Tarihî Bir Galibiyet

0
650

SL 28. Hafta Beşiktaş 3 – 2 Bursaspor 11.04.2016

Beşiktaş’ın, Bursaspor’la oynayacağı bu maç pek çok açıdan önem taşıyordu. Her şeyden önce, iki buçuk yıllık ayrılıktan sonra Beşiktaş’ın yeni yuvasında oynayacağı ilk maçtı. Bu açılış maçının her iki takıma yüklediği stres çok yüksekti. Her iki takım futbolcuları da bu maçı galip bitirip, tarihe geçmek istiyorlardı.

Öte yandan, FB’nin geçen hafta Osmanlıspor’a kaybettiği puanlar dolayısıyla, Beşiktaş’ın altı puan öne geçme şansı doğmuştu; Beşiktaş bu maçı kazanır, FB ise GS’ye karşı oynayacağı erteleme maçını kaybederse aradaki puan farkı altıya çıkabilirdi. Bundan dolayı Bursaspor’la oynanacak bu maç için “altı puanlık maç” yakıştırması yapılabilirdi.

Stadyumun açılışı ile ilgili yaşananları bir önceki yazımda anlattığım için doğrudan maç yorumuna geçmek istiyorum. Şenol Hoca’nın bu önemli maç için yaptığı kadro tercihi şöyle idi; Kalede Tolga, sağ bekte Serdar Kurtuluş, sol bekte İsmail, defansın ortasında Marcelo-Alexis Delgado ikilisi, ön libero mevkiinde Atiba-Oğuzhan ikilisi, sol açıkta Olcay, sağ açıkta Quaresma, onların ortasında Sosa ve ileri uçta Gomez görev yapıyordu.

Bu dizilişe bakınca, Şenol Hoca’nın Kasımpaşa mağlubiyetinin biletini Beck ve Boyko’ya kestiği görülmekteydi. Boyko-Tolga değişikliği çok fazla sonucu etkilemeyecek olsa da Beck-Serdar değişikliği ciddi bir risk taşımaktaydı. Serdar bu sezon neredeyse hiç ilk on birde oyuna başlamamıştı ve ciddi maç eksikliği vardı.

Yeni stadyumun atmosferi ve seyirci baskısı Beşiktaşlı futbolcuların rakibi üzerinde çok hızlı baskı kurmasına neden oldu. Daha ilk dakikadan itibaren, yeni stadyumda ilk gole kimin imza atacağının stresi kendi hissettirmeye başladı. Kaleyi uzaktan gören tüm futbolcular, etrafında daha müsait bir arkadaşı olup olmadığına bakmadan şutunu çekiyordu. Nitekim ilk şut 58.saniyede Sosa’dan geldi. Yine ikinci dakikada kazanılan ilk korneri de Sosa kullandı. Hazır ilklerden konuşmaya başlamışken; ilk taç atışını Serdar kullanırken ilk golü de Gomez attı. Gomez’in imza attığı bir başka ilk ise 58.dakikada kullandığı penaltı atışıydı.

Beşiktaş ilk gol denemesini Sosa ile yaptı; Atiba ile başlayan atakta, sol kanattan bindirme yapan Quaresma ceza sahasına girer girmez topu sağ kanatta ortaladı. Sosa topa gelişine vurdu ancak kaleci bu pozisyonda başarılıydı. Bu stadyumda atılan ilk gol 19.dakikada Olcay’ın ayağından geldi. Ancak pozisyon ofsayt olduğundan ağlara giden top gol değeri kazanmadı.

Beklenen gol ise 22.dakikada geldi. Tek paslarla orta sahadan çıkan Beşiktaşlı futbolcular topu rakip yarı ceza sahasına taşıdılar. Sosa’nın ara pasına hareketlenen Gomez, kaleciyi de çalımlayıp, topu boş kaleye yolladı ve takımını 1-0 öne geçirmekle kalmayıp, adını tarihe de yazdırdı.

Bu dakikalarda Bursaspor yedek kulübesinde dikkat çekici bir hareketlilik görülmeye başladı. Benim koltuğum tam rakip takım kulübesi arkasında olduğundan olayları net bir şekilde izleyebiliyordum. Hamza Hoca akıl almaz bir şekilde hakemin aleyhte verdiği her karara itiraz ediyor ve Beşiktaşlı futbolculara sözlü sataşmada bulunuyordu. Bu tavrı elbette futbolcuları da etkiliyordu.

Aşırı derecede sert bir oyun oynamaya başlayan Bursaspor yediği golden altı dakika sonra beraberlik golünü buldu. Sivok’un kendi yarı sahasından kullandığı serbest vuruşla başlayan atakta Batalla’nın gönderdiği pasın ardından topla buluşan Traore, Tolga’nın yanından topu filelere göndererek skoru eşitledi: 1-1. Bu golden sonra Bursasporlu oyuncular sertliğin şiddetini kademeli olarak artırdılar. Hosogai, Traore, Faty ve Batalla daha ilk yarıda ikinci sarı karttan ihraç olmadılarsa bu, hakem Barış Şimşek’in hoş görüsü sayesindeydi. İlk yarıda Quaresma ve Oğuzhan’ın uzak attıkları şutlarla Beşiktaş gole çok yaklaşsa da aradığı golü atamadı. İlk yarı tarafların birer gollü beraberliği ile sonuçlandı.

İkinci yarıya Beşiktaş yine baskılı başladı. Topa sahip olup, ayağa yaptıkları paslarla Bursaspor’u oyundan düşürdüler. Bu pas trafiğinin sonucunda 53.dakikada tekrar öne geçme fırsatını yarattılar. Ancak bu gol pozisyonundan hemen birkaç dakika önce Hosogai’nin Gomez’e ceza sahası içinde yaptığı faulü hakem topa müdahale olarak değerlendirdi. Oysa müdahale Gomez’in ayağına idi. Bu pozisyon kesinlikle penaltı olarak değerlendirilmeli ve Hosogai ikinci sarı karttan ihraç edilmeliydi.

Bu pozisyondan sonra top bir Bursaspor, bir Beşiktaş kalesindeydi; Bursaspor’un bir şutu direkten döndü, Gomez ise kaleci ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda topu üstten dışarı attı. Beşiktaş’ın beklediği gol 53.dakikada geldi. Sosa’nın kullandığı korner atışında Bursaspor ceza sahasında karambol yaşandı; ceza alanı içindeki karambolde Atiba’nın şutunda kaleci Harun’dan dönen topu Alexis Delgado kafayla tamamladı ve durumu 2-1’e getirdi.

Bu golden dört dakika sonra Oğuzhan’ın şutunu Aziz Behichic çizgi üzerinden çıkardı. Beşiktaşlı futbolcular bu dakikalarda baskılarını devam ettirdiler ve Sosa ile bir penaltı kazandılar. Penaltıyı yapan oyuncu yine Hosogai idi ama yine ikinci sarı kartı görmedi. Kazanılan penaltı vuruşunu yapmak üzere topun arkasına Gomez geçti. Tam yanımdaki arkadaşıma, inşallah plase yapmaz derken, Gomez plase bir vuruş yaptı ve kaleci Harun bu penaltıyı çeldi. Ancak kaleciden dönen bu topu yine Gomez tamamladı ve golü attı.

İki farklı üstünlük Beşiktaşlı futbolcuları bir anda rehavete sürükledi. Maçın başından beri defansa fazlaca katkı yapmayan Quaresma ve Sosa yüzünden Beşiktaş’ın iki beki de zor anlar yaşadı. Sıklaşan rakip ataklarını orta sahada durdurmak için Şenol Hoca, Olcay’ı oyundan Necip’i oyuna soktu. Oyuna 64.dakikada giren Stoch bu değişiklikle birlikte skoru 3-2’ye getirdi. Oyunun son bölümünde ise Serdar-Beck, İsmail-Tosiç değişikliğini yaptı. Oysa oyundan alınması gerekenler Quaresma ve Sosa olmalıydı.

Bu golden sonra Beşiktaşlı futbolcular biraz kendilerine gelip, tekrar oyuna asılmaya başladılar. Gol pozisyonları da yakalamalarına rağmen son vuruşlarda şanssızlardı. Bu pozisyonların birinde Sosa bencillik yapmayıp, daha uygun pozisyondaki Oğuzhan’a pasını verse Beşiktaş farkı tekrar ikiye çıkartabilirdi.

Bu dakikalardan sonra Bursasporlu bazı futbolcular ve Hamza Hoca oyunu iyice gerip, provokasyon yaratmaya başladılar. Quaresma taç atışı esnasında Hosogai’ye yaptığı basit hareket sonrasında sarı kart gördü. Bu pozisyondan hemen sonra Quaresma, Hosogai’e bir faul daha yaptı. Hosogai sanki yüzüne tekme yemiş gibi kendini yere atınca ortalık yine karıştı. Hamza Hoca bu kez oyundan atıldı.

Maçın son pozisyonunda kaleci Harun da Beşiktaş ceza sahasına gitmişti. Bursaspor’un kullandığı serbest vuruş Beşiktaş defansından döndü. Topa hamle yapan Quaresma, son adam durumundaki Hosogai’yi geçmek üzereyken, bu oyuncu tarafından sert bir şekilde düşürüldü. Quaresma yerden kalkıp, üzerine yürüdü. Araya yan hakem girmesine rağmen bu futbolcunun yüzüne temasta bulundu. Bakın tokat demiyorum, sadece itti. Hosogai ise yumruk yemiş gibi kendini yere atıp, kıvranmaya başladı.  Bu pozisyonda ortalık karıştı ve hakem her iki futbolcuya da ikinci sarı kartını göstererek oyundan ihraç etti. Quaresma’nın bu pozisyonda rakibinin üzerine gitmemesi gerekirdi. Zaten o hareketten dolayı Hosogai atılacaktı. Ama sinirlerine hakim olamadığı için kendi de atıldı. Böylece o da yeni stadyumda atılan ilk oyuncu olarak tarihe geçmiş oldu.

Sonuçta Beşiktaş üç puanı kazanarak, Fenerbahçe’yi, Galatasaray maçı öncesi daha da strese sokmuş oldu. Şimdi ipler Beşiktaş’ın elinde. Fenerbahçe’nin kaybedeceği puanlar Beşiktaş’ın lehine yazılacaktır.

Stat: Vodafone Arena

Hakemler: Barış Şimşek, Uygar Bebek, Mehmet Metin

Beşiktaş: Tolga Zengin, Serdar Kurtuluş (Dk. 84 Beck),  Delgado,  Marcelo,  İsmail Köybaşı (Dk. 82 Tosic), Olcay Şahan (Dk. 70 Necip Uysal), Atiba, Oğuzhan Özyakup, Quaresma, Sosa, Gomez

Yedekler : Günay, Tosiç, Beck, Necip, Kerim, Gökhan, Cenk Tosun

Teknik Direktör: Şenol Güneş

Bursaspor: Harun Tekin, Hosogai, Sivok, Traore (Dk. 64 Stoch), Aziz Eraltay, Şamil Çinaz, Faty (Dk. 75 Jorquera), Emre Taşdemir, Batalla, Necid (Dk. 64 Jem Paul Karacan), Deniz Yılmaz

Yedekler:  Mert, Jem Karacan, Bekir, Torres, Stoch, Dany, Sutter

Teknik Direktör: Hamza Hamzaoğlu

Goller: Dk. 21 ve 57 Gomez, Dk. 52 Delgado (Beşiktaş), Dk. 28 Traore, Dk. 70 Stoch (Bursaspor)

Kırmızı kartlar: Quaresma (maç bitiminde) (Beşiktaş), Hosogai (maç bitiminde) (Bursaspor)

Sarı kartlar: Dk. 23 Sivok, Dk.45 Hosagai, Dk. 55 Faty, Dk. 59 Batalla, Dk. 68 Jem Paul Karacan, Dk. 90 Stoch (Bursaspor), Dk. 90 Quaresma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here