İyi Başlangıç!

0
509

İyi Başlangıç! Gençlerbirliği 0 – Beşiktaş 2

Bu oynan maç aslında 2014-15 sezonunun ilk yarısının son maçı idi. Ancak TFF anlaşılamayan bir neden dolayı sezonun ilk yarısını bir hafta erken bitirince, son hafta maçları ikinci yarının açılış haftası maçları oldu.

Beşiktaş devre arasında üç önemli transfer birden yaptı; defansın göbeğine Miloseviç’i, sağ beke Opare’yi ve orta sahaya ise Tolgay’ı aldı. İnternet üzerinden yayınlan videolarını seyredince bu üç transferin de çok uygun olduğu gözüküyor. Elbette internette yayınlanan beşer dakikalık videolara bakarak karar vermek çok yerinde olmaz, seyredip göreceğiz.

Beşiktaş’ın liderliği sezon ilk yarısının sonunda, Galatasaray maçında ‘gasp’ edilmişti. Bu hafta sonu oynanan maçlarda hem FB hem de GS sezonun ikinci yarısına kazanarak girdiler. Beşiktaş’ın, rakipleri ile arasındaki puan farkının açılmaması için bu maçı kazanması gerekiyordu. Zor geçen bir 90 dakikanın ardından Beşiktaş, kazanması gereken 3 puanı alarak, bu sezon 9 deplasman maçının sekizini kazanmış oldu.
32 - Genclerbirligi - BJK 26.01.2015-1

Biliç yeni transferlerini kadroya almamıştı. Miloseviç ve Opare tribünde otururken, GS maçında kırmızı kart gören Veli ve bel fıtığı teşhisi konulan Sosa İstanbul’da bırakılmışlardı. Beşiktaş, kalede Tolga, sağ bekte Serdar, sol bekte Motta, defansın ortasında Ersan – Franco ikilisi, orta sahada Atiba, Necip, Oğuzhan, sol açıkta Olcay, sağ açıkta Gökhan ve ileri uçta Demba Ba ile oyuna başladı.

Oyunun ilk 10 dakikası orta saha mücadelesi şeklinde geçti. Her iki takım da çok temkinliydi. Maçın ilk tehlikeli atağı 11.dakikada Gençlerbirliği’nden geldi; Sağ kanatta topla buluşan Hakan Aslantaş ceza sahası çizgisi üzerinde ortasını altı pasın içine doğru gönderdi. Motta’nın hemen yanında topa yükselen Berat Tosun kafasıyla şutunu çekti ancak top çok az farkla auta çıktı.
Bu pozisyon Beşiktaşlı futbolcuların oyuna konsantre olmalarını sağladı. Orta saha hakimiyetini ele geçiren Beşiktaş, 14.dakikada ilk gol pozisyonunu yakaladı; Sağ tarafta paslaşılarak kullanılan kornerin ardından tekrar topla buluşan Oğuzhan, ortasını ön direğe doğru gönderdi. Ön direkte Olcay kafasıyla topu arka direğe doğru aşırdı. O noktaya hareketlenen Pedro Franco biraz geç kalınca topa dokunamadı ve top doğrudan dışarıya çıktı.

Bu pozisyondan 2 dakika sonra bu kez sol taraftan kazanılan köşe vuruşunda topun başına Oğuzhan geçti. Oğuzhan’ın ortasına arka direkte Ersan rakibi ile birlikte yükseldi. Her ikisi de topa hakim olamadılar. Yere düşen topu takip etmek isteyen Ersan arkadan rakibi tarafından çekildi ve yere düştü. Bu net penaltı pozisyonunu hem orta hakem Mustafa Kamil Abitoğlu hem de çizgi hakemi görmezden geldiler. Oysa pozisyon net bir penaltı idi.
32 - Genclerbirligi - BJK 26.01.2015-3

Bu pozisyonlardan sonra takımlar tekrar oyunu rölantiye aldılar. Otuzuncu dakikaya kadar her iki takım da pozisyon üretemediler. Otuzuncu dakikada sağ kanatta topla buluşan Gökhan Töre ceza sahasına hareketlenen Demba Ba’ya ortasını yaptı. Altı pasın biraz gerisinde topa iyi yükselen Demba Ba kafa vuruşunu yaptı ancak top az farkla auta çıktı.

İlk yarının sonlarına doğru gelişen pozisyonda Ersan Gülüm topla atağa katıldı. Ceza sahasına hareketlenen Olcay’a topu ortaladı. Olcay ceza sahası içinde topu göğsü ile yumuşatmak istedi. Top ceza sahasının soluna düştü. Olcay ve kaleci aynı anda topa hamle yaptılar. Ramazan dirseği ile Olcay’ı iterek düşürdükten sonra topa hakim oldu. Hiç tartışma götürmeyecek olan bu pozisyonda da hakem penaltı kararını veremedi. Maçtan sonra yapılan röportajlarda Olcay’ın pozisyona itirazı ilginçti. Kendisine sahtekar diyen Ramazan’ı eleştirerek; “Biz rakibin 10 kişi kalacağı maçta bile kırmızı kart olmadığını söylüyoruz. Tüm Türkiye bizim karakterimizi biliyor, benim karakterimi biliyor. Beşiktaşlı futbolcu sahtekarlık yapar mı?” diyerek tepki gösterdi.
32 - Genclerbirligi - BJK 26.01.2015-5

İlk yarıda taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadılar. İkinci yarıya Beşiktaş aynı kadro ile başladı. İkinci yarıdaki ilk net gol pozisyonunu 49.dakikada Demba Ba ile yakaladı; Sol kanatta son çizgiye kadar inen Motta ortasını ön direğe doğru yaptı. O noktada topa iyi yükselen Demba Ba kafayla şutunu çekti. Yerden seken topu kaleci Ramazan sağ kale direğinin dibinden kornere çıkarttı. Beşiktaş 63.dakikada Atiba ile net bir gol pozisyonundan daha yararlanamadı.

Biliç, oyunda kaldığı sürece insiyatif almayan Oğuzhan’ı oyundan alarak yerine Kerim’i soktu. Kerim’in girmesi ile oyuna hareket geldi. Oyuna girdikten hemen sonra ceza yayı üzerinde kazandırdığı faul ile golün oluşmasına büyük katkı sağladı. Ceza yayının hemen solunda kazanılan serbest vuruşta topun başına geçen Demba Ba şutunu yerden kalecinin kapattığı köşeye doğru vurdu. Rakibin kurduğu barajın yanında bulunan Beşiktaşlı oyuncular kenara kaçarak topun kimseye çarpmadan kaleye gitmesini sağladılar. O kalabalıkta kimseye çarpmayan top kalecinin solundan ağlara gitti ce Beşiktaş’ı 1-0 öne geçirdi.
32 - Genclerbirligi - BJK 26.01.2015-4

Bu golden sonra Gençlerbirliği oyuncularında moral çöküntüsü yaşandı. Beşiktaş topa daha çok sahip olmaya başladı. Nitekim bu golden sekiz dakika sonra Beşiktaş ikinci golü buldu; Ceza sahası dışında sağ tarafta, topu rakibinden çalan Serdar Kurtuluş avut çizgisine doğru indi ve ortasını altı pas çizgisine doğru gönderdi. O noktaya hareketlenen Olcay topun gelişine sağ ayağıyla yerden şutunu çekti ve top kalecinin bacaklarının arasından geçerek ağlarla buluştu. Bu gol Beşiktaş’ı iyice rahatlattı. Kalan süre içerisinde en az 3 net gol pozisyonundan daha yararlanamadı ve maç 2-0 Beşiktaş’ın üstünlüğü ile sonuçlandı.

Gençlerbirliği, ismine yakışır bir şekilde gençlerden oluşan çok iyi bir takım oluşturmuş. Çok koşup, çok pres yapıyorlar. Tek eksikleri ise tecrübe. Sakat oyuncularının iyileşmesi ile bu eksikliklerini de giderip, ligin üst sıralarını zorlayacaklarına inanıyorum.

Hakem Abitoğlu bu maçta da yine tüm takdir haklarını rakipten yana kullandı. Beşiktaş’ın iki net penaltısını vermediği gibi, rakip ceza sahası yakınlarında yapılan faulleri görmezden geldi. Sarı kart sahibi rakip oyuncuların yaptıkları faulleri oyundan atmamak için es geçti.
32 - Genclerbirligi - BJK 26.01.2015-2

Uzatma dakikalarında Franco’nun oyunda atılması amatörce idi. Sahanın azizliğine uğrayıp, topu ayağından kaçırdıktan sonra rakibe arkasından müdahale edip düşürmesi sonucunda kırmızı kartı gördü. Halbuki bıraksa adam belki golü atamayacak. Atsa da hakem santra bile yapmadan maçı bitirecek. Bu pozisyonda faul yapmaması çok daha mantıklıydı.

Söz sahadan açılmışken; bu sahada top oynamanın gerçekten çok zor olduğunun altını çizelim. Değil isabetli pas atmak, futbolcu ayakta bile zor kaldılar. Bu zeminde top oynamak zorunda kalan Gençlerbirliği futbolcularının Allah yardımcısı olsun.

MAÇIN AYRINTILARI

Stat: Ankara 19 Mayıs

Hakemler: Mustafa Kamil Abitoğlu, Kemal Yılmaz, Adil Sinem, Erdem İren(4. Hakem)

Beşiktaş: Tolga, Serdar, Pedro, Ersan, Motta, Necip, Atiba, Gökhan(Dk.89 İsmail), Oğuzhan(Dk.64 Kerim), Olcay(Dk.90+3 Atınç), Demba Ba

Yedekler: Günay, İsmail, Atınç, Milosevic, Uğur, Oğuz, Kerim

Teknik Direktör: Slaven Bilic

Gençlerbirliği: Ramazan, Hakan, Tosic, Halil(Dk.63 Uğur), Ahmet Çalık, Doğa, Gosso(Dk.90+2 Çağrı), Mervan(Dk.60 Antal), Petrovic, Kocer, Berat

Yedekler: Ferhat, Sedat, Ahmet Oğuz, Uğur, Antal, Çağrı, Taylan

Teknik Direktör: İrfan Buz

Goller: Demba Ba (Dk.69), Olcay (Dk.77)

Sarı Kartlar: Halil (Dk.26), Gosso (Dk.28), Doğa (Dk.71), Ahmet Çalık (Dk.74), Necip (Dk.83), Petrovic (Dk.87)

Kırmızı Kart: Pedro (Dk.90+1)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here