NE ZAMAN DERS ALACAKLAR?

0
544

NE ZAMAN DERS ALACAKLAR? Gençlerbirliği 1 – Beşiktaş 1

Rakibi hafife almanın puan kaybettirdiğini Beşiktaşlı futbolcular geçen seneki tecrübelerinden öğrenmiş olmaları gerekirdi. Sadece futbolcular değil, Şenol Hoca da rakibi küçümsemiş; orta sahanın savunma gücünü öylesine düşürmüş ki, maçın ilk yarısında orta saha, ‘yolgeçen hanına’ dönmüştü.

Maçı yorumuna geçmeden önce, Şenol Hoca’nın sahaya sürdüğü kadroyu hatırlayalım; Kalede Tolga, sağ bekte Beck, sol bekte Tosiç, defansın ortasında Ersan-Rhodolfo ikilisi, ön libero mevkiinde Atiba ve Sosa, onların önünde Quaresma, Gökhan ve Olcay ve ileri uçta Mario Gomez görev yapıyordu.

Şenol Hoca pek çok maça benzer bir kadro ile çıktı ve bu oyun anlayışının yürümediğini gördü. Orta sahadaki ön liberoların savunma ağırlıklı olması nedense Şenol Hoca’yı rahatsız ediyor ve Atiba’nın yanına ya Oğuzhan’ı ya da Sosa’yı koyuyor. Savunma özellikleri olmayan bu oyuncular ise orta saha hakimiyetinin rakibe geçmesine neden oluyorlar.

06 - Genclerbirligi - BJK 21.09.2015-4

Sosa çok iyi bir oyun kurucu ve asıl mevkii forvet arkası. Ama Sosa’yı ön libero mevkiinde oynatıp, Gökhan ve Quaresma’ya da oyun kuruculuğu görevi verirseniz bu futbolcuların üçü de oyundan düşer ve istenileni veremezler. Nitekim maçın ilk yarısında da böyle oldu. Sosa ileri çıkıp, sonuca götürücü paslarını atamazken, Quaresma ve Gökhan oyun kurmaya kalkınca kanatlardan bindirme görevi beklere kaldı. Gomez’e kanatlardan etkili paslar gelmeyince de gol pozisyonu üretilemedi.

İlk yarıda Beşiktaş’ın hiçbir ciddi gol girişimi olmadı. Çok cılız birkaç atak ise rakip kaleci tarafından kolaylıkla önlendi. Gençlerbirliği ise en az üç net gol pozisyonu yakaladı. Son vuruşlarda biraz becerikli olsalar daha ilk yarıda maçı bitirirlerdi. Tosiç’in kendi kalesine attığı gol ile devreyi 1-0 galip bitirdiler.

Bu arada, Beşiktaş’ın iki bek oyuncusu Beck ve Tosiç için de bir parantez açmak lazım. Bu iki oyuncu da Şenol Hoca’nın sisteminin oyuncuları değiller. Şenol Hoca, beklerini sürekli ileri çıkartan ve hücuma destek veren bir oyun tarzı oturtmak istiyor. Ama bu iki oyuncu da hücumdan çok savunmada başarılılar. Hücuma çıktıklarında kanat oyuncularından destek alamadıkları için, savunmaya dönerken çok yoruluyorlar ve maçın 75-80’inci dakikalarından sonra oyundan düşüyorlar. Ayrıca her iki oyuncunun da şimdiye kadar etkili sayılabilecek ortalarını henüz göremedik.

06 - Genclerbirligi - BJK 21.09.2015-3

İkinci yarı başlarken, Şenol Hoca, kadro tercihindeki yanlışını görmüş olmalı ki, Necip ve Cenk Tosun’u oyuna sokup, Quaresma ve Olcay’ı oyundan aldı. Bu değişiklikle orta saha hakimiyeti ikinci yarıda Beşiktaş’a geçti. Serbest kalan Sosa, atakları yönlendirip, forvet oyuncularının gol pozisyonları üretmesine neden oldu. İlk yarının tersine sahada çok etkili futbol oynayan, rakibi kendi yarı sahasına hapseden bir Beşiktaş vardı.

İkinci yarıdaki futbolcuların kazanma arzuları ve özgüvenleri memnun ediciydi. Ancak, Şenol Hoca, bu aşırı özgüvenin onları ciddiyetten uzaklaştırdığının da farkında olması gerekir. Bu ciddiyetsizlik yüzünden üretilen pozisyonları gole çeviremediler.

Cenk Tosun bu takımda her koşulda forma bulabilmeli. Şayet istenilen hücum gücü yüksek bir takım yaratmaksa, Quaresma ya da Olcay’ın yerine Cenk Tosun düşülmelidir. Hem kanatlardan etkili bindirmeler yapabiliyor hem de son vuruşları diğerlerine göre daha isabetli. Beşiktaş’ı beraberlik golünde de yaptığı asistle ne kadar etkili bir oyuncu olduğunu gösterdi.

06 - Genclerbirligi - BJK 21.09.2015-2

İkinci yarıdaki futbolu görünce, Şenol Hoca’nın ilk yarıdaki kadro tercihinde neden ısrar ettiğini anlamakta zorlanıyorum. Üstelik kendisi de bu hatasını görüp, ikinci yarıda yaptığı değişikliklerle telafi yoluna gidiyorsa, neden koskoca bir kırk beş dakikayı heba ettiğini anlamakta zorlanıyorum.

Not: Haftaya Fenerbahçe karşısına da ilk yarıdakine benzer bir kadro ile çıkarsa Beşiktaş taraftarının Bayram’ını zehir ederler.

MAÇIN AYRINTILARI  

Stat: Ankara 19 Mayıs

Hakemler: Fırat Aydınus, Aleks Taşçıoğlu, Arkın Akgöl, Serkan Ok(4. Hakem)  

Beşiktaş: Tolga, Beck, Rhodolfo(Dk.88 Kerim), Ersan, Tosic, Atiba, Sosa, Gökhan, Quaresma(Dk.46 Cenk), Olcay(Dk.46 Necip), Gomez  

Yedekler: Günay, Serdar, İsmail, Kerim, Necip, Mustafa, Cenk

Teknik Direktör: Şenol Güneş

Gençlerbirliği: Hopf, Kulusic, Ahmet O., Ahmet Ç., Uğur, İrfan(Dk.61 Dimitriadis), Campos(Dk.90 Spelmann), Doğa, Skulason, Stancu(Dk.76 Berat), El Kabir  

Yedekler: Ferhat K., Latovlevici, Ferhat G., Hikmet, Dimitriadis, Spelmann, Berat  

Teknik Direktör: Mehmet Özdilek

Goller: Tosic (Dk.23 K.K.), Gökhan (Dk.67)  

Sarı Kartlar: Skulason (Dk.38), İrfan (Dk.44), Olcay (Dk.45+3), Gomez (Dk.54), Necip (Dk.58), Campos (Dk.69), Ersan (Dk.83), Hopf (Dk.88)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here