Reklam&Araştırma, Pazar Potansiyeli Araştırması

0
452

Geçtiğimiz hafta sizlere, IAA ve Araştırmacılar Derneğinin, KOBİ’ler nezdinde  ortaklaşa gerçekleştirdikleri , “ Reklam&Araştırma, Pazar Potansiyeli Araştırması”ndan, KOBİ’lerin pazar araştırmalarına bakışları ile ilgili sonuçları aktarmıştım. Bu hafta da aynı araştırmadan, KOBİ’lerin reklamla ilgili görüşlerini paylaşmak istiyorum.

KOBİ’lerin %33,7’si hiç bir reklam faailiyetinde bulunmadıklarını belirtmişlerdir. Bu firmaların yarısından çoğu (%58) sebep olarak sadece gerek duymadıklarını belirtmişlerdir. %14’lük bir grup ise nihai tüketiciye yönelik iş yapmadıkları için reklam yapmadıklarını öne sürmüşlerdir.

Reklam yaptığını beyan KOBİ’lerin reklam faaiyeti için bütçelerinden ayırdıkları pay %8’dir. En çok kullandıkları mecralar, Dergi (%45), broşür (%44) ve  katalog (%38) tur. Televizyonda reklam yapanların oranı ise %16’dır. KOBİ’Lerin %54’ü TV’de reklam yayınlatmanın işyerleri için önemli olduğunu düşünmektedirler. Buna karşın %70’si ise TV’yi reklam verilebilecek mecralar arasında en pahalı olanı olarak belirtmişlerdir.

KOBİ’lere göre en etkil reklam mecrası Fuarlardır. Fuarlar, müşteriyi elde tutma, hedef kitleye ulaşma, yeni müşteri elde etme açısından en etkili mecralar olarak görülmektedir. Reklam bütçelerinin ortalama %23’ünü fuarlara ayırmaktadırlar. İnternet ise KOBİ’lerin gelecekte en çok kullanacağı mecraların başında gelmektedir.

KOBİ’lerin hiç kullanmayacağı mecraların başında ise Sinema (%35) gelmektedir. Bu mecrayı sırasıyla TV (%21), Radyo (%17), Açıkhava panosu (%12) ve seminer (%12) takip etmektedir.

KOBİ’lerin reklamdan beklentileri sorulduğunda ise, yarıya yakınının (%47) verdikleri reklamın anında satışlarına yansımasını bekledikleri ortaya çıkmaktadır.

Tüm bu bilgileri üst üste koyduğumuzda IAA ve Doğan Grubunun, KOBİ’leri reklam konusunda eğitme çabalarının değeri bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Pazarlama, araştırma ve reklam faaliyetlerinin bu kadar ihmal edildiği KOBİ’lerin büyümesi imkansızdır. IAA ve Doğan Grubunun eğitim çalışmalarının yanı sıra, Devletin de Sponsorluk yasası ile firmalara tanıdığı imkanların benzerlerini, KOBİ’lerin reklam faaliyetleri için de sağlaması gereklidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here