Çocukların Eğitimi Televizyona Emanet

0
520

RTÜK, geçtiğimiz günlerde, “ İlköğretim Çağındaki Çocukların Televizyon İzleme Alışkanlıkları” isinli bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı.  Araştırma, 25 Nisan – 3 Mayıs 2006 tarihleri arasında, 7-14 yaş grubu 1719 çocukla yapılmış. Araştırma bulguları içinde çok çarpıcı bölümler yer alıyor. Televizyon kuruluşlarının ve çocuklara yönelik ürünleri bulunan firmaların bu araştırmayı mutlaka incelemesinde yarar olduğuna inanıyorum.

Araştırma sonuçlarına göre, çocukların boş zamanlarını değerlendirme aktivitelerinin başında TV seyretmek geliyor. 7-10 yaş grubundaki çocukların %67,2’si, 11-14 yaş grubundakilerin ise %62,4’ü boş zamanlarını televizyon seyrederek değerlendirdiklerini belirtmişler. Yine aynı araştırmanın sonuçlarına göre çocuklar %85.4’ü günde ortalama 2 saat ile 5 saat arasında televizyon seyretmekte. Bu yaş grubundaki çocukların okul dışındaki boş vakitlerini dikkate alırsak, boş vakitlerinin yaklaşık %70’ini televizyon seyrederek geçirdikleri ortaya çıkmaktadır.

Araştırmaya katılan çocuklara televizyon izleme sebepleri sorulduğunda da ilginç bulgular ortaya çıkmakta; Çocuklarımızın %21,2’si “Yapacak başka bir şeyi olmadığından”, %10,8’si “Dışarıda oynama imkanı olmadığından” %6,6’sı “Arkadaşı olmadığından” televizyon seyretmek zorunda olduklarını belirtiyorlar. Bu verilerden yola çıkarak vardığım sonuç, gelişme çağındaki çocuklarımızın okul dışındaki eğitimini televizyona emanet ettiğimizdir. Geleceğimizi asosyal bir nesle bıraktığımızı söylemek için sosyolog olmaya gerek yok sanırım.

BİNLERCE POLAT ALEMDAR JR. YOLDA

Makalenin girişinde, bu araştırmadan televizyon kuruluşlarının ve çocuklara yönelik ürünleri bulunan firmaların bu araştırmayı mutlaka incelemesinde yarar olduğunu belirtmiştim. Ancak araştırma sonuçlarına bakmaya devam ettikçe, bu araştırmadan sosyologların ve ülkeyi yönetenlerin de yararlanması gerektiğinin farkına vardım.

Araştırma yapıldığı tarihlerde Kurtlar Vadisi dizisi bitmiş olmasına rağmen en sevilen diziler sırlamasında 10. sırada yer almakta. Bu diziyi beğendiğini söyleyen çocukların %21,2’si beğenme nedeni olarak dizide, “Silahlı kavgaların yaşanması”nı belirtmişler. Anket esnasında, “Büyüdüğünde TV’de gördüklerinden kime benzemek isterdin?” şeklinde bir soru sorulmuş. Birinci sırada “Betüş-İnci Türkay”, ikinci sırada ise “Polat Alemdar- Necati Şaşmaz” yer almış.

Kurtlar Vadisi’ne ilk yayınlandığı günden itibaren ısınamamıştım. Derin Devleti sempatik hale getiren, her bölümde oluk gibi kan akıtılan bir dizinin bu kadar ilgi çekmesinin nedenlerini ise hiç anlayamamıştım. Ama bu dizinin neden olduğu sonuçları şimdi daha iyi anlayabiliyorum. Binlerce Polat Alemdar  Jr.  büyüyüp hayattaki yerlerini almak için yoldalar. Hepsine ülkem adına, hoş geldiniz diyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here