2004 Yeni Trendlerle Renklendi (2)

0
372

Geçtiğimiz ay 2004 yılındaki yeni reklam trendlerinden, Müzikli Mesaj, Yerel Gurur, Marka Dili ve Ayrı Dünyalar diye adlandırdığımız trendleri incelemiştik. Bu ay kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bakalım başka hangi trendleri takip etmişiz:

CELEBRITY YAĞMURU : Son günlerde reklamlarda eskiye oranla daha fazla sayıda ünlüye rastlar olduk. Bu sayı daha da artacak gibi görünüyor. Hatta bazı ünlülerimiz aynı markanın reklamlarında o kadar çok kullanıldılar ki markayla özdeşleşen birer marka öğesi haline geldiler. Yıldız yağmurlarında kimleri izlemedik ki , isterseniz bunlardan bazılarını hatırlayalım : Vestel ( Ata Demirel), Polaris (Seda Sayan), Türkcell ( Gülse Birsel- Haluk Bilginer), Libresse (Sibel Can), Merinos Halı (İbrahim Tatlıses), Türk Petrol (Hülya Avşar), Lays (Cem Yılmaz), Bankalar Arası Kart Merkezi (Okan Bayülgen) ve daha niceleri…

PROGRAM GÖRÜNÜMLÜ REKLAMLAR : Doğan görünümlü Şahinler’lerden sonra hayatımıza program görünümlü reklamlar da girdi. Reklam kuşağında ilgi çekmek zorlaştıkça sevilen TV programlarının formatlarından yararlanan reklamlar ön plana çıkmaya başladı..

Kimi bir TV dizisinin,kimi bir sit-com un,kimi ise bir yarışma programının popülaritesinden yararlanıyor.Reklamları bu programlardan ayırmak gittikçe zorlaşıyor. Örnek mi? İşte Anadolu Hayat ! Tatlı Hayat dizisini izlerken birden aynı oyuncuları yer aldığı Anadolu Hayat reklamını izlemeye başlıyorsunuz. Ya da Spor programının içinde aynı yorumcuların yer aldığı Bal Küpü reklamını. Hazırkart ve Sabah Gazetesi de bu yolu izleyen reklamlarla seyrettiğimiz diziler arasında konuğumuz oldular.

DUBLAJ MI, ALT YAZI MI?  : Yoo,Bu sefer sinemadan bahsetmiyoruz.Reklamlarda da alt yazı dönemi başladı. Alt yazılı dizilerinin yayınladığı TV kanallarında artık alt yazılı reklamlar izlemeye başladık. Önce reklamda duyguları pekiştirmek için kullanılan alt yazı, daha sonra reklamda kullanılan ürünün uluslararası ününü vurgulamakta kullanıldı.

Herhalde  bu reklamlarda gözünüzün önüne gelmeye başlamıştır. Bakalım aynı şeyleri mi düşündük : Levi’s, Özdilek havlu, Ritmix ve BMC bir nefeste sayabildiklerimiz.

ÇOCUK REKLAMLARI : Çocuk yıldızlar da yaratmaya başladık. Alışılagelmiş çocuk reklamlarında, çocuğu hep ebeveynleri ile görmeye alışmıştık. Artık tarz değişti. Çok keyifli çocuk ürünleri reklamları izlemeye başladık. Can Bebe, Evy Baby, Hayat Sabun, Mulipa, Molfix, Omo,Prima,Sütaş ve Toto reklamlarını bu kategoriye çok uygun örnekler olarak karşımıza geliyor.

FİLM ANİMASYON : Animatik reklam filmleri de ayrı bir trend olarak karşımıza gelmeye başladı. Eskiden sadece çocuklar için kullanılan çizgi film kahramanları artık büyüklere de hitap etmeye başladı. Ne de olsa herkesin içinde yaşlanmayan bir çocuk mevcut. İşte örnekleri: Aslan Max,  Akbank, Pınar Kids ve Toto reklamları.

ANTİ-REKLAM : Reklamcılar artık  “toz pembe reklamcılığa” son verip, ilgiyi gerçeklik dünyasına çekmeye çalışıyorlar. Reklamın inandırıcılığı tabusunu kırmanın yolu acaba gerçeklik mi? Geçen sene gerçekliğin peşinde koşmanın belli yolları denendi. Bir deterjan markası (MİO) reklam demolarına mavi toplara saldırarak “Beklenen temizliğin en iyisini kullanıcı bilir, gerisi reklamdır” diyerek reklamlara karşı tavrını koydu. Bir mobil telefon hattı (Türkcell) reklamında “memleketi sen mi kurtaracan”diye reklamla alay edildi. Bir başka mobil telefon hattı (Telsim) reklamında sunulan avantajları dinlemek istemeyenleri çiçek, kuş ve doğa filmleri göstererek uyuttular.

Bu sene neler oldu? Digitürk, Takvim Gazetesi, Avea ve Teremyağ reklamlarını hatırlatmak isterim. Hadi biraz hafızalarınızı zorlayın, kolayca bulacaksınız. 

ANTİ-MAÇO ERKEKLER : Terazinin bir kefesi ağır basınca diğer kefesi havaya kalkar. Reklam dünyasına kadın ağırlığını koydukça erkek tarafında hafifleme oldu. Erkekler nereye gidiyor derken “metroseksüel” kavramıyla tanıştık. İş bununla da kalmadı, Anti-Maço erkekler gün yapmaya, hangi yumuşatıcının, hangi deterjanın daha iyi yıkadığını tartışmaya başladılar  . Bununla da kalmayıp, eşleri elbise seçerken kek bile yaptılar. Bununla yetinmeyip, kendi elleriyle yaptığı çorbayı masaya servis yapan erkekler bile gördük. Pril, Knorr ve Tefal reklamları bu kategoriye en çok uyan reklamlardı. Omuzunda kalan saç telini kız arkadaşına yakalatan ve okkalı bir tokat yiyen gencin oynadığı şampuan reklamını da bu kategoriye koyabiliriz diye düşünüyorum.

Gelecek ay diğer trendlerimiz incelemeye devam edeceğiz. Hepinize Mutlu Yıllar diliyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here