Merhaba,
Bu aydan başlamak üzere her ay bu sayfada sizlerle birlikte olacağım. Reklamlar dünyasındaki gelişmeleri ve yenilikleri sizlerle paylaşıp, sizler için değerlendirmeye çalışacağım. Yazılarımda, kurucusu olduğum AGB ve Bileşim Medya şirketlerinin verilerinden bolca yararlanacağım. Sayfa ve sütunlarımız kısıtlı olduğundan tanışma ve selamlaşma faslını geçip doğrudan konuya girmek istiyorum.
TV REKLAMLARI
Bu derginin yayına girdiği tarihi dikkate alarak tüm değerlendirmelerimi bir önceki ayın onbeşinden bir sonraki ayın onbeşine kadarki periodlar için yapacağım. Öncelikle, TV reklamlarının bir aylık seyrini değerlendirmek istiyorum : 15 Temmuz-15 Ağustos aralığında toplam 402 firmaya ait 242.663 adet reklam yayınlanmıştır. Bu reklamların toplam uzunluğu 1.518 saatir. Yani tüm bu reklamlar tek bir TV kanalında yayınlanıyor olsaydı 63 gün boyunca reklam izliyor olurduk.
Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 321 firmaya ait 169.779 adet reklam izlemiştik. Bu reklamların toplam uzunluğu ise 1.213 saate, ya da 51 güne eşitti. Geçtiğimiz yıla göre televizyonlarda reklam yapan firma sayısı artarken, reklam adet ve sürelerinde önemli bir artış kaydedilmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre reklam adedinde %30, reklama ayrılan sürede ise %20 oranında bir artış gerçekleşmiştir. Yılbaşından beri gözlemlediğimiz bu artış trendinin Eylül ve Ekim aylarında da artmaya devam edeceğine inanmaktayım.
Söz konusu dönemde en çok reklam yayınlatan firmalar sıralamasında Unilever 10 markasının reklamlarıyla birinci sırada yer almıştır. Sırasıyla Unilever’i Ülker, Benckiser, Procter and Gamble ve Coca-Cola izlemektedir. Markalar bazında baktığımızda ise Ülker Golf Ice Cream birinci sırada yer alırken, bu markayı Dove şampuan, Danone Danotte Puding, Ülker Link Gazoz ve Star Gazetesi takip etmektedir.
TV reklamlarının çok önemli bir bölümünün, medya planlaması ve reklam yeri satın alınması işleri artık Medya Ajansı diye tabir edilen ajanslar vasıtasıyla yapılmaktadır. Geçtiğimiz ay televizyonlarda en çok reklam yayınlatan Medya Ajansları sıralamasına baktığımızda Mindshare firmasının birinci sırada olduğunu görmekteyiz. Mindshare firması ilgilendiğimiz zaman diliminde toplam 33.218 adet reklam yayınlatmıştır. Bu firmayı sırasıyla OMD, Mediaedge:CIA, Universal Medya ve Medya Türk takip etmektedir.
YENİ REKLAMLAR
Geçtiğimiz ay televizyonlarda toplam 169 firma yeni reklam filmleri ile izleyic karşısına çıktılar. Bu 169 firmaya ait toplam 450 adet yeni reklam filmi izledik. Bu reklam filmlerinin 118 tanesi Bant reklam olarak tabir edilen ve program esnasında ekranın belli bir bölümünü kaplayan reklamlardır. Alıştığımız türden ve Kuşak reklamı olarak tabir edilen yeni reklam adedi ise 280’dir. Son yıllarda moda olan ve “Bu bir reklamdır” ibaresi ile yayınlanan Advertorialların sayısı ise 52’dir. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere reklam sektörü geçtiğimiz yaz aylarının tersine bereketli bir yaz geçirmektedir.
Yeni yayına giren reklamları yayın tarihinden itibaren, yayın sıklığına göre sıraladığımızda Dardanel Ton Balığı reklamlarının birinci sırada olduğunu görmekteyiz. Geçtiğimiz ay, Dardanel Ton yeni reklam filmini tam 8.616 kez yayınlatmıştır. Bu markayı sırasıyla Algida Cornetto (1.716), Rock n Coke İstanbul (1.563), Casper Computer (1.540) ve Coca-Cola (1.378) izlemektedir. Bu sıralamada Dardanel Ton’un yayın sıklığının diğerlerine göre oldukça fazla olduğu görülmektedir. Ancak bu markanın reklam filmlerinin de beşer saniyelik filmler olduğunu göz önünde tutmamız gerekir. Aynı sıralamayı yayın saniyesine göre yapsaydık şüphesiz çok farklı bir sıralama ile karşılaşırdık.
SPONSORLUK
Sponsorluk gelirleri de artık televizyon kuruluşları için reklamlar kadar önemli bir gelir türü halini almıştır. Çok değişik sponsorluk çeşitleri mevcuttur. En çok bilineni Program Sponsorluğu olmasına rağmen Ana sponsorluk, Logo Sponsorluğu, Tanıtım Sponsorluğu, Hediye Sponsorluğu, Jenerik Sponsorluğu gibi çok çeşitli sponsorluk çeşitleri türemiştir. Öyle gözükmektedir ki, son derece yaratıcı olana yayıncı ve yapımcı kuruluşlar önümüzdeki günlerde çok yeni ve değişik sponsorluk çeşitleri de türeteceklerdir. Özellikle Ramazan döneminde yeni sponsorluk türleri ile tanışacağımızı şimdiden söyleyebilirim.
Geçtiğimiz ay toplam 1.153 firma TV’de sponsorluk filmi yayınlatmıştır. Tüm sponsorluk filmlerinin toplam uzunluğu 96 saate eşittir. Yani tüm sponsorluk filmleri tek bir TV kanalında yayınlansaydı toplam 4 gün boyunca bu filmleri izlemiş olurduk. Bu rakamın büyüklüğü sizleri yanıltmasın. Bu rakama jenerik sponsorları da dahildir. Artık günümüzde prodüksiyon firmasına pide sağlayan pideci ile programdaki çiçekleri yollayan çiçekçi bile sponsor olarak jenerikte yer almaktadır. Prodüksiyon firmaları ürünlerini ucuza mal edebilmek için iş yaptıkları her firmayı sponsorlukla ödüllendirmektedir. Ama maalesef uzun vadede bu alışkanlığın sponsorluk gelirlerine vuracağı darbe henüz farkedilmiş değildir.
BASIN REKLAMLARI
Geçtiğimiz ay gazetelerde toplam 3.425 firmaya ait reklam yayınlanmıştır. Bu reklamların kapsadığı alan, gazetecilik diliyle 2.728.915 sütun/cm.dir. Daha anlaşır olması için bir örnek verelim; bu reklamların tümü bir gazete halinde yayınlansaydı, 5.721 sayfalık bir reklam gazetesi okuyor olurduk. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre oldukça yüksek bir artış görmekteyiz. Geçtiğimiz aynı dönemde toplam 2.268.657 sütun/cm reklam yayınlanmıştır. Aynı örnekten yola çıkarsak bu reklamların 4.756 sayfaya eşit olduğunu söyleyebiliriz. Yani geçtiğimiz seneye göre 965 sayfalık bir reklam artışı söz konusudur. Televizyon ve Basın reklamlarındaki bu artış, reklam sektörünün sene başında yaptığı tahminleri doğrular niteliktedir.
Geçtiğimiz ay en çok Hürriyet gazetesinde reklam yayınlanmıştır. Hürriyet gazetesinde yayınlanan reklamlar 541.566 sütun/cm’ye ulaşmıştır. Bu gazeteyi sırasıyla Sabah (532.040 st/cm), Milliyet (244.972 st/cm), Vatan (177.716 st/cm) ve Posta (141.143 st/cm) gazeteleri izlemektedir.