Ülkemizde, eğitim denilince ilk yapılan tanımlama “çarpık” eğitimdir. Kafamı zorlamama rağmen bu tanımlamayı tam anlayabilmiş değilim. Bence “çapsız eğitim “ biraz daha açıklayıcı olabilir.
Bizim eğitim sistemimizin en büyük eksikliği, öğretilen bilgilerin günlük hayatta kullanımının öğrencilere anlatılmaması. Örneğin muhasebe dersi okuyan bir öğrenci, kalamoza ya da kasa defterini ancak iş hayatına atılınca görür. Hukuk öğrencileri genellikle hukuku avukatlık stajı yaptıkları dönemde öğrenirler. İktisat öğrencileri, kar zarar analizlerini ya da milli gelir hesaplarını teorik olarak bilirler ama önlerine bir şirket bilançosunu ya da milli gelir tablolarını koysanız yorumlayamazlar. İstatistik öğrencileri, ki kare testini, varyant analizini satır satır hesaplamayı bilirler ama günlük yaşamda bunları nasıl kullanacaklarını pek bilmezler.
Bu “çapsızlık” içinde IAA (Uluslararası Reklamcılar Derneği) adlı bir kurum İletişim Fakültelerine hayat vermeye çalışıyor. IAA, 1997’den beri değişik sosyal konularda İletişim Fakültelerini reklam yarışmasına davet ederek , öğrencileri teorik ders karmaşasından çıkıp, günlük yaşamdaki gerçek reklamcılığı tanımalarına yardımcı oluyor.
Öğrenciler oluşturdukları “reklam ajansları” ile önce IAA’den brief alıyorlar. Sonra bu briefin gereği olan araştırmaları yapıp, yaratıcı fikirler geliştiriyorlar. Bu fikirlerden yola çıkarak hazırladıkları konsepti TV, basın ve diğer mecralara uyguluyorlar. Reklam filmi hazırlayıp, medya planlama yapıyorlar. Yani bir reklam ajansında yapılan tüm işleri sırasıyla yapıyorlar.
Yaptıkları iş, ciddi bir jüri tarafından değerlendirildikten sonra birinci olanların yurtdışında Türkiye’yi tanıtmaları ve uluslararası yarışmalara katılmaları sağlanıyor. Böylece reklamcılık dersi hem sevilen bir ders haline geliyor hem de bu dersi alanlara gerçek hayatta yapacakaları işin ne olacağı daha üniversite sıralarında öğretilmiş oluyor.
Bu seneki yarışmanın konusu, “Kızlarımızı Okula Gönderelim” idi. Bu konuda 23 Üniversiteden 54 takım yarıştı. Hepsi birbirinden değerli işler ürettiler. Birinciliği Selçuk Üniversitesi İletşim FakültesindenBriefhane adlı grup kazandı. İkinciliği Bilgi Üniversitesinden Ajans Sekiz, üçüncülüğü ise Anadolu Üniversitesinden Recai Ajanskazandı.
Üretilen işler o kadar çok hoşuma gitti ki, bu hafta “Sizin İçin seçtiklerimiz “ bölümünde bu grupların hazırladıkları reklamları sizlerle paylaşmak istedim.