SEÇMEN LİSTELERİNİ KONTROL EDELİM!

0
685

Aşağıdaki bilgileri mümkün olduğunca yaygınlaştıralım lütfen. Bu maili tanıdıklarınıza forward edebileceğiniz gibi, Facebook, Twitter ve üye olduğunuz diğer sosyal ağlarda da kullanabilirsiniz.
Ülkemizin geleceğinde Mart 2014 seçimlerinin önemli etkisi olacağını unutmayalım lütfen.

AKP SANDIĞA GİDİLMEDİĞİ İÇİN %49,8 OY ALDI?

2011 seçimlerinde sandığa gitmeyen 8,891,374 seçmenleri oyları ve baraj dolayısıyla temsil edilemeyen seçmenin oylarının toplamı 1,981,279’dir Geçersiz sayılan oy miktarı ise 971,769’dur. Kullanılmayan, baraja takılan ve geçersiz kabul edilen oyların toplamı 11.844.422’dir. Bu oylar aynı seçimde CHP’nin aldığı 11,155,972 oydan fazladır.

AKP’nin 2011 seçimlerinde aldığı toplam oy, tüm seçmene oranlandığında %40,5’tir. AKP’nin %40,5 olan oyu, oy kullanmayan seçmenler ve %10’luk seçim barajı sayesinde %49,83’e yükselmiştir. AKP bu %40,5’lik oran ile Meclis’teki sandalyelerin %60’ına sahip olmuştur.

Bu tablonun sorumlusu, sandığa gitmeyen seçmenler ve baraj sistemidir. Mart 2014 seçimlerinde yine AKP’ye muhtaç olmak istiyorsak mutlaka SEÇİME KATILALIM ve çevremizdekileri de seçime katılmaya TEŞVİK edelim.

SEÇMEN KÜTÜKLERİNİ KONTROL EDELİM:

Seçmen Kütüklerini hazırlarken 2 veri tabanından yararlanmaktadır: Bunlardan bir tanesi MERNİS denilen Nüfus bilgileri diğeri ise ADNKS diye adlandırılan adres bilgileridir. Bu iki veri tabanı birleştirilerek Seçmen Kütükleri hazırlanmaktadır. Bu veri tabanında değişiklik olduğu zaman Seçmen Kütüğünden düşmüş oluyorsunuz. İşte kritik nokta burasıdır. Sıkça değişen sokak isimlerinden dolayı bu iki veri tabanı örtüşmemekte ve o sokakta oturan kişiler Seçmen Kütüklerinde yer almamaktadırlar.

Bir diğer konu da, sizin adresinizde yer alan kişileri Muhtarlıklarda askıya çıkarılan listelerde görmüyor olmanızdır. Sizin adresinize başka kişiler de kaydettirilip, oy kullandırılabilir.

SEÇMEN KÜTÜKLERİ 10 OCAK-23 OCAK ARASINDA MUHTARLIKLARDA ASKIYA ÇIKACAKTIR. ADİL BİR SEÇİM İSTİYORSANIZ MUTLAKA MUHTARLIK LİSTESİNDEN AİLENİZİ VE KENDİNİZİ KONTROL EDİNİZ.

Ayrıca, sizin haneninizde kayıtlı başka birinin olup olmadığını öğrenmek için de www.chp.org.tr adresine girerek https://esecmen.chp.org.tr/ bölümünde TC Kimlik numaranız ve baba adınızla giriş yapabilir, kendinizin ve binanızdaki diğer kişilerin seçmenlik durumlarını kontrol edebilirsiniz. Aynı kontrolları Iphone ve Android uygulamalı telefonlarınızdan yapabilirsiniz.

Iphone – Ipad: https://itunes.apple.com/app/e-secmen/id670241191
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.halici.e_secmen

BİLGİLERİNİZDE HATA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSANIZ!

Seçmen niteliğini taşıyan vatandaşlar ancak kendileri ile ilgili konularda 23 OCAK 2014 tarihine kadar itirazda bulunabilirler. Seçmenlerin yapacakları itirazlarında kimliklerini ibraz etmeleri zorunludur. Bu itirazlarda T.C. kimlik numarası taşıyan nüfus cüzdanı ve nüfus cüzdanı yerine geçen belgelerden birisine itibar edilir. İtirazların gerekçeli olması ve delile dayanması gerekmektedir.

Bu itirazlarda kişiler önce nüfus müdürlüklerine adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, doğalgaz abonelik sözleşmesi, veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi veya tapu kaydı gibi belgelerden birisi ile başvururlar. Nüfus müdürlüklerinden adres değişikliğinin uygunluğuna (o adreste oturduklarına) ilişkin belge alırlar. Nüfus müdürlüklerinden alacakları belge ile birlikte ilçe seçim kuruluna dilekçe vererek başvururlar.

HENÜZ YENİ SEÇMEN SIFATINI KAZANAN GENÇ NE YAPMALI:

18 yaşını doldurup henüz yeni seçmen sıfatı kazanmış gençlerimiz, bağlı bulundukları muhtarlığa başvurarak, 10 Ocak Cuma günü saat 08.00’den itibaren askıya çıkarılacak “muhtarlık bölgesi askı listelerini” mutlaka incelemeli, şayet listede isimleri yer almıyor ise muhtarlığı takiben İlçe Seçim Müdürlüğü’ne başvurmalı ve prosedürü takip ederek isimlerini seçmen listesine kaydettirmelidirler.

23 Ocak 2014 tarihinde listeler kaldırılacağından, yoğunluğu da düşünerek son günlere kalmamalıdırlar.

YERLEŞİM YERLERİNİ DEĞİŞTİREN (TAŞINAN) KİŞİ NE YAPMALI:

Taşınma, evlilik vs. nedenlerle adreslerini değiştiren kişiler, bağlı bulundukları muhtarlığa başvurarak, 10 Ocak Cuma günü saat 08.00’den itibaren askıya çıkarılacak “muhtarlık bölgesi askı listelerini” mutlaka incelemeli, şayet listede isimleri yer almıyor ise muhtarlığı takiben İlçe Seçim Müdürlüğü’ne başvurmalı ve prosedürü takip ederek isimlerini seçmen listesine kaydettirmelidirler.

23 Ocak 2014 tarihinde listeler kaldırılacağından, yoğunluğu da düşünerek son günlere kalmamalıdırlar.

ÖĞRENİM GÖRDÜĞÜ YERDE OY KULLANMAK İSTEYEN ÖĞRENCİ NE YAPMALI

Askı tarihinden önce, yani hiç vakit kaybetmeden derhal başvurursa, henüz listeler askıya çıkmadan önce kaydını listeye işletmeyi başarabilir ve
böylece adını askı listesine daha en baştan işletebilir.

-Öğrenci Yurtta Kalıyorsa Ne yapmalı?

1-Öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduğunu belirten bir belge ile yurt müdürlüğünden o yurtta kaldığını belirten belgeyi almalıdır. (Yani 2 belge almalı. Birisi okuldan, diğeri yurttan.)

2-Bu belgelerle, yurdun bulunduğu bölgenin İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ’ne bizzat başvurmalıdır. (Dikkat: Yurdun bulunduğu ilçenin nüfus müdürlüğüne gitmeli.)

3-İlçe nüfus müdürlüğünden “ADRES DEĞİŞİKLİĞİNİN UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN BELGE”yi almalıdır. (Yani bir belge de İlçe Nüfus Müdürlüğü’nden almalı)

4-Tüm bu belge ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederek seçmen kütüğüne kayıt yaptırmalıdır. (Seçmen kütüğüne kaydolmalı)

-Öğrenim gördüğü yerde oy kullanmak isteyen öğrenci, yurtta değil evde kalıyorsa Ne Yapmalı?

Öğrenci, yurt yerine evde kalıyorsa ve kaldığı mahallede oy kullanmak istiyorsa, İKAMETGAH KAYDINI, KALDIĞI EVİN ADRESİNE aktarmalıdır.

Peki bu öğrenci ne yapmalı?

1-Kira kontratında kendi adı yazılıysa (veya tapu kendi adına) ise; Yanına kira kontratı veya tapusunun bir fotokopisini, nüfus cüzdanını, varsa adına düzenlenmiş su, elektrik, doğalgaz fatura asıllarını yanına alarak, kaldığı evin bağlı bulunduğu İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ’ne gitmeli, ikametgah kaydını kaldığı evin adresine almalıdır. Nüfus Müdürlüğünden ikametgah belgesi çıkartmalı ve tüm belgeleriyle İlçe Seçim Müdürlüğü’ne başvurarak listeye kaydını yaptırmalıdır.

2-Kontrat / tapu başkasının üzerineyse (akraba, arkadaş yanında kalma durumunda) Adreste kayıtlı bulunan kişi ile (örneğin kira kontratı sahibi arkadaşı, akrabası vs) birlikte İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ’ne gidip, kaldığı evin adresine ikamet kaydını yaptırmalıdır. Adreste kayıtlı bulunan kişi de öğrenci ile birlikte giderken mutlaka kimliğini, kendi adı yazılı kira kontratını veya tapu suretini ve varsa adına tanzim edilmiş su, elektrik, doğalgaz fatura asıllarını da yanına almalıdır.

Başvurularını yapan öğrenci; 10 Ocak Cuma günü saat 08.00’den itibaren, kaydını aldırdığı mahallenin (yurdun veya kaldığı evin) bağlı olduğu muhtarlığa mutlaka başvurmalı ve isminin askı listesinde bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol etmelidir. (Son gün 23 Ocak saat 17.00’ye kadar)

Şayet ikametgâh naklini gerçekleştirdiği halde ismi askı listesinde yok ise, bu kez tüm diğer belgeler ve nüfus müdürlüğünden alacağı adres belgesi ile ilçe seçim kuruluna başvurmalı ve ismini listeye ekletmelidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here