TV Kanallarının Seçmeni İkna Gücü

0
291

Seçmen davranışlarını etkilemek ve değiştirmek konusunda TV halen en önemli mecraların başında geliyor. Elbette bu mecra içinde de haber programlarının ve tartışma programlarının ağırlığı diğer programlara göre çok fazladır.

Medyanın insanların tutum ve davranışları üzerindeki etkisi, çok uzun zamandan beri araştırmacıların öncelikli konularından biri olmuştur. Özellikle de TV ve internetin izleyicilerin tutum ve davranışlarına olan etkisi, hem ticari kuruluşların hem de kamu kurumlarının, özellikle de siyasilerin ilgi odaklarından biridir.

Siyasi partiler, seçmen davranışlarının süreç içerisindeki değişimini gözlemlemek için periodik araştırmalar yaptırırlar. Elde edilen araştırma sonuçlarına göre seçmenle aralarındaki ilişkiyi düzenlemeye çalışırlar.

Medyanın özellikle de TV’nin seçmen davranışlarına ve kararlarına etkisi her daim tartışılmış ve araştırılmıştır. TV’den edilen bilgi ve haberlerin seçmen davranışlarını etkilediği hemen her araştırmada ortaya çıkmıştır. Siyasi partilerin çeşitli medya kuruluşları ile iş birliği geliştirmelerinin nedeni de budur.

ABD’de 2020 yılında yapılmış olan bir raporun sonuçları, 3 Nisan 2022 tarihinde kamuoyuna açıklandı. BBC’de yayınlanan haberin[1] kaynağı olan raporda oldukça ilginç sonuçlar yer alıyor.[2]

Araştırma California Üniversitesi’nden David E. Broockman ve Yale Üniversitesi’nden Joshua L. Kalla adlı akademisyenler tarafından yürütüldü. Araştırmanın amacı, partizanca yayın yapan TV’lerin seçmen tutum ve davranışlarını, özellikle de oy tercihlerini nasıl etkilediğini ortaya çıkartmaktı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here