Kartalın Tek Çıkar Yolu  Orta Saha

0
2079

Futbol tarihimizin medarı iftiharı olan BJK, FB ve GS arasındaki maçlar her zaman ülke gündeminin birinci sırasında yer almışlardır. Bugün oynanacak olan BJK-FB derbisi de bir haftadır tüm spor kamuoyunun gündeminde ilk sırada yer almaktadır. Futboldaki şike ve mafya ilişkileri bile bu derbi maçı yüzünden yeterince tartışılamamıştır. Bu sorun önümüzdeki haftalarda da yeterince tartışılamayacak, zira önümüzdeki haftanın gündeminde de mağlup takımın teknik direktörünün yaptığı hataları tartışıyor olacağız. Toplumumuzdaki kirlenme o kadar büyük boyutlara ulaştı ki halkımız bu durumu artık kanıksadı. Futboldaki mafya ilişkileri ya da şike artık sıradan olaylar olarak algılanmaya başlandı. “Sıradan” olaylara gösterilen tepki de doğal olarak “sıradan” oluyor.
Bu ruh hâli ile biz de köşemizdeki sınırlı yerimizi iyi değerlendirip maç öncesi yorumlarımıza geçelim: Ben maç öncesi yorumuma, her spor yazarının dediği gibi, üç ihtimalli bir maç diye başlamayacağım. Bu yorumu tüm taraftarlık duygularımı bir kenara koyarak yapıyorum. Bence bu maçın favorisi Beşiktaş’tır. Beraberlik beni üzer. Nedenine gelince; Fenerbahçe uzunca bir süredir iyi futbol oynamıyor. Daha önce de yazmıştım, Fenerbahçe oynamadan kazanıyor. Türk futbolu bir duraklama dönemi geçirdiğinden Lig’de oynadığı maçları çok rahat kazanıyor. Ama Avrupa’ya çıktığında takke düşüyor ve kel görünüyor.
Del Bosque Fenerbahçe’yi yenmek istiyorsa bence yurt içinde oynadığı hiçbir maçın kasetlerini izleyip vakit geçirmemeli. Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı maçların kasetlerini dikkatle izlerse Fenerbahçe’yi çözecek stratejiyi çok net görecektir. Fenerbahçe’yi durdurmanın yolu orta sahadan geçmektedir. Orta sahada oyuna hâkim olan takımlar, Fenerbahçe’yi çok rahat yenebilmektedirler. Fenerbahçe’nin orta sahası markaj altındayken verimli olamıyor. Top kendilerindeyken de pres yapıldığında top kayıpları çok yüksek oluyor. Fenerbahçe’nin en önemli artısı duran toplar ve korner atışları. Özellikle korner atışlarında ileri çıkan uzun boylu defans adamları ve Van Hoijdonk çok tehlikeli oluyorlar. Beşiktaş’ın Fenerli oyuncuların ceza sahası yakınlarına gelmelerine engel olması gerekir. Bu bölgelerde rakibi faul yapmaya zorlayıp kazandıkları serbest vuruşlarla gol arıyorlar. Del Bosque, defans bloğunu orta sahaya yakın kurmalı. Tuncay gibi, Serhat gibi hızlı adamların kontratağından korkup defansı ceza sahası önünde kurarsa çok daha fazla pozisyon verir.
Orta sahada ise Okan gibi Sergen gibi topu iyi saklayan ve ayağa pas yapan oyuncuları kullanmalı. Top ne kadar çok Beşiktaş’ta kalırsa Fenerbahçe’yi oyundan düşürmek de o kadar kolay olur. Sergen’i ileri uçta oynatması özellikle bu maç için çok büyük hata olur. İleri uçta koşmayan ve pres yapmayan Sergen Fenerbahçe defansını rahatlatır. Defans oyuncuları daha rahat hücuma çıkarlar. Oysa ileri uçta Carew ve İbrahim Akın’ın varlığı bence Fener defansını yerine çakmak için yeterli olacaktır. Del Bosque Fener defansını oyalayıp orta sahanın top almak için devamlı geriye gelmesini sağlarsa oyunun hâkimiyetini de ele geçirir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here