Nefes Nefese Bir Maç.

0
462

NEFES NEFESE BİR MAÇ. Antalyaspor 3 – Beşiktaş 5

Beşiktaş, Trabzon ve Bursaspor maçlarında ortaya koyduğu güzel oyunu bu maçta da devam ettirdi. Antalyaspor da aynı şekilde karşılık verince, seyir zevki ve heyecanı son derece yüksek bir maç izleme imkanı bulduk. Futbol kalitesi olarak bu sezonun en iyi maçıydı. Maçın sonucu 5-3 Beşiktaş lehine olmasına rağmen Antalyaspor da beraberliği sağlayabilir hatta öne bile geçebilirdi. Özetle, yenen taraf için, ‘Hak etti’, yenilen taraf için, ‘Yenilgiyi hak etmedi’, dedirten bir maç oldu.

Geçen hafta olduğu gibi, bu hafta da sahadaki takımların başında Beşiktaş’ın efsanevi kaptanları vardı. Hiç şüphesiz bu iki eski kaptan da kazanmak için sahaya çıkmışlardı. İkisi de hücum futbolunu seçince ortaya sekiz gollü bir sonuç çıktı. Kaçan goller ise atılan gol sayısından fazla idi.

Beşiktaş’ın sahaya çıkan kadrosuna bir göz atalım; Kalece McGregor, defansın sağında Mehmet Akgün,  solunda Uğur Boral, ortasında ise Ersan-İbrahim Toraman ikilisi yer alıyordu. Defans bloğunun hemen önünde Necip ve Oğuzhan, onların önünde Fernandes, Holosko, Olcay üçlüsü ve ileri uçta Almeida görev yapıyordu. Beşiktaş’ın orta sahasındaki bu oyuncuların özellikleri dikkate alındığında hemen hepsinin hücuma yönelik özellikleri öne çıkmaktadır. Bu orta sahaya sahip bir takım çok gol atar ve aynı zamanda da çok gol yer. Nitekim son maçlar da elde edilen sonuçlar da bunu gösteriyor.

 

Beşiktaş’ın zayıf halkası Uğur Boral gibi gözükmesine rağmen yenilen gollerin tek sorumlusu o değil. Uğur’un hemen önünde oynayan Olcay’ın defansif katkısı son derece az olduğundan rakip takımlar ataklarını bu kanata yönlendiriyorlar. Son maçlarda Beşiktaş’ın yediği gollerin önemli bir kısmının bu kanattan gelmesi bir tesadüf değil. Sol açık özellikleri olan Uğur Boral’ı sağ bekte oynatmak zorunda kalan Samet Hoca’nın devre arasında öncelikli tercihi sol bek aramak olmalıdır. Hele ki İsmail Köybaşı’nın sakatlığının nüksetmesinden sonra sol bek ihtiyacı daha da belirgin olarak kendini göstermektedir.

Son haftalarda form kaybeden Hilbert’in yerine oynayan Mehmet Akgün son derece olumlu bir performans ortaya koydu. Ancak onun da sakatlığı nüksedince ikinci yarıda yerini Sivok’a bıraktı. Sivok defansın ortasına gelince, İbrahim Toraman’a da sağ kanadı savunma görevi verildi. İlk yarıda rakibe geçit vermeyen sağ kanat ise Toraman’ın bu bölgeyi savunmaya başlamasıyla birlikte gedikler vermeye başladı. Bu da göstermektedir ki, Beşiktaş’ın sol bekle birlikte sağ bek ihtiyacı da mevcut.

Gelelim maçın gollerine; Orta sahayı ele geçirme mücadelesi ile başlayan maçın daha 5.dakikasında Beşiktaş Almedia’nın kafa golü ile 1-0 öne geçti. Fernandes ile başlayan atakta Oğuzhan ceza sahası dışında topu oyalayarak Mehmet Akgün’ün hücuma katılmasını sağladı. Topla buluşan Mehmet Akgün, rakibin baskısına rağmen çizgiye inerek topu Almeida’nın bulunduğu noktaya ortaladı ve Almeida da çok şık bir kafa vuruşu ile golünü attı.

Bu golden sonra Beşiktaş ikinci golü atmak için oyunu rakip alana yıktı. Fernandes’in sol kanattan getirdiği topu Almeida altı pas üzerinden kaleye yollayamayınca Antalyaspor kendine geldi ve daha organize ataklarla Beşiktaş kalesini yoklamaya başladı. Attıkları beraberlik golü hazırlanış açısından çok güzeldi. Ali Tandoğan ile ver kaça giren Uğur İnceman ceza sahası içinde çizgiye inip topu içeri ortaladı. İbrahim Toraman’ın markajına rağmen Isaac topa dokundu ve beraberliği sağlayan golü attı.

Bu golden sonra Antalyasporlu oyuncuların özgüvenleri arttı ve daha çok Beşiktaş’ın üzerine gelmeye başladılar. Bu dakikadan sonra oyunu kendi yarı sahasında kabul eden taraf Beşiktaş’tı. Beşiktaş kontra ataklarla gol aramaya başladı. Almeida’nın 26.dakikada yakaladığı fırsatla ikinci gole çok yaklaştı. Defansın gerisine atılan topa hamle yapan Almeida topa hakim oldu ve driplingle rakip ceza sahasına topu taşıdı. Bu esnada kaleci ile karşı karşıya kalmasına rağmen açısını kaybetti ve topu kalenin üstünden dışarı attı. Antalyaspor ise Aissati ile gole yaklaşmasına rağmen McGregor topu kornere çeldi. Yine Uğur İnceman’ın altı pas üzerinde dokunduğu topu kurtararak bir kez daha Antalyaspor gol izni vermedi.

İlk yarının son dakikalarında rakip ceza sahasına giren Fernandes, kendisini karşılayan dört rakip oyuncunun üzerinden topu ayağının ucuyla Almedia’nın bulunduğu alana aşırtınca Almeida sadece kafayı vurmak kaldı. Bu golle Beşiktaş soyunma odasına 2-1 galip gitti.

İkinci yarıya Beşiktaş daha istekli ve daha atak başladı. Üçüncü golün hızla geleceği son derece belliydi. Antalyaspor bu baskıyı atlatamadan kalesinde üçüncü golü gördü. İbrahim Toraman’ın başlattığı atakta Holosko ceza sahası içinde topla buluştu. Rakip oyuncuların baskısına rağmen dönerek topu arkadan gelen Olcay ile buluşturdu. Olcay topa gelişine vurdu ve Beşiktaş’ın 3-1’lik üstünlüğünü sağladı. Bu golden hemen iki dakika sonra Antalyaspor tekrar farkı bire indiren golü attı. Aissati’nin ceza sahası dışından arka direğe yaptığı ortaya hareketlenen Diarra topla buluştu ve Uğur Boral’ın geç kalan müdahalesine rağmen topu ağlara yolladı. Bu golden hemen sonra, yine Uğur Boral’ın savunduğu kanattan gelen Diarra bu kez Isaac’i pozisyona soktu. Çok müsait bir pozisyon yakalamasına rağmen Isaac topu dışarı atınca Antalyaspor’un beraberlik şansını harcamış oldu.

Antalyaspor’un bu baskılı oyunu karşısında geri çekilen Beşiktaş ani ve çok oyuncuyla hücuma çıkmayı denemeye başladı. Altmışdokuzuncu dakikada Necip’le başlayan atakta top ceza sahasının sol çaprazında bulunan Olcay’a geldi. Olcay topu hemen yanındaki Oğuzhan’a aktardı. Oğuzhan ise topu sağ çaprazdan bindirme yapan Almeida’nın önüne yuvarlayınca Almeida’nın plasesi Beşiktaş’ın 4-2 öne geçmesini sağladı. Bu golden hemen sonra Almeida ofsayt gerekçesi ile sayılmayan bir gol daha attı. Almedia bir adım geriden gelse skor bir anda 5-2 olacak ve belki de Antalyaspor maça havlu atacaktı. Bu sayılmayan golden sonra da Beşiktaş’ın gol arayışları devam etti. Olcay-Oğuzhan-Fernandes üçlüsünün geliştirdiği bir atakta Fernandes ceza sahası içinde kaleciyle karşı karşıya kaldı. Fernandes’in köşeye yaptığı plase vuruşu kaleci Hakan başarıyla kornere çeldi.

Son yedi dakikaya Beşiktaş iki farklı üstünlükle girdi. Maçın 83.dakikasında Beşiktaş’ın sol kanadından yaptığı bindirme ile topa hakim olana Diarra topu arka direğe ortaladı. Oyuna sonradan giren Ömer, İbrahim Toraman’ın müdahalesine rağmen topu şık bir vuruşla Beşiktaş ağlarına yollayarak farkı yine bire indirdi. Bu golden sonra Beşiktaşlı futbolcularda panik başladı. Bu panik esnasında Antalyasporlu oyuncular en az üç kez net gol pozisyonları yakaladılar. Maçın uzatma dakikalarında ise yine tüm hatlarıyla Beşiktaş kalesinde beraberlik golünü ararken maçın skorunu ilan eden golü kalelerinde gördüler. Olcay-Oğuzhan-Fernandes üçlüsünün paslaşması sonucunda topu önünde bulan Fernandes topa çok sert vurdu ve Hakan’ın solundan topu ağlara yollayarak farkı yeniden ikiye çıkardı. Uzatma dakikalarının sonunda beş Beşiktaşlı futbolcunun hücuma çıkıp, rakibi eksik yakalamaları alkışa değer bir hareketti. Bu tempolu maçın uzatma dakikalarında 4-5 futbolcu ile hücuma çıkabiliyorsan fizik-kondisyon işini büyük ölçüde halletmişsin demektir.

Beşiktaş, bu oyun sistemi ile çok gol atmaya ve kalesinde çok gol görmeye devam eder. Yediğinden bir fazlasını attığı sürece sorun yok. Ama her takım karşısında bunu becerebilmenin bir garantisi de yok. Özellikle Antalyaspor gibi açık futbol oynamayan Anadolu takımları karşısında gol yemeden gol atmak çok önemli. Bunun yolu da kanatları iyi savunmaktan geçiyor. Yazının başında da söylediğim gibi devre arasında sol ve sağ bekler için oyuncu arayışına girmek farz gibi gözüküyor.


18.11.2012

MAÇIN AYRINTILARI

Stat: Akdeniz Üniversitesi Stadı

Hakemler: Yunus Yıldırım, Serkan Gençerler, Muhittin Gürses, Kutluhan Bilgiç (4. Hakem)

Beşiktaş: McGregor, Mehmet Akgün (Sivok Dk.46), Ersan, İbrahim Toraman, Fernandes, Uğur Boral, Necip Uysal (Hasan Türk Dk.88), Oğuzhan, Olcay, Almeida, Holosko (Veli Dk.61)

Yedekler: Cenk, Mehmet Akyüz, Emre Özkan, Hasan Türk, Veli, Escude, Sivok

Teknik Direktör: Samet Aybaba

Medical Park Antalyaspor: Hakan, Ali Tandoğan, Emre Güngör, Deniz Barış, İbrahim Dağaşan (Murat Dk.51), Aissati, Uğur İnceman, Tita (Ömer Dk.54), Ergün Teber, Isaac Mehmet Eren Dk.81), Diarra

Yedekler: Sammy, Musa Nizam, Zeki, Murat, Janda, Mehmet Eren, Ömer

Teknik Direktör: Mehmet Özdilek

Goller: Almeida (Dk.5-43-69), İsaac (Dk.20), Olcay (Dk.47), Diarra (Dk.49), Ömer (Dk.83)

Sarı Kartlar: Deniz Barış (Dk.72), Ergün (Dk.86), McGregor (Dk.87), Fernandes (Dk.90+4)

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here