Rüştünü İspat Etmek İsteyen Hakemler

0
501

25.09.2010
Beşiktaş 2 : 1 MP Antalyaspor

Maç öncesi Beşiktaş taraftarının Şifo Mehmet’e gösterdiği sevgi görülmeye değerdi. Bir futbolcuyu en çok mutlu eden olayın unutulmamak ve geçmişte verdiğin emeğin, akıttığı terin halen tekdir ediliyor olmasıdır. Beşiktaş’ı izlemeye gelen Ertuğrul Sağlam da bu sevgi gösterisinden nasibini aldı. Beşiktaş seyircisi eski futbolcularına, özellikle de yüreğiyle mücadele etmiş futbulcularına vefa borcunu kesinlikle unutmuyor.

Aynı vefa duygusunu maç oynanırken de gösteriyorlar. Örneğin Beşiktaş’ın ilk golünün hemen ardından, Bobo’dan önce Ernst’e tezahürat yapmaları hem futbol bilgilerinin hem de vefa duygularının büyüklüğünün göstergesi idi. Tek eksikleri, yediği golden sonra Hakan Arıkan’a moral vermemeleri idi. Bu arada belirtmeden geçmemek gereken bir bilgi de, Çarşı Grubunun, kötü de oynasa, hiç bir Beşiktaş’lı futbolcunun protesto etmeme kararıdır. Sonuna kadar bu kararı destekliyorum. Beşiktaş forması giyen hiç bir futbolcu, ne maç esnasında ne de sonrasında protesto edilmemelidir.

Gelelim maça; Schuster sahaya, orta sahayı güçlü tutan bir kadro ile çıkmıştı. Defansta ise zorunluluktan, Hilbert’e sağ bek olarak görev vermişti. Sol bekte İbrahim Üzülmez, defansın göbeğinde ise İbrahim Toraman’la Zapatocny vardı. Orta sahada ise Aurelio defansın hemen önünde oynarken, onun yanında Necip, Ernst ve Quaresma yer almıştı. Bu dörtlünün hemen önünde Tabata, onun önünde ise Bobo vardı. Bu kadro ile Schuster, öncelikle orta sahada topa sahip olup, sonra da rakibe baskı yapmayı hedeflemişti. Nitekim bu taktik işe yaradı. Antalyaspor oyunu kendi sahasında kabul edip, kontra atakla gol bulmaya çalıştı.

İlk yarının hemen başında Djehoua’nın sakatlanıp oyundan çıkması Antalyaspor ve Şifo Mehmet için talihsizlikti. Yerine giren Veysel’in ise gücü ve yetenekleri Antalyaspor’un gol atması için yeterli değildi. Veysel, Beşiktaş’ta oynarken de pek verimli olamamıştı. Antalyaspor’lu futbolcular orta sahada hakimiyeti Beşiktaş’a kaybedince çareyi sertlik yaparak yıldırmakta aradılar. Hakem’in sertliğe müsamaha etmesi de ekmeklerine yağ sürdü.

Quaresma’nın performansı övmekten artık yorulduk(!) Her hafta seyir zevki yüksek hareketleri ile tribünleri mest ediyor. Quaresma’nın her maç gol atmasını beklemek, onun asıl faydalı olduğu alanları görememek olur. Her maç, rakip defans oyuncularını öyle bir hırpalıyor ki, ya penaltı yaptırıyor ya da sarı kart görmelerine neden oluyor. Nitekim, Antalyaspor’un defansındaki Erkan Sekman’ın 17, Deniz’in ise 21. dakikada kart görmelerini sağladı. Biraz şansı olsa 18. dakikada golü de buluyordu. Ceza sahası içinde Bobo’nun topuk pası ile çaprazdan ayağının sağ dışı ile attığı şut direkten döndü.

İlk yarı Beşiktaş’ın Bobo ile 1, Quaresma ile 3 net gol pozisyonu var. Ama bu pozisyonlar maalesef gole dönüşmedi. İkinci yarıya Beşiktaş daha diri başladı. Yaptığı baskı ile Antalyaspor’u kendi sahasına hapsetti. Bu dakikalarda Antalyaspor’lu futbolcuların sertliğinde artış olmasına rağmen hakem Özgür Yankaya’a kart göstermekten kaçındı. Maçın ilk dakikasından itibaren vakit geçirmek için topu oyuna sokmayan kaleci Sammy’e ilk ikazı 65. dakikada verdi ve 75. dakikada ise sarı kartını gösterdi. Buna karşın, maçın sonunda, 90+4’de Hakan Arıkan’a hiç düşünmeden kartını gösterdi.

Süper lige yeni atanan hakemlerin rüştünü ispat etmelerinin en kolay yolu Beşiktaş maçlarını sabote etmek. Beşiktaş aleyhine vereceği kararlarla MHK’ya ne kadar cesur olduğunu göstermek ve “yağcılık” yapmak en büyük hedefleri. Böylece büyük takımları kayırmadıklarını ispat etmiş oluyorlar (!) Özgür Yankaya, deneyimsizliği Antalyaspor’lu oyuncunun ayakkabısını bağlamak için oyunu durdurması ile gösterdi. Oyun, bir futbolcunun ayakkabısını bağlaması için durmaz. Ya oyuncu ayakkabısını bağlarken oyunu devam ettirirsiniz ya da oyuncuyu saha dışına yollar ve orada bağlamasını istersiniz. Ama ayakkabı bağlamak için oyunu durdurmak futbol kuralları içinde yoktur.

Gelelim gollere; Beşiktaş’ın ilk golü Bobo’dan geldi. Guti’nin yokluğunda onun görevini üstlenen Ernst öyle bir ara pası attı ki, Guti bile bu pası alkışlamıştır. Bobo ise kalecini kapadığı köşeden golü düzgün bir vuruşla kaydetti. Bu golden  sonra Tabata’nın çok şık iki asisti var. Birine Bobo diğerine ise Ernst iyi vuramadı. Özellikle Bobo’nun kafa vuruşu direğin hemen yanından auta gitti. Bu pozisyonlardan biri gol olsa Antalyaspor daha açık futbol oynayacak, bu da belki Beşiktaş’ın farkı açmasına neden olacaktı.

Bu hafta sağ bekte oynayan Hilbert çok verimli oynayamadı. Nitekim Beşiktaş’ın yediği gol Hilbert-Hakan ikilisinin anlaşmazlığı neticesinde geldi. Topa Hilbert hakim durumdayken Hakan Arıkan’ın kalesini bu kadar terk etmesi hata idi. Kalesinde kalsa bu gol olmayacaktı. Hilbert’in hatası ise topu korner ya da taca atamamasıydı. Hakan Arıkan ilk yarıda da gol olabilecek bir pozisyona daha sebeb olmuştu. Fenerbahçe maçında olduğu gibi, yandan gelen topa yine çıktı ve topu alamadı. Topa çıktığında kendisine hafif bir şarj vardı ama bu şarjın şiddeti topu almasına engel değildi. Hakan bence kötü bir kaleci değil ancak şu aralar form düşüklüğü yaşamakta. Schuster, Hakan Arıkan’ı kaybetmemek için inatla kaleye koyuyor. Ama belli sürelerle Cenk’le değişmesinde yarar olduğuna inanıyorum.

Beşiktaş’ın ikinci golünün mimarı da yine Ernst’ti. Uzatma dakikalarında Bobo’ya attığı ara pas ile Bobo’yu kaleci ile karşı karşıya bıraktı. Bobo, yine kalecinin kapattığı köşeden golü atarak kaçmakta olan 3 puanı takımına kazandırdı. Bu golden sonra Hilbert ile Hakan Arıkan’ın orta sahada birbirilerine sarılarak yere oturmaları görülmeye değerdi. Bu gole herhalde en çok bu ikili sevindi.

Maçla ilgili bir başka ilginç enstantane ise sahaya giren martıyı Quaresma’nın yakalaması idi. Quaresma, kendisi için, “sokakların çocuğu” yakıştırmasını yapmıştı. Martıyı kuyruğundan ustaca yakalayıp, saha kenarına getirmesi bu yakıştımanın haklılığını göstermiş oldu. Hiç bir “apartman çocuğu” o martıyı o kadar kolay yakalayamazdı.

 

Beşiktaş:2 – MP Antalyaspor:1
25.09.2010

MAÇIN AYRINTILARI:

Stat: BJK İnönü

Hakemler: Özgür Yankaya, Mehmet Şahan Yılmaz, Gökhan Memişoğlu, Kutluhan Bilgiç (4.)

Beşiktaş: Hakan Arıkan, Quaresma, Hilbert, Bobo (Dk. 90+4 Onur Bayramoğlu), Tabata (Dk.87 Holosko), Necip Uysal, İbrahim Üzülmez, İbrahim Toraman, Fabian Ernst, Zapotocny, Mehmet Aurelio (Dk.77 Nobre).

Yedekler: Cenk Gönen, İsmail Köybaşı, Nihat Kahveci, Nobre, Ersan Adem Gülüm, Holosko, Onur Bayramoğlu.

Teknik Direktör: Bernhard Schuster

MP Antalyaspor: Sammy, Yenal, Radeljic, Deniz, Erkan, Kerem, Sedat, Ertuğrul (Dk.62 Ali Zitouni), Tita (İlkem Dk.86), Necati, Djehoua (Dk.5 Veysel)

Yedekler: Polat, Veysel, Tuna, Ali Zitouni, Musa, Volkan, İlkem

Teknik Direktör:Mehmet Özdilek

Sarı Kartlar: Erkan Sekman (Dk.17), Deniz (Dk.21), Kerem (Dk.74), Sammy (Dk.75), Radeljic (Dk.79), Zapotocny (Dk.86), Hakan Arıkan (90+4)

Goller: 55. dakikada sağ kanattan gelişen atağımızda Fabian Ernst’in ara pasında topla ceza sahasında buluşan Bobo, kalecinin açıyı kapatmasına karşın topa güzel vurdu ve takımımızı 1-0 öne geçirdi.

68. dakikada savunmamızın hatasını iyi değerlendiren Tita skoru 1-1’e getiren golü kaydetti.

90. dakikada Bobo, ceza sahasında güzel vurdu ve ikinci kez MP Antalyaspor ağlarını havalandırdı (2-1).

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here