Ah Rüştü Ah!

0
455

30.09.2009
CSKA Moskova 2 : 1 Beşiktaş

CSKA Moskova, B Grubunda bulunan 4 takımın en zayıfı olarak biliniyordu. Mustafa Denizli’nin tüm hesapları CSKA Moskova’dan en az 4 puan çıkartmak üzerine kurulmuştu. Moskova’da beraberlik, İstanbul’da ise galibiyet alınacağı inancındaydı. Aslında bu hesabın tutmaması için de bir neden yoktu. Ama Mustafa hoca, Rüştü’nün formsuzluğunu ve konsantrasyon kaybını dikkate almamıştı. Durum böyle olunca da Şampiyonlar Ligi’nde bir üst tura çıkma hedefi bundan sonra tesadüflere ve mucizelere kaldı.

Şampiyonlar Ligi’nde oynatılacak oyuncular seçilirken futbolcunun deneyimli olması elbette öne çıkan bir faktördür. Mustafa Denizli belki de bu yüzden kaleyi Rüştü’ye emanet etti. Ama Hakan Arıkan Manchester United maçında hiç te kötü bir performans çizmemişti. Rüştü’nün Fenerbahçe ile oynanan Süper Kupa Finali ve Galatasaray ile oynanan lig maçındaki performansı ortadayken bu maçta kaleyi emanet etmek büyük bir riskti.

CSKA Moskova daha maçın 7. dakikasında Dzagoev ile 1-0 öne geçti. Bu golde Rüştü’nün büyük hatası vardı. Durması gereken yerde değil, 18 çizgisi üzerinde idi. Bunu fark eden Dzagoev, ceza sahasının yaklaşık 15 metre gerisinden attığı şert şutla Rüştü’yü avladı. Bu golden 4 dakika sonra rakip defansın arkasına atılan topa hakim olan Holosko bir anda kaleci ile karşı karşıya kaldı ama topu aşırtamayınca Beşiktaş’ı çok önemli bir golden etti. Bu pozisyon gol olsa eminim maçın sonucu böyle olmazdı. Beşiktaşlı futbolcular bu golle moral kazanır ve maça asılırlardı. Holosko bu pozisyondan 20 dakika sonra sakatlanarak oyundan çıktı. Maç sonrası yapılan muayenelerde Holosko’nun bacağında kırık olduğu ortaya çıktı. İstanbul’da ameliyat edilen Holosko’nun ilk devreyi kapattığı söyleniyor. İlerdeki maçlarda Holosko’nun eksikliğinin fark edileceğini düşünüyorum.

Mustafa Hoca’nın bir diğer yanlışı da formsuz Nihat’ı ilk onbirde sahaya sürmesi idi. Nihat’ın kaliteli bir futbolcu olduğundan kimsenin şüphesi yok. Ancak Nihat, büyük bir baskı altında oynuyor. Bir gol atmadan da düzeleceğine inanmıyorum. Nihat gibi oyuncular gol atamayınca, yeterli performansı gösteremeyince daha çok gerilim yaşarlar. Bir de oyundan alınınca gerilimleri had safhaya ulaşır.  Bu gerilimi atlatabilmek için, Nihat’ın bu tür maçlar yerine, önümüzdeki Denizli ve Kasımpaşa maçlarında sahaya sürülmesi daha doğru olurdu.

Beşiktaş ilk yarıda rakibine üstünlük sağlayamadı. Üst üste 3 pas yapamadılar. Rakip kalede çoğalamadılar. Üstüne üstlük taç atışlarında bile topu rakibe kaptırdılar. İkinci yarının 58. dakikasında Yusuf rakip ceza sahasına girerek, Nihat’a çok güzel bir pas çıkardı. Ama Nihat topa o kadar kötü vurdu  ki, Beşiktaş bir golden daha oldu. Bu pozisyondan hemen 4 dakika sonra futbolun altın kuralı olan “Atamayana atarlar” kuralı işledi ve ikinci gol geldi. Orta sahaya yakım bir mesafeden Krasic önce İsmail Köybaşı’nı çalımlayarak oyundan düşürdü. Sonra ceza sahası içinde kendisini karşılayan Ferrari’yi geçerek çaprazdan şutunu attı. Top Rüştü’nün kolunun altından geçerek Beşiktaş ağlarına gitti. Rüştü gibi bir kalecinin bu golü yemesinin mantıklı bir açıklaması yoktur diye düşünüyorum.

Bu golden sonra Beşiktaş’lı futbolcular tamamen oyundan düştüler. Oyunun insiyatifini CSKA Moskovalı oyunculara verdiler. CSKA Moskova, çok genç oyunculardan kurulu bir ekip. Çok koşuyorlar ama pas yüzdeleri düşük. Dikkat çeken iki oyuncuları vardı; Biri Dzagoev, diğeri de Krasic. Nitekim golleri de bu ikili attı. Ama kesinlikle Beşiktaş’ın yenemeyeceği bir takım değiller. Beşiktaş’ın bir an önce şansızlığını yenip, moral kazanması şart. Kendi sahasında oynayacağı Denizlispor maçı bence bir şans. Bu maçı kazanarak bir çıkış yakalayacağına inanıyorum.

CSKA Moskova:2 – Beşiktaş:1
30.09.2009

MAÇIN AYRINTILARI
Stat:
 Luzhniki Stadı
Hakemler: Manuel Mejuto Gonzalez, Jesus Calvo Guadamuro, Roberto Diaz Perez del Palomar, Bernardino Gonzalez Vazquez (4.)

CSKA Moskova: Akinfeev, Semberas, Ignashevich, A. Brezutskiy (Dk.46 Grigoriev), Dzagoev, Mamaev, Gonzalez (Dk.78 Schennikov), Odiah, Krasic, V. Brezutskiy, Necid (Dk.64 Rahimic)

Yedekler: Guilherme, Aldonin, Pliev, Rahinnic, Pomazan, Schennikov, Grigoriev.

Teknik Direktör: Huande Ramos

Beşiktaş: Rüştü Reçber, İbrahim Kaş, Ferrari, Sivok, İsmail Köybaşı, Ekrem Dağ, Ernst, Tello (Dk. 75 Bobo), Holosko (Dk.34 Yusuf Şimşek), Nihat Kahveci (DK.73 Serdar Özkan), Nobre.

Yedekler: Hakan Arıkan, İbrahim Üzülmez, Fink, Yusuf Şimşek, Tabata, Serdar Özkan, Bobo.

Teknik Direktör: Mustafa Denizli

Sarı Kartlar: İsmail Köybaşı (Dk.21), Sivok (Dk.79)
Brezutskiy (Dk.34), Semberas (Dk.82), Ignashevich (Dk.84) CSKA Moskova

Goller: 7. dakikada Dzagoev’in uzaktan sert şutunda top ağlarla buluştu ve CSKA Moskova 1-0 öne geçti.

90+2. dakikada Ekrem Dağ’ın sert şutunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here