Hak Eden Kazanmadı

0
452

05.02.2012
Fenerbahçe 2 : 0 Beşiktaş

Carvalhal’in bu maçın kadrosunu yaparken zorlandığını tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok.  As kadrosundan Fernandes ve Quaresma kırmızı kart cezalısı, Hilbert, İsmail ve Almeida ise sakatlar. Yine de Carvalhal, tüm bu eksiklere rağmen, sahaya en akılcı kadroyu çıkartmıştı. Sol bekte İsmail’in yerine sol ayaklı Ersan Gülüm’ü oynatması riskli bir karar olmasına rağmen bence doğru bir karardı. Ersan’ın aylardır sakat olması, maç eksiğinin bulunması bu maçta oynatılması için eksi faktörlerdi. Ancak Ersan’ın gençliği, dinamizmi ve hırsı ise artılarıydı. Nitekim oyun içinde de fazla sırıtmadı.

Hilbert’in yokluğunda, sağ bekte Ekrem’in yerine Tanju’yu oynatması ise yine Carvalhal’in doğru bir seçimi idi. Zira, Ekrem’in Stoch gibi hızlı bir kanat oyuncusu karşısında zayıf kalacağı kesindi. Defansın göbeğinde Sivok-Egemen ikilisi yer alırken orta sahada İbrahim Toraman, Ernst ve Veli, sağ kanatta Holosko, sol kanatta Simao ve ileri uçta Mustafa Pektemek görev yapıyordu. Bu kadroda sırıtan tek kişi vardı;  Holosko. O’nun yerine Ekrem’in oynatılması daha doğru bir tercih olabilirdi.

 

Maçın yorumuna geçmeden önce TFF ve PFDK’yı şiddetle protesto etmek istiyorum. Elmander ve Alex’in aynı durumda aldığı cezaları birer maç eksiltmesine karşın Fernandes’in cezasında indirime gitmemesinin temel amaçları bu maçta Beşiktaş’ı zayıf düşürmekti. Beşiktaş elbette sadece Fernandes’le bu maçı kazanmayacaktı. Ancak Fernanades’in son maçlarda skora yaptığı katkıyı hatırladığımızda da, bu maçtaki eksikliğinin Beşiktaş’ın oyun organizasyonunu ve hücum gücünü düşürdüğünü söyleyebiliriz.

Gelelim maçın yorumuna; Tek cümle ile ifade edecek olursak bu maçı hak eden kazanmadı. Beşiktaş çok şansız, hakem ise çok kötüydü. Hakem Yankaya benim güvendiğim hakemler listesinin üst sıralarında yer alan bir hakemdi. Ancak bu maçta o da eyyam yaptı ve tüm takdir haklarını ev sahibi takım lehine kullandı. Düdüklerini Fenerbahçeli futbolcuların ikazları ve uyarıları doğrultusunda çaldı. Emre’yi oyundan atmaktan çekindi. Rakibinin ayak bileğine kasıtlı basan Alex’e ise sarı kart bile gösteremedi. O da diğer hakemler gibi sarı kartını gösterirken, “Bak bu ikinci-üçüncü oldu” işareti yapıyor. Oysa sarı kartlar faul sayısını göre verilmiyor. Bir hareket sarı kartlıksa ilk gerçekleştiğinde gösterilmelidir. Emre’ye da sarı kartını gösterirken elinin parmaklarıyla iki işareti yapıp, daha önceki faulünün yerini işaret etmesi tam bir eyyamcılıktı. Oysa o sarı kart ikinci sarı olmalıydı. Gerçi Emre o sarı karttan sonra da başka kartlık fauller yaptı ama Yankaya bunları da görmezden geldi.

Maçın daha ilk dakikalarında Beşiktaş, çok net gol pozisyonları yakaladı ama Holosko’nun beceriksizliği sonucunda bu pozisyonları harcadı. Altıncı dakikada Mustafa’nın kendi yarı sahasından attığı uzun pasla buluşan Holosko rakip ceza sahasına girdi. Rakibi ikiye bir yakaladığı pozisyonda topu ceza sahasına kadar sürdü. Bu pozisyonda topu paralel koşu yapan Mustafa’ya topu aktaramayınca rakip topa müdahale etti ve pozisyon son buldu. Bu pozisyondan birkaç dakika sonra Mustafa Pektemek’le başlayan kontra atakta Beşiktaş rakibini dörde üç yakaladı. Holosko bu pozisyonda da ceza sahası içine girip, topu yanlış yere ortalayınca Beşiktaş net bir gol pozisyonunu daha harcamış oldu.

Futbolun altın kuralı olan, “Atamayana atarlar” kuralı devreye girdi ve 14.dakikada Fenerbahçe golü buldu. Alex’in kullandığı korner atışında top penaltı noktası üzerine düştü. Bu pozisyonda boşta kalan Yobo topu Beşiktaş ağlarına yollayarak takımı öne geçirdi. Sahada dört Beşiktaşlı stoperin olmasına rağmen böyle bir gol yenilmesi tamamen yanlış adam seçiminden kaynaklandı. Pozisyonun içinde olan Sivok’un müdahale etmemesi ise ayrı bir yanlışlıktı.

Beşiktaş yediği bu golden sonra dağılmadı, çabuk toparlandı. Rakip kaleye daha cesur ataklar yapmaya başladı. Yirmi altıncı dakikada Simao’nun kullandığı kornere Egemen iyi yükseldi. Rakip savunma Egemen’in bu kafa vuruşunu çizgiden çıkardı. Beşiktaş’ın bu pozisyonundan sonra Fenerbahçe Stoch ve Baroni ile iki pozisyon yakaladıysa da kaleci Cenk ve defans oyuncuları gole izin vermediler. Beşiktaş’ın bir başka etkili atağı ise 33.dakikada yaşandı. Ersan’ın ceza sahasına ortaladığı topu Ziegler kafa ile uzaklaştırmak istedi. Top ceza sahası dışında bulunan Ernst’in önüne düştü.  Ernst’in ceza alanı dışından vurduğu sert şutunda top az farkla üstten auta çıktı. Beşiktaş golü bulamayınca, ilk yarı Fenerbahçe’nin 1-0’lık üstünlüğüyle sona erdi.

İkinci yarı Beşiktaş’ın vuruşuyla başladı. Siyah beyazlılar ikinci yarıya daha istekli başlayan taraf oldu. İkinci yarının ilk pozisyonunu Beşiktaş Tanju ile geliştirdi. Tanju’nun ceza alanından attığı sert şutta top savunmadan döndü. İkinci yarının en net gol pozisyonu 63.dakikada Ernst’le yaşandı. Maçın hareketlendiği bu dakikalarda Mustafa Pektemek’in ara pasıyla buluşan Ernst, bir anda kaleci Volkan ile karşı karşıya kaldı. Çok müsait durumda olan Ernst,  zoru yaparak topu üstten avuta yolladı. Bu pozisyondan on dakika sonra Ernst ceza sahası dışından topa çok sert vurdu. Bu sefer de top direğe çarparak dışarı gitti.

Yetmişinci dakikadan sonra Carvalhal risk alarak, Tanju’nun yerine Ekrem’i, Ersan’ın yerine Necip’i, Veli’nin yerine de Edu’yu oyuna soktu. Hücum gücü artan Beşiktaş rakip kalede gol pozisyonları bulmasına rağmen skoru değiştiremedi. Maçın uzatma dakikalarında, rakip kalede gol ararken kaybettiği topla rakibe kontra atak yapma imkanı verdi. Bu kontra atak golle sonuçlanınca Fenerbahçe maçı 2-0 önde bitirmiş oldu.

Son söz: Fenerbahçe 34 maçtır kendi sahasında kaybetmiyormuş. Bu hakemler Fenerbahçe için çaldıkları düdüklerin yüzde onunu Beşiktaş için çalsalar, Beşiktaş İnönü stadyumunda 334 maç kaybetmez!
MAÇIN AYRINTILARI

Stat: Şükrü Saraçoğlu

Hakemler: Özgür Yankaya, Erdinç Sezertam, Okun Aktaş, Serkan Çınar (4. hakem)

Beşiktaş: Cenk, Tanju (Dk. 70 Ekrem), Sivok, Egemen, Ersan (Dk. 76 Necip), İbrahim Toraman, Ernst, Veli(Dk. 79 Edu), Simao, Holosko, Mustafa Pektemek

Yedekler: Umut, Ekrem Dağ, Necip, Alves, Sidnei, Mehmet Akyüz, Edu

Teknik Direktör: Carlos Carvalhal

Fenerbahçe: Volkan, Gökhan (Dk. 41 Orhan), Yobo, Serdar, Ziegler, Stoch, M.Topuz, Cristian, Emre (Dk. Selçuk), Alex (Dk. 83 Caner), Sow

Yedekler: Mert Günok, Bekir Irtegun, Bienvenu, Selçuk, Orhan, Caner, Dia

Teknik Direktör: Aykut Kocaman

Goller: Yobo ( Dk. 14), Sow (Dk.90+1)

Sarı Kartlar: Veli (Dk. 42), Emre (Dk.43), İbrahim (Dk. 59), Tanju (Dk. 69), Simao (Dk.89)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here