Geleceğin Medyasının Ödülleri

0
437

Devlet İstatistik Enstitüsünün Haziran ayında gerçekleştirdiği “Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanımı” başlıklı araştırma sonuçlarına göre son bir yıl içerisinde yaklaşık 600.000 yeni kişi bilgisayar kullanmaya, 500.000 yeni kişi ise internet kullanmaya başlamış. Bu araştırma sonuçlarına göre, hanelerin %8,66’sında internete erişim imkanı mevcut. Bu oran bir önceki dönemde %7,02 imiş. 16-74 yaş aralığında internet kullananların oranı ise % 13,93’e yükselmiş. Yanlış hatırlamıyorsam bu oran 2000 yılında %5 düzeylerinde idi. Türkiye’de internet kullanımının son beş yılda gerçekleştirdiği gelişme son derece etkileyici. Bilgi iletişimi ve bilgiye ulaşma hızı vasıtasıyla dünyayı global bir köy haline getiren  internetin  bir diğer etkileyici yanı da pazarlama ve ticaretin odak noktası haline gelmesi.

Amerika, e-ticaretin en yaygın olduğu ülkelerin başında geliyor. Internet üzerinden yapılan yüz milyarlarca dolarlık ticaret pazarlamacıların iştahını kabartıyor. 2006 yılındaki toplam e-ticaret hacminin 17.8 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Pazarlama dünyası stratejilerini artık bu yeni mecraya göre oluşturuyor. Dolayısıyla bu yeni mecra reklamcıların da iştahını kabartıyor. 2005 yılı sonu itibariyle 225 milyon dolar olan internet reklamcılığının 2007 yılında 640 milyon dolara, önümüzdeki on yıl içinde ise 1,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Advertising Age dergisi de bu yeni mecrayı desteklemek amacıyla  2005 Interactive Media & Marketing yarışması düzenledi. Yarışmanın sonuçları geçtiğimiz hafta açıklandı. 2005 yılının en iyi interaktif pazarlamacısı ödülüne Chrysler layık görüldü. Chrysler firması, “Snowboard Super Jam” adlı bir video oyununu internete koyarak bu oyunun yarattığı ilgi sayesinde internet üzerinden ayda 40.000 adet araç satma kapasitesine ulaştı. Yaklaşık 3,5 milyon kişinin bu oyunu ücretsiz olarak kendi bilgisayarlaraına indirdiği söyleniyor.

2005 yılının en iyi interaktif ajansı ödülüne ise, Subaru için 3-D yöntemiyle geliştirdikleri oto yarışı oyunu ile R/GA seçildi. Oyunua katılan tüketiciler kendi araç dizaynları yapabiliyor ve kendi sürücülerini seçip yarışlara katılabiliyorlar. Bu yarıların birincisi önümüzdeki Şubat ayında Chicago’da yapılacak olan Auto Show’da ilan edilecek.  R/GA ajansı Advertising Age’in interaktif ajans sıralamasında 12. sırada bulunuyor. Sıralamadaki yeri onikincilik olan bu ajansın cirosu 41.6 milyon dolar.

Interaktif medya planlaması dalında ise ödül Avenue A/Razorfish firmasına gitti. Avenue A’nın Levi Strauss Co için hazırladığı “Find your style” adlı kampanya Advertising Age tarafından en iyi kampanya seçildi. Değişik web sitelerini kullanan firma sağladığı yazılım ile Levi Strauss pantalonları tüketicelerine sanal olarak deneterek satış gerçekleştiriyor.

2005 yılının en iyi interaktif medya satış noktası ödülü ise Yahoo’nun oldu. Yahoo191 milyon üyesi ve 411 milyon ziyaretçi sayısı ile reklamcıların gözde firmalarının başında geliyor. Amerika’da 2005 yılında gerçekleştirilen e-ticeretin %24’ü Yahoo üzerinden gerçekleştirilmiş. Yani Yahoo’nun satış hacmi tamı tamına 3.14 milyar dolar.

Bir başka yarışma kategorisi olan, “En iyi pazarlama web sitesi” ödülü ise  Pepsi’ye layık görüldü. Bir çok alt siteden oluşan PepsiWorld.com sitesi ziyaretçilerine spor, müzik, video oyunları ve otomobil kültürü hizmeti sunmakta. Özellikle PepsiWorld.com sitesinde yer alan “Street Motion Tour” bölümüne girenlerin bu bölümde ortalama 13 dakika vakit harcamaları bu sitenin ödül almasında önemli bir rol oynamış.

Türkiye bu mecra ile henüz tam tanışmış değil. Ama sanal dünyada işler çok hızlı gelişiyor. ADSL kullanımının artması ile e-ticaretin önemini de her geçen gün artacak. Ama gördüğümüz kadarıyla ne pazarlamacılarımız ne de reklamcılarımız bu mecrada savaşmaya hazır değiller.


CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here