Demirören Kulübü İflasa Götürüyor

0
431

SL 18. Hafta – 01.02.2009
Beşiktaş 1 : 0 MP Antalyaspor

İstanbul’da  Antalyaspor ile oynanan  bu lig maçının Beşiktaş açısından zor geçeceğini bir önceki kupa maçından sonra yazmıştım. Nitekim öyle de oldu. Beşiktaş yine sayısız gol fırsatı kaçırmasına rağmen Tello’nun 32. dakikada sol çaprazdan yolladığı füze ile maçı 1-0 kazandı.

Bugün maçla ilgili yazı yazmaktan ziyade, Beşiktaş’ın mali durumunun analizini yapmak istiyorum. BJK AS nin 30/11/2008 itibariyle 6 aylik faaliyet donemi bilancosu aciklandi. Bilançoyu elime aldığımda bütün tüylerim diken diken oldu. Bu bilanço, Yıldırım Demirören’in Beşiktaş’ı iflasa sürüklediğinin bir belgesi idi.

İflas sözcüğünü rastgele kullanmıyorum. Bir ticari kuruluşun özsermayesi tükenmişse o kuruluş fiilen iflas etmiş demektir. BJK A.Ş’nin özsermayesi bütün bilanço makyajlarına rağmen neredeyse sıfırlanmış durumda. Derneğe yaklaşık 55 milyon TL borç verilmiş gözüküyor ama BJK Derneğinin bilançosunda böyle bir borç mevcut değil. Buna rağmen, BJK A.Ş.’nin bilançosununda bu borç karşılığında Dermekten 5 milyon faiz geliri elde edilmiş gözüküyor.

Bu fiktif geliri düşersek BJK A.Ş’nin dönem zarari 14 milyona ulaşıyor. Bu dönem zararı, geçmiş dönem ve geçmiş yılların zararları ile birlikte toplandığında, BJK A.Ş’nin 40 milyon TL olan ödenmiş sermayesini aşıyor ve sermaye eksiye dönüyor.

Sermayedarlar ilave sermaye koymadan SPK nın bundan sonra bu şirkete göz yumması zor görünüyor. Peki BJK A.Ş’ye sermayeyi kim koyacak? Şirketin %70 ortağı BJK Derneği ve %30 halka açık ortakları koyacak. Ama zaten BJK Derneğini BJK A.Ş fonluyor. Derneğin gelirleri yok denecek kadar az.
Bu bilançonun altına imza atacak denetçi bulmakta zorlanmış olmalılar ki denetçiyi gecen çeyrekten itibaren degistirmişler.Ve yeni denetçi, sermaye artışından kaçmanin yolunu göstermiş; Lisans ve futbolcu lisanslarının yeniden degerlenmesi. Bu durumda elimizdeki lisansları daha değerli hale geldiğini iddia ederek, fiktif bir şekilde bilançoda sermayeyi eksiye dönmemiş olarak gösterecekler. Delgado’nun lisansının alınması bu noktada biraz daha anlam kazanıyor. Ama bu bilançoyu artık hiçbir şeyin kurtaracagını sanmıyorum.

BJK A.Ş. gibi gelirleri ve giderleri itibariyle büyük şirket sınıflamasındadır. Piyasa da, büyük şirket sınıflamasında olan kuruluşların denetimi mutlaka ve mutlaka uluslar arası kurumlar tarafından yapılmakta ve şeffaf bir şekilde paydaşları ile paylaşılmaktadır. BJK A.Ş. de, hesaplarını mutlaka uluslar arası bir mali denetim kuruluşuna denetletmelidir. Aksi takdirde, yayınladıkları hiçbir mali raporun güvenilirliği olmayacaktır.

Aslında bu mali tablo hakkinda fazla söylenecek bir şey yok. Bu sarmaldan normal kosullarda en az 5 sene küçülme yaşanmadan çıkılması neredeyse imkansız. Ama günümüz futbol endustrisinde gelirler ve sportif basarı birbirine cok bağlı olduğu için bu da pek olası gözükmüyor. Az harcayıp başarıdan başarıya koşmak gibi bir futbol mucizesi yaratmak gerekiyor. Ya da yeni bir Seyrantepe!

Beşiktaş:1 Antalyaspor:0
01.02.2009 21:21

MAÇIN AYRINTILARI

Stat: BJK İnönü Stadı

Hakemler: Tolga Özkalfa, Cem Satman, Nihat Mızrak, Taner Gizlenci (4. Hakem)

Beşiktaş: Rüştü, Serdar Kurtuluş, Gökhan Zan İbrahim Toraman, Ekrem Dağ, Serdar Özkan (Dk. 46 Holosko), Cisse, Sivok, Tello (Dk. 90 Uğur İnceman), Yusuf Şimşek, Nobre (Dk. 75 Bobo)

Yedekler: Hakan Arıkan, Uğur İnceman, Erkan Zengin, İbrahim Üzülmez, Bobo, Holosko

Teknik Direktör: Mustafa Denizli

Antalyaspor: Ömer, Yalçın, Şenol, Zitouni, Sedat (Dk. 68 Korhan), Djiehoua (Dk. 85 Ahmet), Ertuğrul, Uğur, Fatih Ceylan, Tita, Musa

Yedekler: Ahmet Kuru, Fevzi Elmas, Abdullah Çetin, Burak, Korhan, Volkan Arslan, Fatih Arat

Teknik Direktör: Mehmet Özdilek

Sarı Kart: Ertuğrul Arslan (Dk. 65)

Gol: 32. dakikada Tello, Antalyaspor ceza sahasının sol çaprazından sol ayağıyla müthiş vurdu ve uzak direğe giden topla Takımımız’ı 1-0 öne geçirdi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here