Dijital ikizlerin en sık kullanıldığı alanlar, çok pahalı ve süreçlerde ortaya çıkan hataların ağır sonuçlar doğurabileceği iş kollarıdır. NASA bu konuda izlenmesi gereken en önemli örneklerin başında gelmektedir.
Bundan önceki yazılarımda dijital dönüşüm için gerekli aşamaları ve teknolojik araçları yazmıştım. Firmalar ve kamu kuruluşları, yeni stratejilerini oluşturup, dönüşüm için gerekli şartları ve kullanacakları dijital teknolojileri belirledikten sonra, dijital dönüşümün başarılı olması için acele etmemeli, tasarladıkları sistemin dijital ikizini yaratmalıdırlar.
Dijital ikiz, fiziksel olarak var olan bir hizmetin, ürünün ya da üretim süreçlerinin dijital kopyasının çıkartılmasıdır. Bu, bir anlamda, hizmet, ürün ve süreçlerin sanal simülasyonudur. Bu simülasyon, var olan hizmet, ürün ve süreçler için yaratılabileceği gibi, planlanan yeni hizmetler, ürünler ve süreçler için de gerçekleştirilebilir.
Var olan hizmet, ürün ve süreçler için yaratılan dijital ikizlerin amacı, ürün ve üretim süreçlerini değiştirmek ve iyileştirmektir. Tasarım aşamasında yaratılan dijital ikizlerin amacı ise, daha üretim başlamadan hizmetin, ürünün ve üretim süreçlerinin nasıl işleyeceğini görerek, değişiklik gerekiyorsa, daha bu aşamada müdahalede bulunmaktır. Böylece, üretime kusursuz bir şekilde başlayarak, üretim esnasında ortaya çıkabilecek hataların ve aksaklıkların önüne geçilebilmektedir.