Utanç Tablosu

0
524

UTANÇ TABLOSU! Beşiktaş 2 – Orduspor 0

Yazının başlığının oynanan oyunla bir ilgisi yok; Başlık, maçtan sonra yaşananlara ve Samet Hoca’nın maç sonrası tepkilerine atfen yazıldı. Bu konuya maçın kısa bir analizini yaptıktan sonra gireceğim.

Maçın yorumunu iyi yapabilmek için önce kadroya bir öz atalım: Kalede Cenk, sağ bekte Hilbert, sol bekte Emre Özkan,  defansın ortasında Sivok-Escude ikilisi, Orta sahada Veli, Fernandes, Olcay, sağ kanatta Dentinho, sol kanatta Mustafa Pektemek ve santraforda Niang vardı. Kadrodan da görüleceği üzere, Samet Hoca maça 5 hücum özelliği olan, buna karşın defans yapmayan bir kadro ile başladı ve orta sahanın tüm ağırlığını Veli’nin sırtına yükledi. Allahtan Veli iyi günündeydi de bu yükü layıkıyla kaldırdı.

Bazıları için Samet Hoca’nın bu taktiği ‘cesaret’ olarak algılanabilir. Beş hücumcuyla maça çıkması, galibiyeti ne kadar çok istediği şeklinde de yorumlanabilir. Bence bu yorumlar doğrudur. Ancak futbolun genel kuralları dikkate alınmadan yapılan cesaret gösterisi ve aşırı isteklilik hali aynı zamanda cehaletin de bir göstergesidir. Günümüz futbolunda, orta sahayı boş bırakıp, sadece hücum oyuncuları ile sahaya çıkmak tam bir futbol cehaletidir. Orta sahanın defansif ve ofansif rolünü bilmeyen hocalar bu tuzağa düşerler. Samet Hoca da bu tuzağa düştü. Sanırım taraftara şirin gözükmek için lüzumsuz bir cesaret örneği sergilemeye çalıştı. Allahtan Orduspor çok kötüydü de bu saçma taktik hüsranla sonuçlanmadı.

32 - Orsuspor.lig.2.mac.4

Her iki takım da maça isteksiz başladılar. Maçın ilk tehlikeli atağını Beşiktaş 5.dakikada Mustafa ile yakaladı; Emre Özkan’ın ortasına Mustafa ayağının içi ile dokundu, top direğin dibinde avuta gitti. Bu pozisyondan birkaç dakika sonra ceza sahası içinde elini kolunu sallayarak topa hamle yapan Stancu’nun topu direkten avuta gitti. Bu pozisyondan hemen sonra, Ferhat’la gereksiz bir inatlaşmaya giren Dentinho Ferhat’ın kendisini geçmesine mani olamadı. Ferhat’ın yaptığı ortaya ceza sahası içinde yine Stancu dokundu bu kez Cenk golü önledi. Bu pozisyonlardan bir tanesi gol olsa Beşiktaş için kabus başlayabilirdi.

Orduspor’un kaçırdığı bu pozisyonlardan sonra pek bir pozisyonu olmadı. Beşiktaş’ın golü ise 25.dakikada kullanılan korner atışından geldi. Fernandes’in kullandığı korner atışında top savunmadan geri geldi. Ceza sahası dışına düşen top Emre Özkan’ın önünde kaldı. Emre Özkan ceza sahası dışından çok sert vurdu. Kaleciden dönen topu Niang tamamladı ve Beşiktaş 1-0 öne geçti.

32 - Orsuspor.lig.2.mac.1

Bu golün iki tarafı da kendine getireceğini ve futbol oynamaya başlayacaklarını düşünüyorduk ama yanıldık. Maçın 42.dakikasına kadar futbol adına hiçbir şey seyredemedik. Bu dakikada Olcay ortaya çıktı ve futbolun güzelliklerini bizlere hatırlattı. Rakibinin sağından atıp solundan geçen Olcay ceza sahasına girdi ve boştaki arkadaşlarını kontrol etti. En müsait durumdaki Fernandes’e çok etkili bir orta yaptı. Gelişine vuran Fernandes topu köşeye yollayamayınca top kalecide kaldı. İlk yarı Beşiktaş’ın 1-0’lık galibiyeti ile sonuçlandı.

İlk yarı sonunda sakatlanan Mustafa ikinci yarıda da sahada idi. Ancak Mustafa 49.dakikada oyundan çıkarak yerini Oğuzhan’a bıraktı. Uzun bir sakatlıktan çıkmış olan Mustafa’yı ikinci yarıda oyuna sürmek büyük bir riskti. Samet Hoca aynı hatayı Kasımpaşa maçında da yapmış ve Niang’ı, sakatlandığı belli olmasına rağmen oyunda tutmuştu. Bu hatası Niang’ın Bursaspor maçında oynamamasına neden olmuştu. Bu kadar sakat oyuncu varken Mustafa’yı sakatken oynatmaya çalışmak da ayrı bir teknik direktörlük cehaletidir.

32 - Orsuspor.lig.2.mac.3

İkinci yarıda Oğuzhan’ın oyuna girmesi dengeleri Beşiktaş lehine değiştirdi. Bu kadar yetenekli bir oyuncuyu kulübede oturtmak da başka bir teknik direktörlük hatasıdır. Oğuzhan gerektiğinde topu ayağında tutup, sakladı, gerektiğinde pres yapıp top kaptı, yine gerektiğinde arkadaşlarını gol pozisyonlarına soktu. Baktı ki arkadaşları son vuruşları yapamıyor, kendi sahneye çıktı ve yoktan var ettiği pozisyonla Beşiktaş’ın ikinci golüne imzasını attı.

Şimdi dönelim yazımızın başlığına: Samet Hocanın maçtan sonra yaptığı açıklamalar kendisine olan tepkiyi azaltmak bir yana artıran cinstendi. Kendisini Beşiktaş tarihinin en önemli üç kaptanından biri olduğunu ileri sürmesi ve bu yüzden taraftardan saygı beklediğini söylemesi egosunun yüksekliğini ortaya koydu. Ayrıca sene başında düşer diye bakılan takımı üçüncü sıraya getirmiş olmasını bir başarı öyküsüymüş gibi sunması komikti. Diğer bir husus da sürekli fedakarlık yapmış olduğunu iddia etmesi. Yıllığı 1milyon 400 bin TL’sı alıp dört yıllık sözleşme yapmak fedakarlık mıdır? Ayrıca gelecek yılların ücreti de önce %10, sonra %8 ve en son yıl da %6 artarak! Hangi fedakarlıktan bahsediyorsun hocam? Futbol ve teknik direktörlük yaşamında bu ücreti hiç aldın mı?

32 - Orsuspor.lig.2.mac.2

Gelelim Beşiktaş’ın en önemli üç kaptanından biri olmana; Öncelikle ‘en önemli’ olma kriterlerini sonra da bu sıralamayı kimin yaptığını açıklamanı bekliyoruz. Bir camiada önemli olmanın en öne çıkan kriteri taraftarın ve camianın sevgi ve saygısıdır. Beşiktaş camiası sana bir şans verdi ve sen bu şansı kullanamadın. Sana verilen şans, bu takımı ne şampiyon yapman ne de Avrupa ligine götürmendi. Sana verilen şans, Muhammet Demirci ve yaşıtlarını takıma kazandırman, gelecek 5-6 yılın omurgasını oluşturman ve Büyük Beşiktaş Ruhu’nu canlandırmandı. Sen ise tercihlerini gençler yerine kendi getirdiğin McGregor, Escude ve Uğur Boral gibi miyadını doldurmuş futbolculardan yana kullanarak, Oğuzhan’ı bile görmezden geldin. Oğuzhan artık kadroya girebiliyorsa bu onun şahsi başarısıdır, senin değil.

Maçtan sonra yaşananlar ise tam bir yönetim zafiyetidir. Stadyumlar kulüplerin mabedidir ve bu mabedin içinde yaşanan her şeyden yönetimler sorumludur. Ceplerinde demir çubuklarla protokol tribününe giren takım elbiseli eşkıyalardan BJK yönetimi sorumludur. .Bu eşkıyaların kimin kulu olduğu henüz bu yazı yazıldığında belli olmamıştı. Taraftar olarak bu eşkıyaların kimi kulu olduğunu öğrenmek en büyük hakkımızdır. Zira zarfa değil mazrufa bakarız biz. O maşayı tutan elleri bilmeliyiz ki tepkimizi yanlış yerlere yöneltmeyelim.

 

O zavallı takım elbiseliler gece gözaltına alınıp, savcılık talimatıyla serbest bırakılmışlar. Belli ki arkalarında ‘kalın’ birileri var. Bu, Sporda Şiddeti Önleme Yasası ne işe yarar, kime uygulanır belli değil. Herhalde bu yasa sadece gariban, arkasında ‘kalın’ ağabeyleri olmayan taraftarlar için çıkartıldı.

Son sözüm ise 2.golden sonra ayağa kalkıp, Samet Hoca’yı protesto eden taraftara eliyle, nasıl geçirdik hareketi yapan yöneticiye; Sayın yöneticim, belli ki o koltuk sana fazla gelmiş. Sen en iyisi bir an önce istifa edip, tribünlere sıradan bir taraftar olarak dön. O gol yüzünden utanması gerekenler tribünde oturanlar mı, yoksa o golü atanı kulübede oturtanlar mı sen karar ver.

Not: Maç esnasında Niang’la çarpışıp, dalağı patlayan ve ameliyata alınan Orduspor kalecisi Fornezzi’ye acil şifalar diliyorum.

 

27.04.2013

MAÇIN AYRINTILARI

Stat: BJK İnönü Stadı

Hakemler: Fırat Aydınus, Aleks Taşçıoğlu, Serkan Ok, Deniz Ateş Bitnel (4. Hakem)

Beşiktaş: Cenk, Sivok, Escude, Emre, Hilbert, Veli, Fernandes (Dk.89 Erkan), Mustafa (Dk.49 Oğuzhan), Olcay, Niang, Dentinho (Dk.67 Mehmet Akgün)

Yedekler: McGregor, Erkan, Sinan, Mehmet Akgün, Hasan, Ömer, Oğuzhan

Teknik Direktör: Samet Aybaba

Orduspor: Fornezzi, Ömer, Yussuf, Ferhat Öztorun, M.Garcia (Dk.63 Anıl), Umbides (Dk.46 Barral), Ali, Ferhat Çökmüş, Monje (Dk.46 Romero), Stancu, Hasan

Yedekler: Fevzi, Şamil, Romero, Nizamettin, Abdülkadir, Anıl, Barral

Teknik Direktör: Cevat Güler

Goller: Niang (Dk.25), Oğuzhan (Dk.90)

Sarı Kartlar: Garcia (Dk.54), Romero (Dk.56), Ferhat (Dk.71), Barral (Dk.90+3)

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here