KOBİler ve Araştırma

0
496

Geçtiğimiz günlerde IAA ve Araştırmacılar Derneği’nin birlikte hazırlayıp, üyelerinin kullanımına sunduğu bir araştırma elime geçti. Araştırmanın adı, “Reklam & Araştırma, Pazar Potansiyeli Araştırması”. Araştırmacılar Derneği Başkanı Ali Danış’ın deyişiyle ,”Terzi kendi söküğünü dikmiş.” Yani Araştırmacılar ve reklamcılar kendi pazar potansiyellerini araştırmışlar.

Araştırmanın çıkış noktası çok ilginç; Araştırma ve reklam pastasının büyütülmesi mevcut kullanıcı firmaların daha fazla harcama yapmasını sağlamakla gerçekleşmeyeceğine göre bu hizmetlerden minumum ölçüde yararlanan KOBİ’leri hedef almak daha doğru olur diye düşünülmüş. Dolayısıyla araştırma KOBİ’lerle yürütülmüş. Araştırmanın ilginç bulgularını sizlerle paylaşmak istedim.

Araştırmaya göre KOBİ’lerin faaliyet süreleri ortalama 24 yıldır. Bu KOBİ’lerin %96’sı düzenli olarak büçe yaptığını ve ortalama olarak bütçelerinin sadece %9’unu pazarlama faaliyetlerine ayırdıklarını belirtmektedirler. Anket sonuçlarına göre KOBİ’lerin %49’u hiç pazar araştırması yaptırmamaktadırlar. Bunun nedeni olarak ta, “Kendi içlerinde hallediyor olmalarını (%40)”, “İhtiyaç duymuyor olmalarını (%24)” ve “Nihai tüketiciye yönelik iş yapmıyor olmalarını göstermişlerdir.

Araştırma yaptırdığını belirten KOBİ’ler ise bütçelerini %9’unu ayırdıklarını belirtmişlerdir. Pazar araştırması yaptırdığını söyleyen firmalara ne tür araştırma faaliyetleri yürüttükleri sorulduğunda ise, “Müşteri ziyaretleri”, “Müşteri memnuniyeti”, “Rakipleri takip etmek”, “Fuarlara katılmak” gibi doğal süreçlerden söz ettikleri, bilimsel anlamda pazar araştırmalarını kastetmedikleri anlaşılmaktadır.

Oysa büyümeyi hedefleyen kuruluşlar için araştırmanın önemi çok büyüktür. Araştırmasız yatırım yapmak ya da yeni bir faaliyette bulunmak Rus ruleti gibidir. KOBİ’lerin araştırma faaliyetleri ve giderleri bizzat Devlet tarafından desteklenmelidir. Oysa Devlet’in araştırma denince aklına sadece teknolojik araştırmalar gelmektedir. Ar-Ge teşviklerine bakarsınız bu tanımın sadece üretim teknolojilerini kapsadığını görürsünüz. Pazarlama araştırmaları ise her türlü teşvikte kapsam dışı tutulmuştur.

KOBİ’lerin ve Araştırma sektörünün büyümesi için Devletin AR-GE tanımını genişletmesi ve pazar araştırmalarını teşvik kapsamına alması gerekmektedir. Bu durumda hem mevcut araştırma kullanıcıları daha çok araştırma yaptırır hem de KOBİ’lerin araştırmaya olan ilgi ve inançları artar.

Haftaya aynı araştırmanın reklamcılık ile ilgili ilginç bulgularına değineceğim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here