Tek Devreli Beşiktaş. Beşiktaş 3 – Akhisar Bld.1

0
472

 TEK DEVRELİK BEŞİKTAŞ. Beşiktaş 3 – Akhisar Bld. 1

Öncelikle Demirören ve TFF’ye sitemle yazıya başlamak istiyorum. Beşiktaş basket takımı Eurolig’de ülkemizi başarı ile temsil ediyor ve bu maçın oynandığı gün ve saatte Brose Baskets Bamberg takımı ile önemli bir maça çıkacak. Bu maçın saatinin değişmesi mümkün değil. Basket takımının seyirci desteğine kesin ihtiyaç var. Beşiktaş seyircisinin aynı anda iki yerde olması mümkün olamayacağı için bir kısmı basket takımını bir kısmı da futbol takımını desteklemek zorunda kalacak. Dolayısıyla mantıklı olan davranış futbol maçının gününü ya da en azından saatini değiştirmek. Ancak bu durum, Beşiktaş’ı gırtlağına kadar borca sokup sonra da verdiği sözleri tutmadan giden, Yıldırım Demirören’in hiç umurunda değil. Belli ki kendisinin başaramadıklarını başaran yeni yönetimi kıskanıyor. Kıskanmakla da kalmıyor, köstek oluyor.

Tüm bu engellemelere rağmen Beşiktaş bu iki maçı da kazanmayı bildi. Ben yürekten Beşiktaşlı olduğum kadar aynı zamanda da yürekten Darüşşafakalıyım. BJK futbol, BJK basket ve Daçka basket takımlarının uzun zamandır aynı hafta içinde maç kazandığını hatırlamıyorum. Hep sevinçlerimin bir yanı eksik kalırdı. Bu hafta üçü birden kazanınca keyfim tam yerine geldi. İnşallah bu seri devam eder.

Maçın yorumuna geçmeden önce ısınma hareketleri esnasında Beşiktaşlı futbolcuların giydiği formaya dikkat çekmek istiyorum. “Geçmiş Olsun İsmail Köybaşı” yazan formalarla maça hazırlanmak İsmail’e yapılan jestin ötesinde ‘takım olmanın’ bir işaretiydi. Aynı şekilde atılan ilk golden sonra İsmail Köybaşı’nın forması ile objektiflere koşmak bu duyguyu perçinliyordu. Takıma bu ruhu aşılayanları kutluyorum. Beşiktaş bu ruh ile kazanmaya devam edecektir.

Samet Hoca’nın sahaya sürdüğü kadroda kalede McGregor, sağ bekte Hilbert, sol bekte Emre Özkan, defansın ortasında Toraman-Sivok ikilisi görev yapıyordu. Defansın hemen önünde  Necip, onun önünde Fernandes, Oğuzhan, sol kanatta Olcay, sağ kanatta Holosko ve ileri uçta Almeida yer alıyordu. Bu dizilişe baktığımızda Beşiktaş’ın omurgasının artık şekillenmeye başladığını söyleyebiliriz. Özellikle Fernandes-Oğuzhan-Olcay üçlüsünün arasındaki koordinasyon ve uyum mükemmel. Bu uyum birlikte oynadıkça daha da artacak gibi görünüyor.

Maçın yorumuna geçmeden önce bir paragraf da Emre Özkan için açmak istiyorum. Bu genç oyuncu Beşiktaş alt yapısına 2002 yılında, henüz 14 yaşında geldi. Daha sonraki yıllarda Zeytinburnu, Eskişehir ve Orduspor takımlarına kiralık verildi. Bu sezon başında takıma geri döndü. Ancak Samet Aybaba kendisini İ.B.Belediyespor’lu Gökhan Süzen’in transferinde takas olarak kullanmak istedi. Emre bu transferi kabul etmeyince Gökhan Süzen’in transferi yattı. Samet Hoca da Emre’ye kızarak onu kadro dışı bıraktı. Uzun zaman Atınç Nukan, Tanju Kayhan ve Burak Kaplan ile birlikte takımdan ayrı olarak antrenmanlara çıktı. İsmail Köybaşı ve Mehmet Akgün’ün sakat olması, Uğur Boral’ın ise istenilen performansta olmamasından dolayı, mecburen kadroya alındı. Maçta gösterdiği performanstan sonra, iyi ki takası kabul etmemiş, diyorum. Bu gençlere yeterince şans vermeden yollamak yazıktır. Emre Özkan üzerinde durulur ve yeterince şans verilirse Mehmet Akgün ile birlikte bu mevkii gayet iyi savunabilirler.

Maça Beşiktaş fırtına gibi başladı. İlk dakikalardan itibaren rakibi baskı altına alıp, oyunu rakip yarı sahaya yıkan Beşiktaş bu çabasının ödülünü 3.dakikada Holosko’nun attığı gol ile aldı. Bu sezonun formsuz oyuncularından Hilbert bu maç ile eski günlerine döndü. Hilbert, kendi başlattığı atakta Oğuzhan ile verkaça girerek ceza sahasına girdi. Hilbert’in kaleye yolladığı şut rakip defanstan döndü. Arkadan yetişen Holosko çok sert ve düzgün bir vuruşla topu kalecinin üzerinden üst ağlara yolladı.

Beşiktaş bu golün hemen ardında kalesinde ciddi bir gol pozisyonu yaşadı. Ceza sahası içinde yaşanan karambolde McGregor gole izin vermedi. Oyunun devamında Almeida’nın hücuma çıkarken yaptığı faulü Halis Özkahya sarı kart olarak değerlendirdi. Avrupa’da bu tür pozisyonlara faul bile çalınmazken Halis Özkahya’nın sarı kart göstermesi onun Beşiktaş ile ilgili niyetlerinin bir işaretiydi. Nitekim ilk 15 dakika içinde Beşiktaşlı üç oyuncuya sarı kart çıkartarak Beşiktaş’ı baskı altına almaya çalıştı. Beşiktaş ise Halis Özkahya’nın bu çabalarına rağmen 6.dakikada Holosko ile ikinci golü bularak hem takımını hem de seyircisini rahatlattı.

İkinci gol Fernandes’in sağ kanattan kullandığı korner atışından geldi. Ön direğe yapılan ortayı Akhisar’dan Uğur savuşturmak istedi. Top arka direkte konumlanan Almeida’nın önüne düştü. Almeida yarım vole vurmak istedi ancak top ayağına oturmadı. Yerden seken topu takip eden Holosko bu kez kafa ile topu ağlara yollayarak Beşiktaş’ın iki farklı üstünlüğe taşıdı.

Bu golden sonra Beşiktaş konsantrasyon ve temposunu kaybetmesine rağmen rakibe ciddi sayılabilecek pozisyonlar vermedi. Oyunun kontrolünü elinde tutarak, Fernandes ve Olcay’la uzaktan şutlarla üçüncü golü aradı. Ancak beklenen üçüncü gol, bu maçta iyi bir çıkış yaşayan Hilbert’ten geldi. Almeida’nın kendi yarı alanından attığı uzun pasa hareketlenen Hilbert topa hakim oldu ve driplingle rakip ceza sahasına girdi. Sağ çaprazdan yaptığı düzgün vuruşla topu uzak kale direğinin dibinde ağlara yolladı. Bu golden sonra Akhisar’lı oyuncular iki kez McGregor’la karşı karşıya kalmasına rağmen golü bulamayınca ilk yarı Beşiktaş’ın 3-0’lık üstünlüğü ile kapandı.

Maçın ikinci yarısına Akhisarspor iki oyuncu değişikliği ile başladı. Bu değişikler, skorun verdiği rahatlıkla oynayan Beşiktaş’a karşı etkili oldu. Akhisarspor ikinci yarıda oyunda dengeyi kurdu. Buna rağmen Beşiktaş ikinci yarının hemen başında dördüncü gol şansını buldu. Ceza sahasında topla buluşan Olcay Oğuzhan’la verkaça girdi. Bu verkaçta topa hakim olan Olcay bu kez aynı verkaçı Fernandes ile yaptı. Fernandesi’in aşırtma pası ile bir anda kaleci ile karşı karşıya kaldı. Kalecinin soluna yaptığı vuruş kale direğini yalayarak dışarı giderken Almeida yetişti ama topu ağlara yollayamadı. Bu pozisyonun gol olmamasına çok üzüldüm. Zira gol ise yıllarca jeneriklerde yer alır ve futbol okullarında gösterilirdi.

Rakibin golü 63.dakikada Mustafa Aşan’dan geldi. Ceza sahasına yapılan ortayı Toraman kafa ile uzaklaştırmaya çalıştı. Top ceza sahası yayı üzerinde bulunan Mustafa’nın önüne düştü. Mustafa topa gelişine vurdu ve top sağ kale direğinin dibinde ağlara gitti. Bu golden sonra Beşiktaş yine Olcay-Oğuzhan ikilisinin yarattığı bir pozisyonda Almeida ile gole çok yaklaştı ama top üst ağlarda kaldı.

Maçın 78.dakikasında Almeida topla hücuma çıkarken Akhisarsporlu Uğur arkadan Almeida’ya faul yaptı. Üstelik faulünü de en az 4 saniye sürdü. Bu fauller uzayınca Halis Özkahya  düdüğünü çalmak zorunda kaldı. Bu esnada her iki futbolcuda birbirlerinin üzerine yürüdü. Ama her ikisi de birbirine temas bile etmedi. Ne itişme ne de darbe var. Ama maçın başından beri fırsat kollayan Halis Özkahya her ikisine de sarı kart göstererek, Almeida’yı ikinci sarı karttan dolayı oyundan attı. Bu dakikadan sonra 10 kişi oynayan Beşiktaş oyunu iyice rölantiye aldı. Rakibe sadece 81.dakikada, korner atışı ile gelen bir pozisyon verdi. Kale içinde yaşanan karambolde Olcay topu çizgi üzerinden çıkartarak rakibin ikinci gol şansını engellemiş oldu.

Hakemler bundan sonra da Beşiktaş’ı tökezletmek için ellerinden geleni yapacaklar. Ancak Beşiktaş’ta oluşmaya başlamış olan takım ruhu bu tür engellemelerin üzerinden gelecektir.

 23.11.2012

MAÇIN AYRINTILARI

Stat: BJK İnönü Stadı

Hakemler: Halis Özkahya, Serkan Akarca, Mehmet Metin, Mürvet Sezer (4. Hakem)

Beşiktaş: McGregor, Hilbert, Sivok, İbrahim Toraman, Fernandes (Dk. 65 Veli), Emre, Necip, Oğuzhan (Dk. 76 Uğur Boral), Olcay (Dk. 89 Hasan Türk), Almeida, Holosko

Yedekler: Cenk, Mehmet Akyüz, Ersan, Uğur Boral, Hasan Türk, Veli, Escude

Teknik Direktör: Samet Aybaba

Akhisar Bld.: Oğuz Dağlaroğlu, Çağdaş Atan, Kenan Özer, Anıl Taşdemir (Dk. 46 Sertan Vardar), Emin Aladağ, Uğur Demirok, İbrahima Sonko, M. Aşan (Dk. 80 Ahmet Cebe), Emrah Eren, Mehmet Yılmaz (Dk. 46 Merter Yüce), Bruno Ferreira

Yedekler: Evren Özyiğit, Serkan Yalçın, Merter Yüce, Mert Kaytankaş, Sertan Vardar, Ahmet Cebe, Ahmet Çiçek

Teknik Direktör: Hamza Hamzaoğlu

Goller: Holosko (Dk. 3 – Dk. 6), Hilbert (Dk. 39), Mustafa Aşan (Dk. 63)

Sarı Kartlar: Hilbert (Dk. 4), Almeida (Dk. 5-Dk. 78), Emre (Dk. 16), Uğur Demirok (Dk. 78)

Kırmızı Kartlar: Almeida (Dk. 78)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here