Beklenmeyen Fark

0
476

UEFA Avrupa Ligi E Grubu
17.09.2011
Beşiktaş 5 : 1 Maccabi Tel-Aviv

Maç ile ilgili yazmaya başlamadan önce Beşiktaş seyircisini tebrik etmek istiyorum. Türkiye ile israil arasında yaşanan siyasi krizi tribünlere taşımayarak Beşiktaş’ı uluslar arası alanda önemli bir sorundan uzak tutmayı başardılar. Zira, Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi dışına iten UEFA’nın gözü Türkiye’nin ve özellikle de bu maçın üzerindeydi. Tribünlerde yaşanan en ufak bir taşkınlığın bedeli çok ağır olabilirdi.

Gelelim maçın analizine;

Eskişehirspor yenilgisinden sonra bu maçın çok zor geçeceği bekleniyordu. Maç öncesinde, tribünlerde ciddi bir tedirginlik vardı. Metalist yenilgisi kötü bir anı olarak seyircinin hafızasından henüz silinmemişti. Maç öncesi birileri çıkıp, Beşiktaş’ın beş gol atacağını iddia etse, tereddütsüz ‘meczup’ ilan edilirdi.

Carvalhal bu maçta da Guti’yi kadroya almamıştı. Carvalhal’ın bu tavrının Guti’yi motive edeceğini hiç zannetmiyorum. Kariyerinin sonuna gelmiş bir oyuncu için bu tür cezalandırma metodları ödül anlamına da gelebilir. Hep birlikte bekleyip göreceğiz. Eskişehirspor kadrosundan farklı  olarak sağ kanatta (Toraman’ın kart cezalısı olması nedeniyle) Ekrem Dağ, orta sahada ise Veli’nin yerine Aurelio ilk onbirde sahada idi.

Beşiktaş maça çok kontrollü başladı. Ayağa paslarla rakibi üstüne çekip, kontra ataklarla gol aramayı denedi. Bu taktikte de başarılı oldular. Daha maçın 3. dakikasında, Aurelio’nun defansın arkasına attığı topa hareketlenen Almeida topla buluştu ve yaptığı aşırtma vuruşla topu kalecinin üzerinden ağlara yolladı. Bu golden sonra en az üç kez daha benzer ataklarla gol pozisyonları yaratıldı.

Maccabi takımı çok iyi ve hızlı atağa çıkan ve aynı hızla kapanabilen bir takım. Bazı yorumcular Beşiktaş’ın kendi sahasında kontra atak futbolu oynamasını yadırgadılar. Hatta acımasızca eleştirdiler. Ancak bu taktik tam beş gol getirdi. Kendi sahanda mutlaka açık futbol oynanacak beklentisi artık amatör liglerde bile yok. Ama bizim yorumcularımızın futbol bilgisi bu kadar!

Beşiktaş’ın erken gelen golünden sonra Maccabi takımı ciddi bir şok yaşadı. Bu dakikalarda Beşiktaş ikinci gole çok yaklaşsa da şansızdı. Beklenen ikinci gol 28. dakikada geldi. Sağ kanattan bindiren Quaresma, sağ ayağının dışı ile çok güzel kavisli bir orta yaptı. Çok iyi yere koşu yapan Almeida topu önce kalecinin üzerine vurdu, dönen topu ise kafa ile tamamlayarak Beşiktaş’ı 2-0 öne geçiren golü attı. İlk yarı bu sonuçla bitti.

İkinci yarıya iki oyuncu değişikliği ile başlayan Mavvabi takımı daha ofansif bir futbol oynamaya başladı. İkinci yarının hemen başlangıcında, sol kanattan yapılan bir atakta, Roi Kehat’ın kafa vuruşu ile farkı bire indirdiler. Bu golde hem Aurelio’nun hem de Rüştü’nün büyük hatası vardı. Aurelio, yapılan orta esnasında rakibi ile top arasına iyi girdi ama topa vuramadı. Roi Kehat, Aurelio’nun üzerinden kafa ile vuruşunu yaptı. Vuruş son derece yumuşak olmasına rağmen Rüştü topu kontrol edemeyip, içeri tokatlayınca rakip bir gol kazanmış oldu.

Farkın bire inmesi tribünleri germeye yetti. Ancak golden hemen iki dakika (51. dakikada) sonra, kazanılan serbest vuruşta topun arkasına Fernandez geçti. Kale içine yolladığı topa iyi yükselen Aurelio düzgün bir kafa vuruşu ile farkı yeniden ikiye çıkardı. Böylece yenilen goldeki hatasını da telafi etmiş oldu. Bu üçüncü gol bu kadar çabuk gelmese, hem oyuncuların hem de seyircinin büyük bir stres yaşayacağı aşikardı. Dolayısıyla bu gol Beşiktaş cephesine moral verirken rakibin de umutlarını tüketti.Tel-Aviv takımı bu golün şokunu üzerinden atamadan kalesinde dördüncü golü gördü. Sağ kanattan şık çalımlarla rakip ceza sahasına yaklaşan Quaresma out çizgisine yakın bir yerden topu ortaladı. Havada uçarak kafa ile topa vuran Egemen 53. dakikada Beşiktaş’ı 4-1 öne geçiren golü attı.

Bu golden bir kaç dakika sonra, Almeida yaptığı bir depar sonucunda sakatlandı. Bir süre yerde kaldıktan sonra tekrar ayağa kalktı. Carvalhal, Almeida’yı oyundan almadığını gören Egemen yaptığı işaretlerle Almeida’nın değiştirlmesi gerektiğini Carvalhal’a anlatmak istedi. Almeida bu sakatlığının üzerine bir depar daha atmaya kalkınca tekrar yere yattı ve sedye ile oyundan alındı. Maç sonrasında doktorların yaptığı açıklamaya göre en az 10 maç sahalardan uzak kalacak. Acaba zamanında oyundan alınsa bu sakatlık yaşanır mıydı diye düşünmeden edemedim.

Almeida’nın yerine oyuna giren Edu derhal gol pozisyonu yakaladı. Ancak oyuna henüz intibak edemediğinden golü atamadı. Skorun verdiği rahatlıkla rakibin üzerine fazlaca gidilmemesi Edu’nun daha fazla gol pozisyonuna girebilmesini engelledi. Buna rağmen, maçın 87. dakikasında sağ kanattan aldığı topla ceza sahasına hareketlenip, karşısındaki rakibini vucut çalımı ile oyundan düşürüp, kalecinin kapattığı köşeden golünü atması çok ustaca idi. Ancak Edu, bu gole rağmen, futbolu ‘çok bilen’ yorumcularımızın gözüne girmeyi başaramadı.

Çok kilolu imiş. Çok ağırmış, Beşiktaş’ın aradığı santrafor değilmiş.

Yahu adam ilk defa İnönü’de sahaya çıkmış, toplam 30 dakika top oynamış, en az 3 pozisyona girmiş ve bir gol atmış. Daha ne yapsın? Bu kadar çabuk karar verilir mi? Ben şahsen Edu’nun bu sezon Beşiktaş için çok yararlı olacağını düşünüyorum. Umarım yanılmam.

Maçın en iyisi bence Aurelio idi. Sahada ayak basmadık yer bırakmadı. Maçın değişik dakikalarında değişmek üzere, hem defansta hem de ofansta görev yaptı. Fernandez ise ilk yarıda fazla etkili olamazken, ikinci yarıdaki etkili futbolu ile maçın iyileri sıralamasında yer almayı hak edenlerden biriydi. Rüştü de yaptığı kurtarışlarla sırlamada kendine rahatlıkla yer buldu. Necip, gösterişsiz ama etkili bir futbol oynadı. Ekrem ve İsmail bir bekten beklenen performansı gösterdiler. Ekrem zaman zaman zorlansa da bunda Quaresma’nın geri gelip, defansa yardım etmemesinin payı büyüktü.

Defansta Egemen bana çok güven veriyor. Savaşçı kişiliğiile tam Beşiktaş’ın oyuncusu! Sivok’la şimdilik iyi bir performans gösteriyorlar ama yine de Egemen- Sydney ikilisinin performansını da çok merak ediyorum. Guti’nin yokluğunda hucum ataklarını Fernandez’in yönlendireceğini beklerken oyunun Quaresma üzerine kurulduğunu gördük. Quaresma da bu rolünden dolayı defansı çok ihmal etti. İki gol asistine rağmen Quaresma’nın bu vurdum duymazlığı ileride Beşiktaş’ın çok başını ağırtabilir.

Seyirci de artık fantastik hareketlerden ziyade takım oyununu alkışlamayı öğrenmeli.


MAÇIN AYRINTILARI


Stat:
 Fiyapı İnönü Stadı

Hakemler:
 Vladislav Besborodov, Nikolai Golubev, Viacheslav Semenov, Stanislav Sukhina (4. Hakem)

Beşiktaş: Rüştü Reçber, Ekrem Dağ, İsmail Köybaşı, Egemen Korkmaz, Tomas Sivok, Mehmet Aurelio, Necip Uysal, Simao Sabrosa (Dk. 80 Veli Kavlak), Quaresma (Dk. 86 Mustafa Pektemek), Manuel Fernandes, Hugo Almeida (Dk. 59 Edu)

Yedekler:
 Cenk Gönen, Veli Kavlak, Mustafa Pektemek, Roberto Hilbert, Filip Holosko, Sidnei, Edu

Antrenör:
 Carlos Carvalhal

Maccabi Tel-Aviv:
 Guy Haimov, Nivaldo, Haris Medunjanin, Munas Dabbur (Dk. 46 Elran Atar), Yoav Ziv, Savo Pavicevic, Roi Kehat, Sheran Yeini (Dk. 46 Barak Itzhaki), Roberto Colautti (Dk. 59 Roberto Puncec), Rafi Dahan, Omer Vered

Yedekler:
 Barak Levy, Gal Alberman, Barak Itzhaki, Dor Mikha, Elran Atar, Tayacho Chekol, Roberto Puncec

Teknik Direktör:
 Motti Ivanir
Sarı Kartlar: Savo Pavicevic (Dk. 43), Haris Medunjanin (Dk. 49), Nivaldo (Dk. 55), Omer Vered (Dk. 79)


Goller:
 3. dakikada Aurelio’nun orta sahadan defansın arkasına gönderdiği uzun topa iyi hareketlenen Almeida, kalecinin üzerinden aşırtarak topu filelere gönderdi ve takımımız 1-0 öne geçti.
28. dakikada Quaresma sol taraftan sağ ayağının dışıyla gönderdiği mükemmel pasa sert vuran Almeida’nın şutunu kaleci kurtardı. Kaleciden dönen topu iyi takip eden Portekizli futbolcu kafa vuruşuyla topu filelere gönderdi (2-0).

49. dakikada soldan gelen ortaya Roi Kehat arka direkte iyi yükselerek kafayla vurdu ve skor 2-1 oldu.

51. dakikada Manuel Fernandes’in kullandığı serbest vuruşta Auerilo’nun kafasıyla siyah-beyazlılarımız farkı tekrar 2 sayıya yükseltti (3-1).

53. dakikada ise sahnede Egemen Korkmaz vardı. Quaresma’nın sağdan getirip içeri ortaladığı topa uçarak kafayla vuran tecrübeli oyuncumuz skoru 4-1’e taşıdı.

87. dakikada Edu maçın skorunu tayin eden golü attı (5-1).Hugo Almeida (Dk. 3 – Dk.28), Roi Kehat (Dk. 49), Mehmet Aurelio (Dk. 51), Egemen Korkmaz (Dk. 53), Edu (Dk. 87)

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here