“Sen Adam Değilsin”

0
469

Fenerbahçe 2 : 1 Beşiktaş
29.04.2012

Bu maçı uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. Belli ki, ‘derin’ futbolun yöneticilerinin, Süper Final diye adlandırdıkları bu komedi dizisinde Beşiktaş’a biçtikleri rol ‘figüranlık’. Beşiktaş ne yaparsa yapsa bu rolün ötesine geçemiyor. İlk iki maçında ofsayt gollerle Beşiktaş’ın umudu kırılıyor. Bu son maçta ise hakem Halis Özkahya elinde sarı kartı ile sahada Beşiktaşlı avı başlatıyor. İlk yarıda dört, ikinci yarıda ise beş Beşiktaşlı futbolcuya sarı kart göstererek Beşiktaş’ın gardını düşüyor, kolunu kanadını kırıyor.

Halis Özkahya bu maçtaki niyetini daha maçın ilk tehlikeli pozisyonu olan 11.dakikada ortaya koydu. Edu, Fernandes’in pası ile bir anda Volkan ile karşı karşıya kaldı ve bu iki futbolcu çarpıştılar. Özkahya önce bu pozisyona faul bile çalmadı. Ancak Volkan’ın sakatlandığını görünce oyunu durdu. Bu arada Bekir Edu’ya saldırarak olayların fitilini ateşledi. Edu ise Bekir’e hiç karşılık vermedi. Diğer yandan Baroni Egemen’in gırtlağına sarıldı. Olayları izleyen Halis Özkahya sarı kartını Edu, Egemen ve Baroni’ye gösterdi. Edu’nun ne kasıtlı bir faulü vardı ne de olaylara karışmıştı. O zaman neden sarı kartını Edu’ya gösterdi? Cevabı basit; Halis Özkahya tribünlere oynuyordu. Peki olayları başlatan Bekir’e neden sarı kart yok?

Sarı kartlarında Beşiktaş’a bu kadar bonkör davranan Halis Özkahya Fenerbahçe’ye ise bir o kadar cimri idi. Aklımda kalan birkaç örneği paylaşayım; Semih ceza sahası içinde kendini garip bir şekilde yere atıyor ve penaltı istiyor. Özkahya ise pozisyonu devam ettiriyor. Pozisyon penaltı değilse Semih alenen hakemi kandırmaya çalışıyor. Nerde sarı kart? Quaresma’nın atak başlattığı bir pozisyonda Caner yandan Qauresma’ya dalıyor. Quaresma’nın ayakları yerden kesiliyor. Sonra da gidip özür diliyor. Bu özür sonucunda sarı karttan kurtuluyor. Bu da Özkahya’nın futbola kattığı yeni bir kural; adamı biç, sonra git özür dile ve sarı karttan kurtul! Mehmet Topuz, topla hareket halinde olan Simao’ya arkadan sarılıyor. Hızını alamayıp bir de ensesine tokat atıyor. Hakem faulü veriyor ama sarı kartını yine çıkartamıyor. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün ama sinir katsayım bana yeter diyor!

Adet olduğu üzere Tayfur Hoca’nın ilk on bir tercihini hatırlayalım; Kalede Rüştü, sağ bekte Hilbert, sol bekte İsmail Köybaşı, defansın ortasında Toraman-Egemen ikilisi, orta sahada Ernst, Fernandes, Veli, sol kanatta Simao, sağ kanatta Quaresma ve ileride Edu görev yaptı. Kanat oyuncuları güçlü bir takıma karşı, defansif görev almayan Simao ve Quaresma’yı birlikte oynatmak hata idi. Ama Tayfur Hoca da Carvalhal gibi bu hatada direniyor. Bu iki oyuncuyu değiştirmek için 87 dakika beklemesi ise hem büyük bir hata hem de oyuna aldığı Mustafa Pektemek ile Mehmet Akyüz’e saygısızlıktı. Aylardır forma yüzü görmeyen Bebe’yi oyuna almak ise başka bir hataydı. Aykut Kocaman’ın risk alıp, orta saha oyuncularının yerine forveti güçlendirmesine karşılık Tayfur Hoca zamanında hamle yapamayarak maçın kaybedilmesinde rol oynamış oldu.

Yazının başlığı, Rüştü’nün maç sonunda yaptığı açıklamalardan bir alıntıdır. Rüştü bu sözü maç esnasında hakeme söylemiş ve hakem Özkahya bu söze karşılık kırmızı kartını Rüştü’ye gösterememiş. Rüştü şimdi tedbirli olarak PFDK’ya sevk edildi. Peki Rüştü’ye aynı şeklilde karşılık veren ve kart gösteremeyen hakem nereye sevk edilecek?

Beşiktaş’ın üçüncü olabilmesi için bundan sonraki maçları kazanması şart. Tabii hakemler ve futbolumuzun ‘derin’ yöneticileri müsaade ederlerse!

29.04.2012

MAÇIN AYRINTILARI

Stat: Şükrü Saraçoğlu

Hakemler: Halis Özkahya, Mustafa Emre Eyisoy, Serkan Gençerler, Süleyman Abay (4. Hakem)

Beşiktaş: Rüştü, İsmail, Fernandes, Egemen, İbrahim Toraman, Quaresma ( Dk. 87 Mehmet Akyüz), Veli, Hilbert, Simao (Dk. 87 Mustafa Pektemek), Ernst, Edu (Dk. 67 Bebe)

Yedekler: Cenk, Bebe, Mustafa Pektemek, Aurelio, Ekrem, Mehmet Akyüz, Ersan

Teknik Direktör: Tayfur Havutçu

Fenerbahçe: Volkan, Gökhan, Bekir, Yobo, Ziegler, Selçuk (Dk. 83 Özer), Cristian, M.Topuz (Dk. 71 Dia), Stoch, Caner (Dk. 57 Bienvenu), Semih

Yedekler: Mert, Gökay, Bienvenu, Özer, Serdar Kesimal, Orhan Şam, Dia

Teknik Direktör: Aykut Kocaman

Sarı Kartlar: Egemen Korkmaz (Dk. 21), Baroni (Dk. 21), Edu (Dk. 21), Hilbert (Dk. 40), Fernandes (Dk. 41), Selçuk (Dk. 45+6), Veli (Dk. 56), Quaresma (Dk. 65), Volkan (Dk. 85), Özer (Dk. 88), Rüştü (Dk. 90+2), İbrahim Toraman (Dk. 90+2), Ernst, (Dk. 90+2)

Goller: Egemen (Dk. 54), Stoch (Dk. 57), Egemen (Dk. 83 KK)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here