilk sinyali 36.dakikada Almeida’dan geldi; Rakip ceza sahasının hemen önünde, Veli’den aldığı pası bekletmeden kaleye yolladı ancak top kalenin yaklaşım 1 metre üzerinden avuta gitti.

Beşiktaş’ın golü 38. Dakikada Veli’den geldi. Necip, orta sahadan kaptığı topla rakip ceza sahasına doğru hareketlendi. Veli ile ver kaça girdi ve topu sol taraftaki Almeida’ya çıkarttı. Almeida ise topu geriden gelmekte olan Veli’nin önüne yollayınca, Veli gelişine vurdu ve top rakip oyuncuya da çarparak filelere gitti. Hazırlanış açısından son derece güzel bir goldü. İlk yarıda başka gol olmayınca Beşiktaş soyunma odasına 1-0 önde gitti.

İkinci yarıya her iki taraf da hızlı başladı. İkinci yarının ilk iki dakikasında Beşiktaş Almeida ile iki net gol pozisyonu yakaladı. Fernandez’in pasıyla ceza sahasına giren Almeida, karşı karşıya kaldığı kaleciden sıyrıldı ancak açısını kaybetti. Sağ ayağıyla dar açıdan vurdu ancak top dışarı çıktı. Bu pozisyondan dört dakika sonra, Fatih Tekke’nin ara pası buluşan Stancu bir anda Cenk’le karşı karşıya kaldı. Cenk, vuruş alanını çok güzel daraltınca Stancu’nun vurduğu top dışarıya gitti. Bu pozisyondan sonra, taraflar daha açık bir futbol oynamaya başladı ve maça heyecan geldi. Elli beşinci dakikada kazanılan serbest vuruşta topun başına Fernandez geçti. Penaltı noktasına doğru ortaladığı topa Sivok yükselerek kafayı vurdu. Ancak, ağlara giden top, ofsayt gerekçesi ile geçerlilik kazanmadı. Fernandez’in kullandığı bu serbest vuruşların nerdeyse tamamı gol pozisyonu yaratıyor. Topa öyle bir falso veriyor ki, kaleciler bu toplara çıkmakta tereddüt ediyorlar. Fernandez’in geri dönüşü Beşiktaş’a çok önemli katkı sağladı.

Orduspor beraberliğe 66.dakikada Culio’nun attığı şık golle ulaştı. Orta sahanın birkaç metre ilerisinde topla buluşan Culio, topu yaklaşık 10 metre sürdükten sonra, kaleye bir hayli uzak bir mesafeden çok sert bir şut yolladı. Top Cenk’in müdahalesine rağmen gol oldu. Orduspor bu beraberlik golünden sonra Beşiktaş’ın üstüne daha çok gelmeye başladı. Ancak, çabuk toparlanan Beşiktaş, 72.dakikada tekrar öne geçti. Kaleye yaklaşık 35 metre uzaklıkta kazanılan serbest vuruşta topun başına yine Fernandez geçti. Topu yine rakip altı pas alanına ortaladı. Gerilerden gelen Ernst yükselerek kafayla topu kaleye yolladı.

Bu golden sonra Orduspor oyundan iyice düştü. Beşiktaş son 15 dakika içerisinde en az üç net gol pozisyonu yakaladı. Özellikle 76.dakikada Fernandez’in kaçırdığı gol büyük şansızlıktı; Holosko sağ kanattan sürdüğü topla ceza sahasına girdi. Gol açısı daralmasına rağmen kaleye şutunu yolladı. Kaleciden dönen top Fernandez’in önünde kaldı. Ancak Fernandez topu boş kaleye yollayamayınca Beşiktaş’ı bir golden etmiş oldu.

Bu sonuç Beşiktaş’a çok önemli bir üç puan getirdi. Bundan sonra alınacak her galibiyet zirve yarışı için çok önemli. Zorlu Manisaspor deplasmanından da üç puanla dönüleceğine inanıyorum.

Son sözlerimi Mardan stadyumuna ayırdım. Mardan gurubu Antalyaspor’a sponsor olduktan sonra maçların bu stadyumda oynanmasını şart koşmuş. Ben Mardan Stadyumuna ilk kez gittim. Stadyum şehrin çok uzağında. Üstelik de yolu çok kötü. Tarlalar arasında kilometrelerce yol gidiyorsunuz. Yol tek şerit olduğundan, trafik çok yavaş ilerliyor. Tüm bunların üstüne, stadyuma toplu taşıma olmadığını da koyduğunuzda, maç seyretme zevki bir kabusa dönüşüyor. Öğrendiğime göre Antalyaspor seyircisi de bu yüzden maça gidemiyormuş. Bir sponsorun reklam uğruna bir takımı bu kadar köşeye kıstırmasına kim müsaade etmişse futbola önemli bir darbe vurmuş. Galatasaray’lılar yeni stadyumlarının yolu konusunda boşuna yakınmayıp, şükretsinler.

 

05.Aralık.2011
MAÇIN AYRINTILARI

Stat: Antalya Mardan Stadı

Hakemler: Yunus Yıldırım, Baki Tuncay Akkın, Serkan Gençerler, Suat Arslanboğa (4. Hakem)

Beşiktaş: Cenk Gönen, İsmail Köybaşı, Fernandes, Veli Kavlak (Dk.71 M. Pektemek), Tomas Sivok, Almeida (Dk. 90 Ekrem Dağ), Hilbert, Necip Uysal (Dk. 59 İbrahim Toraman), Holosko, Ernst, Egemen

Yedekler: Rüştü, İbrahim Toraman, M. Pektemek, Ekrem Dağ, Mehmet Akyüz, Burak Kaplan, Alves

Antrenör: Carlos Carvalhal

Orduspor: Saso, Garcia (Dk. 83 Abdurrahman), Sedat (Dk. 83 Tobias), Yalçın, Emre, Dalmat (Dk. 60 Müslüm), Cluio, Gosso, Hakan, Stancu, Fatih Tekke

Yedekler: Fevzi, Abdurrahman, Murat, Onur, İrfan, Müslüm, Tobias

Teknik Direktör: Metin Diyadin

Goller: Veli Kavlak (Dk. 38), Culio (Dk. 66), Ernst (Dk. 72)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here