Kredi Kartı Reklamları

0
604

Genel olarak TV reklamlarına baktığımızda geçen yılın aynı dönemine kıyasla reklam sürelerinde yaklaşık 2,5 kat  artış olduğunu görmekteyiz. Benzer bir durum Kredi Kartları sektörü için de geçerli. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında Kredi Kartları sektörü toplam 77,515 saniye reklam yaparken, bu sene aynı dönemde toplam sektör reklamları 171,670  saniyeye ulaşmış.  Gazetelere baktığımızda, geçtiğimiz yıl Şubat ayında toplam 23,549 sütun/cm Kredi kartları sektörü reklamı yayınlanmışken, bu sene aynı dönemde yayınlanan alan yaklaşık iki misli artarak 53,060 sütun/cm e ulaşmış. Bu sene dergiler ise, Şubat ayında yayınladıkları Kredi Kartı reklamlarını  35 sayfadan 129’a çıkartmışlar. Ancak, TV ve Basın’daki Kredi Kartı sektörü reklam artışı radyolara aynı şekilde yansımamış. Kredi Kartı sektörü bu sene geçtiğimiz yıla oranla daha az radyo reklamı yayınlatmış. Radyolarda 2005 Şubat’ında toplam 349,904 saniye Kredi Kartı reklamı yayınlanmışken bu süre 2006 Şubat’ında 349,134 saniyeye düşmüş. Bu sektördeki rekabetin kızışması TV ve yazılı medyaya daha çok yaramış gibi gözüküyor.

Tarife fiyatları üzerinden TV harcamalarındaki pay (Share of Spending) hesaplandığında, Garanti Bankası’nın Kredi Kartı sektörü toplam TV reklam harcamalarının %37,3’ünü yaptığını söyleyebiliriz. İkinci sırada Akbank (%19,93) , üçüncü sırada ise Finans Bank’ın (%15,5) yer aldığını görmekteyiz.

Ratinglere baktığımızda ise, Kredi Kartı sektörünün toplam ratinglerinin bir önceki yıla göre önemli ölçüde düştüğünü görmekteyiz. 2005 yılı Şubat’ında toplam 7,036 rating alan bu sektörün 2006 şubat’ında aldığı rating 3,910’a gerilemiş. Genel olarak reklam adetleri ve sürelerinde artış meydana gelirken ratinglerin düşmesinin ana nedeni, bu sektörün geçtiğimiz yıla kıyasla,  AGB tarafından ölçülmeyen TV kanallarına daha çok reklam vermiş olmasıdır. Geçtiğimiz yıl, AGB tarafından ölçülen TV kanallarına toplam 64,381 saniye reklam verilmişken bu yıl sadece  39,281 saniye reklam verilmiş.

Garanti Bankası 2006 Şubat’ında tüm mecralarda en çok reklam yapan firma olarak görülüyor. Ratinglerden aldığı payda da (Share of Voice) lider durumda. TV harcamalarında 4. sırada olan İş Bankası’nın rating sıralamasında 2. sırada olması da ilginç bir bulgu. Bu bulgu, en çok harcamayı yapmanın, en çok ratingi almak için bir garanti olmadığının en güzel kanıtı.


CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here