Mucize Gerçekleşmedi

0
560

Atletico Madrid 3 : 0 Beşiktaş
15.03.2012

Madrid’de gerçekleşen 3-1’lik yenilgiden sonra Beşiktaş’ın bu turu geçmesi için rakibine en az iki gol üstünlüğü sağlaması gerekiyordu. Bu kadar çok sakatlık olmasa, bu kadar yoğun maç trafiği yaşanmasa böyle bir sonucu gerçekleştirme olasılığı bence vardı. Yine bana göre, Atletico Madrid takımı Beşiktaş’tan üstün değil, Beşiktaş’a denk bir takımdı. Ama olmadı. Carlos Carvalhal’in ilk maçta yaptığı taktik hatalar turun kaçmasına neden oldu.

Beşiktaş’ın UEFA kupasında bu aşamaya kadar gelmesi büyük başarıdır. Bu turda elenmiş olması bu başarıyı gölgelememeli. Manchester United, Manchester City, PSV Eindhoven gibi dünya devleri de bu turda elendiler. Ayrıca Beşiktaş’ın grubundan 12 puanla lider çıkıp, 2.turda Braga’yı elediği de unutulmamalı.

Her yenilgi sonrasında olduğu gibi yine parmaklarım bilgisayarımın klavyesine gitmek istemiyor. Dolayısıyla lafı fazla uzatmadan yorumlara geçelim. Her zaman olduğu gibi sahaya çıkan kadrodan başlayalım; Rüştü Reçber’in maç öncesinde ısınırken sakatlanması sonucunda kaleyi koruma görevi Cenk Gönen’e verilmişti. Sağ bekte Ekrem sol bekte İsmail Köybaşı, defansın ortasında Sivok-Egemen ikilisi, orta sahada Fernandes, Veli, İbrahim Toraman, sol kanatta Simao, sağ kanatta Edu ve ileri uçta Almeida görev yapıyordu. Bu kadroda Rüştü, Hilbert, Ernst ve Necip de olsa sizce skor bu olur muydu?

Maç öncesinde Carvalhal’in Quaresma’yı kadro dışı bırakması ve yaptığı pozitif açıklamalar, taraftarlar ve futbolcuları olumlu yönde etkileyip, turu geçme konusunda umutlandırmıştı. Nitekim Beşiktaş oyuna çok istekli ve baskılı başladı. İlk yirmi dakika oyun Atletico Madrid yarı sahasında oynandı. Ancak bu baskılı oyunu maçın bütününe yaymak mümkün değildir. Dolayısıyla baskılı oynan dakikalarda golü bulmak gerekir. Beşiktaş ise bu dakikalarda golü bulamadığı gibi 26.dakikada beklenmedik bir gol yiyerek umutlarını yitirdi. Zira yenilen bu gole karşılık Beşiktaş’ın 4 gol atması gerekiyordu. Böyle bir faklı skora ise futbolcular dahil kimsenin inancı kalmamıştı. Dolayısıyla Beşiktaş’ın sahadaki üstünlüğü yenilen bu gol ile son buldu.

Atletico Madrid takımı kendi sahasında aldığı farklı skora rağmen işi ciddiye alıp, son derece disiplinli bir oyun ortaya koydu. Takım savunmasını ve takım hücumunu çok iyi gerçekleştirdiler. Top Beşiktaş’ta iken 11 futbolcu topun arkasında savunma yapıyordu. Bu yüzden Beşiktaş baskılı oynadığı ilk 25 dakikada golü bulamadı. Atletico takımı hücumlarını da yine komple takım olarak geliştirdi. Özellikle beklerini de hücuma çıkartıp, kanatları çok etkili kullandılar.

Yenilen ilk golde Beşiktaş defansının hatası yanında Arda’nın kurnazlığının ve becerisinin de rolü vardı. Defansın arkasına sarkarak topa hakim olan Arda, arkasından gelen Adrian’a güzel bir pas çıkarttı. Adrian da sağ çaprazdan düzgün bir vuruşla turun kapısını ardına kadar açtı. Bu golden sonra ne Beşiktaş rakibi rahatsız edebildi ne de Atletico çok net gol pozisyonları üretebildi. Seksenli dakikalara gelindiğinde maç bu skorla biter demeye başlamıştık ki bu sefer sahneye Cenk Gönen çıktı ve rakibine ikinci golü hediye etti. Beşiktaş’ın sol kanadından yapılan ortaya Egemen müdahale etti ve top yükseklik kazandı. Cenk bu topu izledi fakat zıplamadan yakalamak istedi. Hemen yanı başında bulunan Falcao ise zıplayarak, Cenk’in elleri arasından golünü attı. Bu gol tamamen bir konsantrasyon kaybının göstergesiydi. Cenk ve arkadaşları için maç çoktan bitmiş, 26.dakikadan sonrası formalite icabı oynanmaktaydı. Geçen hafta Rüştü’nün yediği golü seyrettikten sonra Cenk’e de çok fazla kızamıyorum.

Üçüncü gol ise her iki takım için de lüzumsuz bir goldü. Maçın uzatma dakikalarında İsmail ile Egemen’in arasına atılan pasla buluşana Salvio hızlı bir şekilde topu sürerek Cenk’le karşı karşıya kaldı. Buraya kadar gelmişken de bu golü atayım dedi ve maça son noktayı koydu.

Avrupa macerası da sona erdiğine göre Beşiktaş’ın artık Türkiye Kupasına yoğunlaşması gerekir. Ligi küçük bir başarı ile bitirmek ve gelecek sezon Avrupa’ya gidebilmenin önkoşulu şimdilik bu kupayı almaktan geçiyor. Zira ligdeki konumu ve rakipleri ile arasındaki puan farkı,  play-off maçlarının da Beşiktaş için birer formalite maçı olacağını gösteriyor.

15.03.2012
MAÇIN AYRINTILARI

Stat: Fiyapı İnönü Stadı

Hakemler: Paolo Tagliavento, Massimiliano Grilli, Gianluca Cariolato, Antonio Damato (4. Hakem)

Beşiktaş: Cenk Gönen, İsmail, İbrahim Toraman (Dk. 61 Aurelio), Sivok, Egemen, Fernandes, Veli, Ekrem (Dk. 46 Holosko), Simao, Almeida, Edu (Dk.59 M. Pektemek)

Yedekler: Umut Kaya, Sidnei, Atınç, Aurelio, Alves, M. Pektemek, Holosko

Teknik Direktör: Carlos Carvalhal

Atletico Madrid: Courtois, Godin, Filipe Luis, Miranda, Mario Suarez, Arda (Dk. 69 Assunçao), Gabi (Dk. 84 Dominguez), Koke (Dk. 73 Salvio), Adrian Lopez, Falcao, Juanfran

Yedekler: S. Asenjo, Dominguez, Perea, Paulo Assunçao, Pizzi, Niguez, Salvio

Teknik Direktör: Diego Simeone

Sarı Kartlar: Arda (Dk. 14), Almeida (Dk. 29), Egemen (Dk. 43), Sivok (Dk. 45), Veli (Dk. 90)

Goller: Adrian Lopez (Dk. 26), Falcao (Dk. 84), Salvio (Dk. 90)

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here