Generaller Yoruldu

0
462

06.03.2011
Beşiktaş 1 : 2 Trabzonspor

27.02.2011 tarihinde kaleme aldığım ‘Mevcut Durumun Sorumluları’ adlı yazıda, Beşiktaş’ta çok fazla general olduğu, buna karşın yeterli sayıda asker bulunmadığını belirtmiştim. Bu maçta, asker Sivok da general olmaya özenince bir hüsran daha yaşandı. Sivok, general olmadığını, oyundan çıkarken anlamıştır. Quaresma oyundan atıldığında alkışlayan seyirci, Sivok’u yuhalayarak soyunma odasına yolladı.

Schuster’in sahaya sürdüğü kadroya herhalde itiraz edecek kimse yoktur. Uzun zaman sonra, ilk defa rakibin özelliklerine uygun bir kadro sahaydı. Bu kadroda Quaresma’nın olmaması Beşiktaş için büyük bir eksiklikti. Yıldız futbolcular bu tür maçlar için vardır. Böyle önemli maçlarda ortada olmayıp, Buca’ya 5 gol atan yıldızlar beni ilgilendirmiyor.

Her iki takım da ilk yarıya çok hızlı ve çok iştahlı başladı. Ancak Trabzonspor’un kaybedecek şeyleri Beşiktaş’tan daha fazla olduğundan, biraz daha temkini oynamayı tercih etmişti. Beşiktaş’ın tüm rakipleri gibi, Şenol Hoca da defans’ın arkasına oyuncu kaçırarak gol bulmayı hedeflemişti. Trabzonspor’un ileri ucunda Burak, Umut ve Jaja gibi hızlı oyuncular görev yapıyordu. Umut’la Burak, çapraz koşular yaparak, Beşiktaş’ın defans bloğunun degesini bozmaya çalışıyor, bu arada da Jaja’yı içeri kaçırarak gol arıyorlardı.Beşiktaş ise Simao ve Hilbert ile kanatları kullanıp, Bobo’ya pozisyon yaratmaya çalışıyordu.

İlk yarıda her iki takım da net gol pozisyonları yakaladı ama bu pozisyonları gole dönüştüremediler. Bu yarıda, Beşiktaş’ın en net iki pozisyonu 3 ve 31. dakikalarda yaşandı.  Üçüncü dakikada Guti’nin ara pası ile buluşan Simao, sağ çaprazdan cezasahasına girdi. Ancak bu müsait pozisyonda Simao topu dışarı attı. Aynı Simao, maçın 31. dakikasında attığı ara pasla Bobo’yu buluşturdu. Bobo, bir anda kaleci ile karşı karşıya kaldı. Ancak Bobo bu net pozisyonu gol yapamadı. İlk yarının diğer önemli olayı ise Serkan Balcı’nın 2. sarı karttan oyundan atılması idi. Bu dakikalarda, kapalı tribündekiler en yeni bestelerini icra etmekle meşgul olduklarından, hakeme baskı yapma görevini numaralı tribün üstlendi ve yaptığı baskı ile hakemin ikinci sarı kartı göstermesini sağladı.

Schuster ikinci yarıda, Fernandes- Nobre değişikliği yaparak, 10 kişi kalan rakibe karşı hucum günü artırmak istedi. Beşiktaş seyircisi, hep kendi başlarına gelen bu 10 kişi kalma olayının keyfini çıkartmak istiyordu. Ancak her iki takım da ikinci yarıya çok hızlı başladı. Bu yarının ilk ciddi pozisyonunu Beşiktaş 50. dakikada Hilbert’le yakaladı. Ceza sahası içinde bir anda topla buluşan Hilbert topa çok sert vurdu, ama top auta gitti. Ellialtıncı dakikada ise bu kez Trabzonspor Umut’la bir pozisyon yakaladı. Umut’un vuruşunda top Rüştü’yü geçti ancak topa yetişen Ekrem golü engelledi.

Serkan Balcı’nın atılması ile rahatlayan Hilbert, sağ kanattan yaptığı ataklarla Trabzonspor defansını bir hayli bunaltmıştı. Nitekim Hilbert’in, 58. dakikada yaptığı ortaya ceza sahası içindeki Simao kolay bir vuruşla topu ağlara yolladı. Ancak yan hakem bu gole bayrak çekerek, ofsayt gerekçesi ile iptal etti. Maçtan sonra TV kanallarında da gösterildiği üzere bu golde ofsayt yoktu. Bu golden beş dakika sonra, 66. dakikada Beşiktaş, Bobo ile golü buldu. Bu golde de yine Hilbert’in büyük payı vardı. Ekrem ile ver-kaça giren Hilbert, aut çizgisine kadar inip, topu ceza sahasına ortaladı. Topa iyi yükselen Bobo, yaptığı kafa vuruşu ile topu ağlara yolladı. Bu golden tam iki dakika sonra Trabzonspor, kazandığı serbest vuruşta golü buldu.

Bu golden sonra Sivok, iki dakika içinde iki sarı kart görerek oyundan atıldı. Yediği golün şokunu henüz üzerinden atamamış olan Beşiktaş’lı futbolcular için bu durum ikinci bir şok niteliğindeydi. Beşiktaş’ın yaşadığı bu şoklardan yararlanan Trabzonspor, Beşiktaş kalesine yaptığı atakları sıklaştırdı. Yetmişikinci dakikada Burak, Rüştü ile karşı karşıya kaldı. Rüştü’nün ayağına takılan Burak, devam etme imkanı olmasına rağmen kendini yere bıraktı ve penaltı yaratmaya çalıştı. Bu poziyonda hem Rüştü hem de Burak sarı kart gördüler. Aynı pozisyona Şenol Hoca’nın da tepkisi büyük olunca tribüne yollandı. Trabzonspor maçın son bölümünde Burak’ın attığı golle maçı galip bitirdi.

Dipnot: Beşiktaş seyircisi yine yapacağını yaptı. Maçta açtığı 2 pankartla dikkatleri bir kez daha üzerine çekti. Bu pankartlardan biri geçen hafta içinde vefat eden Erbakan’ı anmak üzere hazırlanmıştı. İkincisi ise; Kolombiya Ligi’nde bir futbolcunun maç oynanırken sahaya giren baykuşa tekme atmasına tepki göstermek için açtıkları ‘Hepimiz Baykuşuz’ yazılı pankarttı.

 

Beşiktaş: 1 Trabzonspor: 2
06.03.2011

MAÇIN AYRINTILARI

Stat: Fiyapı İnönü Stadı

Hakemler: Tolga Özkalfa, Ekrem Kan, Serkan Akarca, Suat Arslanboğa (4. Hakem)

Beşiktaş: Rüştü Reçber, İsmail Köybaşı, Manuel Fernandes (Dk. 46 Mert Nobre), Tomas Sivok, Roberto Hilbert, Bobo (Dk. 82 Almeida), Guti, Ekrem Dağ (Dk. 82 Fabian Ernst), Necip Uysal, İbrahim Toraman, Simao

Yedekler: Cenk Gönen, Mert Nobre, Fabian Ernst, Hugo Almeida, Erhan Güven, Mehmet Aurelio, Doğukan Pala

Teknik Direktör: Bernd Schuster

Trabzonspor: Onur, Cale, Glowacki, Giray, Serkan, Piotr Brozek, Selçuk, Colman, Burak, Jaja (Dk. 62 Ceyhun), Umut

Yedekler: Tolga, Barış, Pawel Brozek, Yattara, Ceyhun, Alanzinho, Mustafa Yumlu

Teknik Direktör: Şenol Güneş

Sarı Kartlar: Serkan (Dk. 39-Dk. 43), Umut (Dk. 45), Simao (Dk. 61), Ceyhun (Dk. 63), Tomas Sivok (Dk. 68-Dk. 69), Rüştü (Dk. 73), Burak (Dk. 73)

Kırmızı Kartlar: Serkan (Dk. 43), Tomas Sivok (Dk. 69)

Goller: 66. dakikada sağ kanattan gelişen atakta Roberto Hilbert çizgiye kadar inerek ön direğe ortaladı, Alman oyuncunun ortasına Bobo kafayla vurdu ve takımımız 1-0 öne geçti.

68. dakikada Trabzonspor beraberliği yakaladı. Trabzonspor’un kazandığı serbest vuruşu içeri ortalayan Selçuk’un topuna Ceyhun kafayla vurdu ve bordo-mavililer skoru 1-1 yaptı.

88. dakikada Burak’ın golüyle Trabzonspor 2-1 öne geçti.


CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here