Dünya Kupası organizasyonu, tetiklediği tüketim dalları çeşitliliği açısından incelendiğinde Dünya’nın en zengin organizasyonundur. Öncelikle turizmi tetikler; hem Dünya Kupasına katılan ülkelerin hem de ev sahibi ülkelerin turizm acentaları üç-beş yılda elde edemeyecekleri cirolara ulaşırlar. Ev sahibi ülkelerin otelcilik, gıda ve hediyelik eşya sektörlerinin kazançlarını anlatmaya bile gerek yok. Öte yandan teksitilcilerin özellikle de spor giyim üreticilerinin yaptıkları forma ve bayrak satışları hayal bile edilemeyecek cirolara ulaşır.
Medya ve reklamcılık sektörü de bu organizasyondan payını alan sektörlerden biridir. Kupa maçlarını yayınlayan kanallar reklam yayınlama rekoru kırarlar. Ülkemizde bu organizasyonu yayınlayan Kanal 1’in yayınladığı reklamların analizini bir başka yazımızda yapacağız. Bu yazımızda, Dünya Kupası’na özgü reklam yapan ürünlerden örnekleri inceleyeceğiz.
Tüm Dünya Kupası organizasyonlarının ana finans kaynağı, çok değişik sektörlerden elde ettiği sponsor firmalardır. Bu firmalar, sponsorluk aktivitelerini Dünya Kupası içerikli reklamlarla desteklerler. 2006 Dünya Kupasına 15 firma ana sponsorluk yaptı. Bu firmalar; Adidas, Anheuser-Busch, Avaya, Coca-Cola, Continental, Deutsche Telekom, Emirates, Fujifilm, Gillette, Hyundai, MasterCard, McDonald’s, Philips, Toshiba and Yahoo’dur.
Bu sponsorların, Dünya Kupası içerikli yeni reklamlarını tüm Dünya ülkeleri zevkle izliyorlar. Ancak, sponsor olamayan firmalar da boş durmuyorlar. Coca-Cola’nın iletişimde sağladığı bu üstünlüğe karşılık pazar payı kaybetmek istemeyen Pepsi reklamlarında Dünya Starlarını kullanarak cevap verdi. David Beckham, Thierry Henry, Frank Lampard, Ronaldinho, Raul, Roberto Carlos, Fernando Torres, Alessandro Nesta ve Hernan Crespo gibi yıldızları bu reklam filminde biraraya getirmişler.
Bir başka çarpıcı örnek ise, Düya Kupası sponsoru Adidas’ın sağladığı avantajı minumuma indirmek isteyen Puma firması idi. Adidas’ın reklamlarına karşılık Pele’li Puma reklamları Dünya Kupası süresince zevkle izlediğimiz reklamların başında geldi.
Dünya Kupası sponsorlarının rakipleri arasında olmayan pek çok firma da bu organizasyonu bir fırsata dönüştürmek için, Dünya Kupası temalı reklam kampanyaları hazırladılar. Ülkemizden örnekler verecek olursak; Powerade Nihat’lı reklamaları ile ekranda boy gösterdi. Maçların Kanal 1’deki yayın sponsorluğunu Akbank yaptı. Ruffles patates cipsi ile futbol seyretmenin keyfini izleyicilere hatırlattı. Vestel, Arçelik, Samsung, Sony, Philips gibi pek çok elektronik eşya üreticisi firma, Dünya Kupasını izlemeyi bir keyfe dönüştürmek için LCD ve plazma TV satışlarında yaptıkları promosyon kampanyaları ile beş yılda satamayacakları kadar çok TV seti sattılar.
Dünya kupasını iyi bir fırsata dönüştüren firmaların biri de İddia idi. Dünya Kupası reklamları ile bahis oynamayı teşvik ederken pek çok keyifli TV reklamını vizyona soktular. Bununla da yetinmediler, işbirliği yaptıkları basın kuruluşları ile ortak reklam kampayaları düzenlediler. Basın kuruluşları ise, İddia ile birlikte yaptıkları ortak kampanyalarla yetinmeyip, Dünya Kupası almanakları ve rehber kitaplarını Dünya Kupası görüntülü reklamlarla izleyiciye sundular.
Algida ise reklamda Dünya Kupası teması kullanmakla yetinmeyerek, Ronaldinho isimli bir dondurmayı piyasaya sürdü. Ambalajında Ronaldinho’nun resimi olan ürün Brezilya Milli takımının renklerini anımsatan yeşil ve sarı renklerde imal edilmiş. Ürünün çubuğunun üstünde ise Ronaldinho imzası var. Bu ürün, bu yaz gençlerin gözdesi olabilir.
Dünya kupası demek bereket demektir. Milli Takımımız Dünya Kupasına katılamasa da ülkemizin pek çok sektörü bu bereketten yararlanmayı bildi.