P&G Türkiye’den Güzellik Atağı

0
434

Procter&Gamble, 16 Mayıs 2005 akşamı Çırağan Sarayında yaptığı toplantı ile güzellik sektöründeki yeni atılımlarını anlattılar. Saç bakımından, makyaja, parfümden kişisel bakıma kadar bir çok alandaki markalarını “P&G Beauty” çatısı altında toplamışlar. Bu yeni kategorinin geçmişine baktığımızda en hızlı gelişen sektörlerden biri olduğunu görmekteyiz. P&G’nin bu kategorideki satışları son 25 yılda 1 milyar dolardan 17 milyar dolara yükselmiş. Bu da yaklaşık toplam P&G satışlarının %35’ine denk gelmekte.

P&G , 2001 yılında saç boyasında öncü bir marka olan Clairol’ü,  2003’te ise saç bakım segmentinin lideri Wella’yı bünyesine katarak bu alandaki yatırımlarını artırdı. P&G Beauty’nin Türkiye’de sahip olduğu markaların başında Max Factor, Pantene, Blendax, Rejoice, Herbal Essences, Lacoste, Boss, İpana ve Wella gelmekte. Dünyada sahip olduğu marka sayısı Türkiye’dekinden çok daha fazla.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de bu alanda yapılan reklam faaliyetlerine bir göz atalım : Ulusal televizyonlarda toplam 5,272,834 saniye reklam yapılmış. Bu reklamların %26.1’ini Ünilever, %22.1’ini ise P&G yapmış. Diğer önemli reklamverenlerin başında ise Evyap (%10.9), Lorepar (%8.9) ve Colgate (%8.4) gelmekte.*

Basında ise Lorepar firmasının tüm diğer firmalara karşın önemli bir üstünlüğü var. 2004 yılında gazetelerde yayınlanan kozmetik reklamları yaklaşık 514.456 sütun/cm büyüklüğünde gerçekleşmiş. Bu reklamların  %37’si Lorepar firmasına ait markaların reklamları. Dergilerde ise yayınlanan 2.828 sayfa kozmetik reklamının % 22.6’sı Lorepar reklamlarına ait. P&G ve Unilever, Evyap ve Colgate gibi firmaların gazete ve dergilerde çok fazla reklam yapmadığını görmekteyiz. P&G’nin gazete reklamları içindeki payı %3.5, dergi reklamları içindeki payı ise %4.3.

P&G Beauty’nin bu yeni ürünleri ile 2005 yılının ikinci yarısı ve 2006 yılı başlarında çok önemli reklam atağı yapacağı tahmin ediliyor. Bu atağın reklam sektörüne ve medyaya yeni bir soluk getireceğini düşünüyorum. Bu bilgileri bu sütunlara taşıyarak sektörü uyarayım istedim; “Aradığınız taze kan, yanı başınızda duruyor”

*Bu rakamlara kadın bağı ve tuvalet kağıtları dahil değildir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here