Hay O Şeytanın Bacağına!

0
499

HAY O ŞEYTANIN BACAĞINA! Beşiktaş 1 – Gaziantepspor 1

Alınan bu kadar kötü sonuca rağmen Beşiktaş halen puan sıralamasında üçüncü ise, bu durum Beşiktaş’ın başarısından ziyade rakiplerinin başarısızlığındadır. GS ve FB’nin Avrupa kupalarında oynuyor olmalarını bir türlü avantaja çevirememiş olması tamamen kenar yönetiminin zaafıdır.

Öncelikle Beşiktaş’ın bu seneki hedefinin ne olması gerektiğini konuşalım; Üst sıradaki rakiplerin kadroları ile Beşiktaş’ın kadrosunu kıyasladığımızda şampiyon olmanın çok zor olduğunu söyleyebiliriz. Beşiktaş’ın bu yılki hedefi ilk ikinci sırada ligi bitirip Şampiyonlar Ligi’ne katılmak olmalıdır. Mali durumu da göz önüne aldığımızda, Şampiyonlar Ligi gelirleri gelecek senenin en yüksek geliri olacaktır. Aksi takdirde “Feda” kampanyası devam edecek demektir. Bu durumu Samet Hoca’nın ve futbolcuların kafasına sokmak gerekir.

İlk iki sırada yer almanın koşulu büyük maçları, özellikle de derbileri kazanmaktan geçmektedir. Bu sezon henüz derbi galibiyeti alınamadığına göre ligin mütevazi takımları ile oynanan maçları kayıpsız atlatmak gerekir. Gaziantepspor takımı ligin mütevazi takımlarından biri. Beşiktaş, sezonun ilk yarısında oynanan maçı 3-0 kaybetmişti. Dolayısıyla çok dikkatli oynaması gereken bir maçtı. Ama maç içinde öyle büyük acemilikler yaptılar ki, en az üç ya da dört farklı kazanabilecekleri maçı berabere bitirdiler. Bu maçları alamazsan ligi zirvede bitiremezsin!

Şimdi Beşiktaş’ın kendi sahasında ligin mütevazi takımlarına kaptırdığı puanlara bir göz atalım; İ.B.Belediye 2 puan, Sivasspor 3 puan, Trabzonspor 2 puan, Bursaspor 2 puan, Eskişehirspor 2 puan, Gençlerbirliği 2 puan, Karabükspor 2 puan ve Gaziantepspor 2 puan, toplam 17 puan! Evinde 17 puan kaybetmenin tek suçlusu olarak futbolcuları görmek hata olur. Teknik heyetin tecrübesizliği de bu puan kayıplarında önemli bir faktördür.

Gaziantepspor maçının analizine yapmadan önce Beşiktaş’ta ‘veba mikrobu’ gibi yayılan sakatlıklara bir göz atmak gerekir. Son iki haftada Dentinho, Necip, Cenk ve Oğuzhan antremanda sakatlanıyorsa, iyileşti denilen Almeida’nın sakatlığı oynadığı ilk maçın ilk dakikalarında nüksediyorsa üç konuda inceleme başlatılmalıdır. İncelenmesi gereken başlıklar;

1)      Antreman sahalarının yeterliliği

2)      Kondisyonerlerin yeterliliği

3)      Sağlık ekibinin yeterliliği

Şayet antreman sahaları bozuk zemine sahipse sakatlıkların artması beklenen bir durumdur. Ancak bu bozuk saha koşullarını dikkate alarak antreman programı hazırlamak da teknik heyetin ve kondisyonerlerin görevidir. Koch ve Stefano dönemlerinde bu tür sakatlıklar pek yaşanmazdı. Zira bu iki isim de dünya çapında üne sahip kondisyonerlerdi. Mevcut kondisyonerlerimizin özgeçmişlerini inceledim. Birinin Beşiktaş öncesi çalıştırdığı takımlar; Gazi Üniversitesi Spor Kulübü, Ankaragücü altyapısı, Nazilli Belediyespor, Adıyamanspor, Etimesgut Şekerspor, Adanaspor, Adana Demirspor, Kocaelispor, Siirt Jetpa, Ordu Milli Takımı, diğerinin çalıştırdığı takımlar ise Gençlerbirliği Oftaş, Gençlerbirliği, Erzurumspor, Siirtspor, Gaziantepspor. Bence bu özgeçmişler Beşiktaş’ta kondisyoner olmak için yeterli değil. Sakatlıkların önemli bir bölümü yanlış kondisyon çalışması ve yetersiz sağlık ekibinden kaynaklanıyor olabilir. Bu ekibin patronu da Samet Hoca olduğuna göre sakatlıklardan ve kulübenin zayıflığından şikayet etme hakkı yoktur.

 

Gelelim maçın yorumuna; Samet Hoca’nın sahaya sürmek zorunda kaldığı kadroda, kalede McGregor, sağbekte Hilbert, solbekte Gökhan, defansın ortasında Sivok-Ersan Gülüm ikilisi, orta sahada Veli, Mehmet Akgün, Fernandes, sol açıkta Olcay, sağ açıkta Holosko ve santraforda Niang görev yapıyordu. Daha maçın maçında Oğuzhan ve Necip’in eksikliği kendini hissettirdi.

Maçın ilk tehlikeli pozisyonunu Gaziantepspor 4.dakikada Cenk ile yakaladı. Orta sahadan atılan uzun pasa hareketlenen Cenk ceza sahasına girer girmez çok sert vurdu, McGregor zor da olsa bu topu karşıladı. Gaziantepspor bu ataktan sonra, maç sonuna kadar pek fazla Beşiktaş kalesine yaklaşmadı. Buna karşın Beşiktaş çok net gol pozisyonları yakalamasına rağmen sadece bir tanesini gol yapabildi. Beşiktaş’ın kaçırdığı gol pozisyonlarını hatırlayalım:

Dakika 13, Fernandes’in pasını ceza sahası yayı üzerinde kontrol eden Niang topu kalecinin üstüne attı.

Dakika 52, Holosko’nun yaptığı baskı sonucu topu kazanan Fernandes kaleci ile karşı karşıya kalmasına rağmen topu ağlara yollayamadı.

Dakika 56, Sağ köşeden Fernandes’in kullandığı kornerde Sivok’tan seken topa altıpas içindeki Niang çok kötü vurdu. Top kalecide kaldı.

Dakika 69, rakibin geri pasını yakalayan Olcay bir anda kaleci ile karşı karşıya kaldı ama topu üstten avuta yolladı.

Bunlar benim kayda değer bulduğum pozisyonlar, bunların dışında da gol pozisyonları oldu. Bu kadar çok pozisyonu harcarsanız bir serseri topla da 2 puanı verirsiniz!

Beşiktaş’ın golü 21.dakikada Ersan Gülüm’den geldi. Korner atışında topa çok iyi yükselen Ersan topu kafayla çatala yolladı ve Beşiktaş’ı 1-0 öne geçirdi. Bu golden birkaç dakika sonra da benzeri bir pozisyonda da topu dışarı attı. İlk yarı Beşiktaş’ın 1-0 üstünlüğü ile sonuçlandı.

İkinci yarının 53.dakikasında Binya kırmızı kartla oyundan atılınca rakip 10 kişi kaldı ve Beşiktaş seyircisi ‘Eyvah’ demeye başladı. Zira Beşiktaş’ın 10 kişi kalan rakiplerine karşı karnesi oldukça kötü. Nitekim korkulan baş geldi ve 10 kişilik Gaziantepspor 89.dakikada beraberliği sağlayan golü attı. Hakem Barış Şimşek gösterdiği kırmızı karttan sonra dağıldı. Tüm takdir haklarını rakipten yana kullanmaya başladı. Bu kırmızı karttan sonra dört Beşiktaşlı futbolcuya sarı kart göstermesi bu dağılmanın bir göstergesiydi.

Beşiktaş’ın artık puan kaybetme kredisi tükendi. Bundan sonra önünde daha zorlu maçlar var. Umarım sakatlar bir an önce iyileşir ve geri kalan maçları en az hasarla atlatırlar.

 16.02.2013

MAÇIN AYRINTILARI

Stat: BJK İnönü

Hakemler: Barış Şimşek, İsmail Köse, Serdar Diyadin, Deniz Çoban (4.Hakem)

Beşiktaş: McGregor, Hilbert, Sivok, Ersan, Gökhan Süzen, Mehmet Akgün, Holosko, Veli, Fernandes, Olcay, Niang (Dk.77 Muhammed)

Yedekler: Cenk, Muhammed, Emre Özkan, Escude, Sinan Kurumuş, Erkan Kaş, Mehmet Akyüz

Teknik Direktör: Samet Aybaba

Gaziantepspor: Karcemarskas, Ekrem (Dk.67 Kecojevic), Kemal, Binya, Şenol, Bekir, Serdar, Medunjanin (Dk.60 Dorge), Turgut (Dk.60 Oktay), Sernas, Cenk

Yedekler: Özden, Kecojevic, Taşkın, Oktay, Rıdvan, Wilton, Dorge

Teknik Direktör: Bülent Uygun

Goller: Ersan (Dk.21), Dorge (Dk.89)

Sarı Kartlar: Ekrem (Dk.42), Sivok (Dk.47), Turgut (Dk.54), Holosko (Dk.54), Gökhan (Dk.59), Dorge (Dk.61), Mehmet Akgün (Dk.63), Oktay (Dk.86), Veli (Dk.90)

Kırmızı Kart: Binya (Dk.51)

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here