Abitoğlu Maçı Katletti

0
464

05.02.2011
Beşiktaş 1 : 1 Karabükspor

İstanbul’da bahardan kalma bir gün yaşanıyor. Hava güneşli ve sıcak. Taraftar, İ.B.Belediyespor yenilgisine rağmen tribünleri doldurmuş. Rakip Karabükspor, Beşiktaş taraftarının sevgi ve sempati duyduğu bir takım. Yani iyi futbol seyretmek için her türlü koşul var. Ama bir de bu güzel ortamı provoke etmeye gelmiş Kamil Abitoğlu ve yardımcıları var sahada!

Takımlar ısınmak için sahaya çıktığında Beşiktaş seyircisi her iki takımı da alkışlıyor. Karabük lehine tezahürat yapıyor. Emenike’ye üçlü çektiriyor. İki takımı elele tribünlere çağırıyor. Emenike’yi gol attıktan sonra alkışlıyor. Maç bitiminde Beşiktaş’ın üç puanı hakemler tarafından gasp edilmiş olmasına rağmen Karabükspor ve Beşiktaş’ı alkışlarla  soyunma odasına yolluyorlar.

Peki Beşiktaş seyircisinin Karabükspor ve Emenike’ye olan bu sempatisinin nedeni nedir?

Bu sempatinin tek nedeni; Karabükspor’un emekçi takımı olması. Beşiktaş seyircisi her zaman ezilenlerin ve mazlumlarının yanında saf tutmuştur. Beşiktaş seyircisi her zaman sol düşünceye daha yakın olmuş ve düzene aktif muhalefet etmiştir. Karabükspor da bu yanıyla Beşiktaş’a çok yakın bir takımdır. 1 Mayıs kutlamalarına Karabükspor yönetimi ve futbolcularının katılmaları da büyük sempati yaratmıştır. Emenike’ye gelince; O da Afrika’nın mazlum halklarını temsil etmekte ve üstelik halen ayrımcılığa uğramakta olan siyah ırktandır. Ayrıca futbolunu da sahtekarlığa başvurmadan, formasının hakkını vererek oynamaktadır. Bu özellikleri,  Beşiktaş seyircisinin desteğini ve sempatisini kazanması için yeterlidir.

Gelelim maça; Schuster, Gaziantep B.Belediye maçında dinlendirdiği Almeida’yı ilk onbirine alarak oyuna başladı. Defans’ta ise İsmail Köybaşı’nın yerine İbrahim Üzülmez sol kanattaydı. Sağ kanatta yine Ekram Dağ görev yaparken defansın ortasında İbrahim Toraman ve Sivok ikilisi görev yapıyordu. Orta sahada Guti’nin yerine Fernandes, Ernst, Hilbert ve Simao Sambrosa dörtlüsü yer alırken, bu dörtlünün önünde Nobre ve onun önünde ise Almeida oynuyordu.

Beşiktaş ilk yirmi dakika oyunun kontrolünü elinde tutmaya çalıştı ve bunda da başarılı oldu. Oyuna hakim olduğu bu dakikalarda golü bulamayan Beşiktaş bir anda oyundan düştü ve oyunun hakimiyeti Karabükspor’a geçti. İlk yarının sonlarına doğru üst üste pozisyona girmelerine rağmen kaleci Hakan başarılı kurtarıları ile gole geçit vermedi. İlk yarı golsüz eşitlikle sona erdi.

İkinci yarıya her iki takım da iştahlı başladı. İkinci yarının 3. dakikasında Simao ceza sahası içerisinde düşürüldü. Hakem Abitoğlu ise pozisyonun ceza sahası dışında olduğunu iddia ederek Beşiktaş’ın penaltısını gasp etti. Oysa, oyunda golsüz beraberlik varken verilecek bu penaltı oyunun kaderini değiştirebilirdi. Bu pozisyondan iki dakika sonra, Emenike orta sahadan aldığı bir ara pasla  bir anda kaleci Hakan’la karşı karşıya kaldı. Bu pozisyonda Hakan topa müdahale edemeyince Emenike’yi düşürdü. Bir önceki pozisyonun etkisinde kalan Abitoğlu bu pozisyonu da penaltı olarak değerlendiremedi.

Bu pozisyondan dört dakika sonra, 54. dakikada Ernst’in orta sahada yaptığı top kaybı sonucunda, Karabüksporlu oyuncular İbrahim Toraman ve Sivok’u arasına uzun bir pas atarak Emenike’yi topla buluşturdular. Her iki futbolcu arasından sıyrılan Emenike kaleci Hakan’la karşı karşıya kaldı ve Hakan’nın solundan topu Beşiktaş ağlarına yolladı. Bu golden bir dakika sonra Nobre rakip ceza sahası içerisinde yaratılan karambolde bir anda topu önünde buldu. Bu çok müsait pozisyonda topu kalecinin üstüne vurarak Beşiktaş’ı beraberlik golünden etti. Beşiktaş’ın atakları sıklaşmaya başladı. İyice rakibi kendisine hapsettiği dakikalarda, Simao Sabrosa’nın kale içine yaptığı ortada rakip defans oyuncusu Deumi’nin ters vuruşu ile beraberliği yakaladılar.

Bu golde sonra Beşiktaş baskısını artırmaya devam etti. Quaresma’nın oyuna girmesi ile Beşiktaş’ı hucum gücü daha da arttı ve daha çok rakip ceza sahası yakınlarında oynamaya başladılar. Maçın 76. dakikasında, ceza sahası yayı üzerinde topla buluşan Almeida topa çok sert vurdu. Üst direğe çarpan top kalenin içine düştükte sonra dışarı çıktı. Ne yan hakem ne de orta hakem bu yüzde yüz golü görmediler(!) Göremediler diyemiyorum zira bizler bile tribünden net olarak topun çizgiyi geçtiğini gördük. Bu pozisyondan sonra Beşiktaş çok net gol pozisyonlarına girdi ancak Karabükspor kalecisi Tomiç bu pozisyonlarda hem başarılı hem de çok şanslıydı.

Hakemlerin Beşiktaş’a karşı bu tutumlarını ‘iyi niyetli’ hatalarla izah etmek mümkün değil. Basit bir örnek vereyim; Quaresma’nın gördüğü sarı kartı bir hatırlayalım. Pozisyonda kesinlikle sertlik yok. Hakem faul veriyor ve Quaresma bu karara itiraz ediyor. Ama itiraz da kesinlikle aşırılık yok. Türkçe bilmediğinde sadece elini havaya kaldırıyor ve Abitoğlu bunun kaçırmayarak sarı kartını basıyor. Quaresma haftaya cezalı duruma düşüyor. Hakemler sahaya çıkmadan  önce sarı kart sınırında olan futbolcu listesine mutlaka bakarlar. Amaç gereksiz kart göstermemektir. Abitoğlu, Fenerbahçe maçlarında Emre ve diğerleri tarafından daha sert protestolara maruz kalırken elini cebine bile götürmekten korkmuştur. Quaresma’ya bu kartı rahatça göstermesini kim ‘iyi niyetle” izah edebilir?

Bu sezonun şampiyonunu Federasyon belirlemiş bile. Şampiyon bu sene de Anadolu’dan çıkacak. Fenerbahçe ise sezon sonuna kadar yarışta tutularak, alınan bu karar kamufle edilecek. Beşiktaş ve Galatasaray şampiyonluk yarışının dışında kaldıklarından bundan sonraki maçlarında onlar lehine hatalar yapılarak, hakem hatalarının her takım için “eşit” dağıldığı izlenimi verilmeye çalışılacak. Bu bir komplo teorsi değil, ligimizin kirli yüzünün deşifre edilmesidir.

Hakem Abitoğlu ve ekibine göstermelik olarak bir süre maç vermeyecekler. Federasyonun deyimi ile dinlendirilecekler. Bu dinlendirme işi de ayrı bir komedi. Adam iyi bir hakem değilse ömür boyu dinlendirsen ne yazar? Bu tür hakem müsvettelerinin düdükleri ellerinden alınmadan Türk futbolu bir adım ileri gitmez. Sen adamın üç puanını çal, şampiyonluk yarışının dışına it sonra da dinlen. Ne güzel bir adalet!

Beşiktaş:1 – K.Karabükspor:1
05.02.2011

MAÇIN AYRINTILAR

Stat: Fiyapı İnönü
Hakemler: Mustafa Kamil Abitoğlu, Mustafa Emre Eyisoy, Mehmet Şahan Yılmaz, Mustafa Öğretmenoğlu (4.)

Beşiktaş: Hakan Arıkan, Manuel Fernandes (Dk.61 Quaresma), Tomas Sivok, Roberto Hilbert, Mert Nobre, Ekrem Dağ (Dk.61 Necip) , İbrahim Üzülmez, İbrahim Toraman, Fabian Ernst, Simao Sabrosa, Hugo Almeida

Yedekler: Rüştü Reçber, İsmail Köybaşı, Quaresma, Bobo, Necip Uysal, Onur Bayramoğlu, Erhan Güven

Teknik Direktör: Bernd Schuster

Kardemir Karabükspor: Tomiç, Birol, Hakan Özmert, Kerim, Armand Deumi, Anthony Seric, İlhan Parlak (Dk.90 Emil Angelov), Muhammet, Hakan Söyler (Dk.86 Bülent Bal), Bülent (Dk.62 Houcine), Emenike

Yedekler: Bülent Ataman, Bülent Bal, Dyego, Muhammet Utku, Aydın Karabulut, Houcine, Emil Angelov

Teknik Direktör: Yücel İldiz

Sarı Kartlar: Kerim (Dk.21), Hakan Söyler (Dk.22), İbrahim Toraman (Dk.40), İbrahim Üzülmez (Dk. 64), Birol (Dk.77), Quaresma (Dk.79), Houcine (Dk.85)

Goller: 55. dakikada rakibimiz Emenike ile golünü buldu.

59. dakikada Deumi kendi kalesine golü atınca durum 1-1 oldu.


CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here